Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. A különböző bőrtípusok kozmetikai rendellenességeit kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatják az egyes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. A különböző bőrtípusok kozmetikai rendellenességeit kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatják az egyes."— Előadás másolata:

1 AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK

2 A különböző bőrtípusok kozmetikai rendellenességeit kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatják az egyes évszakok időjárás változásai:  Csapadék  Szél  Napfény  Hőmérséklet változás Ennek megfelelően kezelésük egyes évszakokban jelentősen eltérhet.

3 A tavasz kozmetikai problémái Jellemző időjárási viszontagságok:  Eső és hó  Erős szél Ezek befolyásolják:  A keratin hidratációját → felszíni vízhiányos bőr  A bőrfelszíni lipid állapotát  Vízmegkötő faktorok állapotát ↓ gyulladt bőr Adott időjárási körülmények között kialakult gyulladásokat összefoglaló néven tavaszi bőrgyulladásnak nevezzük.

4 Kezelés Preventív kezelés  A bőr felszínének védelme koldkrémekkel.  Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagok bevitele:  A-, F- vitamin tartalmú állati és növényi olajok,  ZnO,  TiO 2  Azulén  α-bisabolol  allantoin

5 A korai napsütés okozhat:  Pigmentfelhalmozódást (fiatalkori szeplőt)  Napégést Kezelésükben a preventív kezelés a leghatékonyabb, mely csak akkor eredményes ha azt az első tavaszi napsugarak megjelenése előtt elkezdjük. A fényvédőszerekkel szembeni fokozott érzékenység miatt nélkülözhetetlen a bőrpróba alkalmazása.

6 A nyár kozmetikai problémái Jellemző időjárási hatások:  Erős napsütés  Magas hőmérséklet A napfény UV sugarai gyorsítják:  Sejtosztódást → hámképződést → szaruképzési rendellenesség  Hajszemölcs mátrixsejtjeinek osztódását → szőrnövési rendellenesség  Melaninképződést → pigment rendellenesség

7  A meleg serkenti a verejtékmirigyek tevékenységét, váladékuk elpárolgása segít a hőszabályozásban. Ha a kiválasztott verejték mennyisége lényegesen több a kelleténél, kellemetlen kozmetikai hiba jelentkezik, a fokozott verejtékezés, kialakulhat hidrocisztoma is.

8 A napfény jótékony hatásai a szeborrhoeás bőrtípusokra, az UV sugarak fertőtlenítő, baktériumölő, anyagcsere-fokozó tulajdonságaival magyarázhatók:  Csökken a faggyúmirigyek tevékenysége  Csökken a szeborrhoeát és acnét kísérő gyulladásra való hajlam. A túlzásba vitt napozás, bergamottos napozószerek használata következtében a bőr gyulladttá, fájdalmassá válik. A gyulladást gyakran erőteljes hámlás követi és lassan gyógyul. Kezelése gyulladáscsökkentő, hámképző anyagokkal történik:  Kamilla  Azulén  Aloe vera  Cell-Repair komplex  α-bizabolol  A- és F-vitamin

9 Kezelés Preventív kezelés – a helyes napozás szabályainak betartása. Fokozatosság – a bőr és a szervezet hozzászoktatása a napfény UV sugaraihoz. Napi 10 perccel kezdjük a teljes napfényben való tartózkodást, majd naponta ugyanennyivel növeljük. Mértékletesség – a teljes napfényen tartózkodás maximális időtartamának betartása, napi 1,5 óra. Az UV sugarak hám és pigmentképződést vérbőség fokozással idéznek elő. Ha ezek a sugarak túl nagy mennyiségben érik a bőrt, bőrgyulladás alakul ki. Az UV sugarak hatására fokozódik a bőr fehérjekolloidjainak vízleadó képessége, ami átmeneti vagy tartós vízhiányt okozhat.

10 A bőrgyulladás és a vízhiány megszüntetésére napozószereket alkalmaznak. A napozószerekkel szembeni követelmények:  Olyan anyagokból készüljenek, amelyek megakadályozzák :  Bőrgyulladást  Pigmentrendellenességet  Szarufelhalmozódást  Fokozott vízleadást  Öregedési folyamatokat  Tartalmazzanak fényvédő, gyökfogó anyagokat  Segítsék elő az egyenletes barnulást  Ne tartalmazzanak romló, bőrizgató anyagokat  Tartsák puhán a bőrt  A bőrtípusnak megfelelőek legyenek

11 Az ősz kozmetikai problémái Jellemző időjárási hatások:  Hőmérséklet csökken  Eső  Hűvös szél A hőmérséklet csökkenése, a nedves idő kedvez a keringési rendellenességek kialakulásának:  Fagydaganat  Szederjességre hajlamos bőr, stb. A hűvös szeles idő csökkenti a bőr hidratációját, csökken a bőr rugalmassága, vérkeringése, feszessége. Kezelés:  Rendszeres masszázs  Megfelelő hatóanyagok alkalmazása

12 A tél kozmetikai problémái Jellemző időjárási hatások:  Csapadék  Alacsony hőmérséklet  Szél Az időjárás zordabbá válása fokozza az olyan kozmetikai hibák kialakulásának lehetőségét, amelyekkel az őszi időszakban is találkozunk. A bőr dehidratációját nemcsak az időjárás okozhatja, hanem a központi fűtéses lakás száraz levegője. A kevesebb mozgás, tápanyagfölösleg bevitel miatt rosszabbodik a szeborrhoeás bőrök állapota fokozódik az acne képződés.

13

14

15

16

17


Letölteni ppt "AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI KEZELÉSÜK. A különböző bőrtípusok kozmetikai rendellenességeit kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatják az egyes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések