Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SUGÁRHATÁSOK A NAPFÉNY JELLEMZŐI. A napfény sugarai 3 fő csoportba sorolhatók: 1. infravörös sugárzás: 800-1800 nm hullámhossz 2. látható fény: 400-800.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SUGÁRHATÁSOK A NAPFÉNY JELLEMZŐI. A napfény sugarai 3 fő csoportba sorolhatók: 1. infravörös sugárzás: 800-1800 nm hullámhossz 2. látható fény: 400-800."— Előadás másolata:

1 SUGÁRHATÁSOK A NAPFÉNY JELLEMZŐI

2 A napfény sugarai 3 fő csoportba sorolhatók: 1. infravörös sugárzás: 800-1800 nm hullámhossz 2. látható fény: 400-800 nm hullámtartomány 3. ultraibolya - sugárzás (UV): 100-400 nm hullámhossz

3 A napozás és a bőrgyógyászati problémák szempontjából az UV-sugárzás a legfontosabb. Ez szintén 3 fő részre osztható: UV-A:  315-400 nm hosszúságú hullámok.  Ez felel azért a gyors pigmentációért, amit közvetlenül a napozás után észlelünk magunkon.  Nem okoz leégést, viszont a sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, károsíthatják a rugalmas rostokat, és hosszú távon - mert a károsodás mértéke évről évre összeadódik - a bőr ráncosodását, korai öregedését, egyéb, napfénykárosodásra utaló tüneteket okozhat. UV-B:  280-315 nm hullámtartomány.  A napozás után kialakuló pirosságért felelős.  Ha nem égtünk le, hamarosan örvendezhetünk barnaságunknak.  Ez a fénytartomány nem hatol mélyen a bőrbe, ám a bőrdaganatok kialakulását elősegíti.

4 Az UV-B sugarak a szervezetet az életfontosságú D-vitamin termelésére ösztönzik. Az UV-A és UV-B sugarak a bőr megvastagodását segítik elő. A bőr megvastagodása és a barnaság együttesen védenek a nap káros hatásai ellen. UV-C:  100-280 nm hullámhosszúságú sugárzás, ami elvileg nem érhetné el a légkört, amennyiben az ózonburok visszaverné.  Ma már azonban számolnunk kell vele!  Ez a sugárzás okozhat bőrrákot. Nem véletlen, hogy Ausztráliában megszaporodott a bőrrák előfordulása, hiszen a kontinens felett kilyukadt az ózonburok. Ott már egyáltalán nem divat a barna bőr, viszont módi fejfedőt hordani, egész fürdőruhát viselni, a gyerekekre pedig szörfruhához hasonlatos - a vállat, a felkart és a combokat is védő - strandruhát húzni. Nagyon fontos, hogy kerüljük el a leégést, és barnaságunkat, fokozatosan érjük el!

5

6 Az UV sugarak helyi hatásai A helyi hatások a bőr egyes rétegeiben okoznak változásokat: Hámképző hatás  Az UV sugarak elősegítik a sejtek növekedését, gyorsítják osztódásukat (bazális réteg sejtjei, hajszemölcs mátrixsejtjei).  Ha a hámképzés felgyorsul, szaru-felhalmozódás alakul ki, a bőr durvává, cserzetté válik.  Szövetburjánzás alakulhat ki (laphámrák).  A lanugószálak megerősödnek, szőrtúltengés alakulhat ki.

7 Pigmentképző hatás  A melanin az UV sugarak hatására képződik nagyobb mennyiségben, védi a szervezetet e sugarak ellen, a keratinnal együtt azok egy részét elnyeli.  A tökéletes festékképzést, a festék egyenletes eloszlását a bőrben a hosszabb hullámhosszú (315-400 nm) sugarak segítik.  A 240-315 nm hullámhosszú UV sugarak gyulladáskeltők, mert a bőr szemölcsös rétegeiben lassan múló hajszálértágulatot idéznek elő, amelyet az érfalak áteresztőképességének jelentős növekedése kísér.  Fokozódik a savókiszivárgás, fájdalmassá, duzzadttá válik a bőr, II. fokú égésnek megfelelő hólyagok képződnek.

8  Az égési sérülések gyógyulása lemezes hámlással, szeplők, májfoltok képződésével jár.  A gyulladásos folyamatok létrejöttét elősegítik olyan anyagok, melyek fényérzékennyé tehetik a bőrt.  Pl:  Gyógyszerek (szulfamidok)  Nyugtatók  Kozmetikai szerek (bergamott olaj)

9 Anyagcsere-fokozó hatás  Javul a szeborrhoeás bőrök állapota, csökken a faggyúmirigyek működése.  A hajszálerekben vérbőség alakul ki, a vér cukor- és koleszterin-szintje az anyagcsere fokozódás miatt csökken.  Fokozódik a hámképződés és a szőrtüszőben lévő mátrixsejtek osztódása is.  Fokozódik az ergoszterin, 7-dehidrokoleszterin D-vitaminná alakulása.  Javul a csontképződés, nő a vér alakos elemeinek száma, javul a szervezet oxigénellátása. A szervezet anyagcseréjében jelentős szerepe van a pajzsmirigynek, melynek működése fokozódik UV sugarak hatására. A pajzsmirigy hiperfunkciókban szenvedőknél komoly zavarok jelentkeznek UV sugarak hatására.

10 Idegrendszerre gyakorolt hatás  Csökkenti a vegetatív idegrendszer szimpatikus túlsúlyát. Fertőtlenítő hatás  A mikroorganizmusok az UV sugarakra érzékenyek, jelentős részük elpusztul.  Ennek tulajdonítható, hogy a szeborrhoeás bőrök napfény hatására jelentősen javulnak.  A napfény fertőtlenítő hatása a következő kémiai folyamattal magyarázható: 3 O 2 UV-sugár → 2 O 3 → 2O 2 + „O”

11 Helyes napozás szabályai A napozás és a napon való tartózkodás lehet egészséges is, de csak akkor, ha igazán odafigyelünk arra, hogy a káros sugárzás ne károsítsa bőrt. Az alábbi tanácsok betartásával ez a kockázat elkerülhető. 1.Mindenki, fototípusától függetlenül, legyen óvatos az első néhány alkalommal. A bőrnek fokozatosan hozzá kell szokni a napsütéshez! 2. Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülni kell a napozást. A Nap sugarai gyengébbek kora reggel, és késő délután. 3. Fototípusnak és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krém használata szükséges. Minél világosabb a bőrszíne, annál lassabban növelhető a napozással töltött időt. 4. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvni kell a naptól - bőrük nagyon érzékeny! 5. Edzés és sportolás közben is szükséges fényvédőszer, és ismételni kell a felvitelt. Az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről!

12 6. Tartózkodni kell a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növelni kell a fényvédelmet. A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. 7. Az önbarnító krémek egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat. 8. Az orvosság, fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmazhat. 9.A leégés - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, orvosi ellátást igényel. 10. A fényvédő krém UVA, és UVB szűrőt is tartalmazzon. Az UVA sugarak nem "égetik" a bőrt, de a mélyebb rétegekbe hatolva jelentős károkat okoznak. Az UVB sugarak - melyek dél körül a legerősebbek - felelnek a leégésért.

13 A napozás ellenjavallatai:  Lázas betegség  Fényallergia  Nemrég gyógyult sebhelyek, melyeken hiperpigmentáció alakulhat ki.  Pigment rendelleneségekre való hajlam  Szív és idegrendszeri megbetegedés  Basedow-kór  Gyulladásos bőrbetegség

14 Mesterségesen előállított UV sugarak és kozmetikai szerepük Szolárium A szolárium lámpák speciális fényporbevonattal ellátott kisülőcsövek, melyek túlnyomórészt UV-A tartományban, kis mértékben (2-3%-ban) UV-B tartományban sugároznak. Különböző reakcióképességű bőrökön az UV sugarak más-más változást idézhetnek elő:  Fokozódhatnak a bőr anyagcsere-folyamatai  Bőrpírt okozhatnak  Gyulladást kelthetnek

15 A dózis az egységnyi idő alatt a bőrfelületet ért sugármennyiséget jelenti, amely függ:  időtől  távolságtól  az egyén érzékenységétől. A dózis nagysága egyenesen arányos a besugárzás idejével, fordítottan arányos a távolság négyzetével. Élettani dózis az a sugármennyiség, amely a bőrön látható elváltozást nem okoz, csak annak élettani folyamatait gyorsítja, hámképző hatású. Erithema-dózis az a legkisebb sugármennyiség, amely a besugárzás után enyhe bőrpírt, majd egy- két nap múlva korpázó hámlást idéz elő.

16 A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:  túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű  szőke vagy vörös hajú  túlzottan szeplős  nagyon sok anyajegye van  túl fiatal  terhes  gyógyszert szed ( olyan gyógyszert, mely a bőrt fényérzékennyé teszi )  túlságosan pattanásos ( mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe hegesedést okoznak )

17  Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!  A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.  Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt)!  Szolárium használat után célszerű hidratáló krémet használni, mely megelőzi a bőr kiszáradását!  Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet, ehelyett védőszemüveg is használható-, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.  Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak!  Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, melyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén megégethetik a bőrfelületet is.

18 Infravörös sugárkezelés Az infravörös sugárzás tiszta melegítő sugárzás. A molekulákat saját energiájával gerjeszti, ezáltal a szövetekben magasabb energiaszint alakul ki, ami az ennek megfelelő fiziológiás változásokkal jár együtt:  a vérellátottság javulásával  az izomzat lazulásával  gyulladáscsökkentéssel  fájdalomcsillapítással Az enzimtermelődés serkentése pedig az anyagcsereaktivitás emelkedésével jár. A lényegi hatásmechanizmusért és ezzel együtt a fontos enzimek serkentéséért az infravörös-spektrum egy bizonyos része felelős.

19

20 Infravörös sugarak:  infravörös-A 760-1400nm  infravörös-B 1400-3000nm  infravörös-C 3000nm-1mm  Vagyis a rövidhullámú szakasz az A területre esik, így ennek van terápiás értéke, mivel többnyire akadálytalanul hatol át a bőrfelszínen.  A B és C tartomány szinte kizárólag a felszín melegítésére alkalmas, így az elkerülendő mellékhatásokért is ezek felelősek.  Ma már gyakorta használnak ilyen infravörös sugarakat produkáló készülékeket, például a kórházakban az új szülött csecsemők felmelegítésére szolgáló inkubátorokat.  Infrasugarakat előállító készülékek:  Sollux lámpa  inframasszírozó

21 Szauna  Bár napjainkban a finnek remek találmányaként tartják számon, kezdetleges formája már Közép-Amerikában is jelen volt.  Később, a VI. századi Japán rituális ceremóniáinak volt eszköze, s ezután fokozatosan Európába is átterjedt a szauna használat.  Finnországban a mindennapok szerves részévé vált; korábban a nők itt hozták világra gyermeküket, s a menyasszony is itt ünnepelte utolsó szabad estéjét.

22  A hagyományos szauna közvetetett hőforrásokra épül: előbb a konvekciót (légáramlást), majd a hővezetést (a bőr közvetlen érintkezése a forró levegővel) használja, hogy elérje rajtunk gyógyító hatását.  Az infravörös hősugárzó rendszerben, az infravörös energia kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és a többi 80% a testünkön belül alakul át hővé.  Ezért az infravörös alapú rendszer sokkal nagyobb mélységben és sokkal hatékonyabban melegítheti fel használóit, mint a hagyományos szauna, mivel az energia teljesítménye elsősorban arra irányul, hogy az energiát közvetlenül a test belsejében változtassa hővé, és nem a túlzottan forró levegő előállítására, amely csak felületesen melegíti fel a bőrt.  Ez az alapvető különbség magyarázza meg a sok, eddig nem ismert hasznot, amely - a beszámolók szerint - az infravörös hősugárzó rendszer által elérhető, de amelyeket a hagyományos szauna nem képes biztosítani.

23

24 Az infravörös sugárzásnak tulajdonított, élettani hatások:  Szívérrendszeri passzív, kondicionáló hatás  Kiváló kalória-felhasználás- és testsúlyszabályozás  Izom- és mozgásszervi megbetegedések  Reumás izületi gyulladások esetén fájdalomcsillapítás  Keringési rendszer javítása  Koszorúér-megbetegedések, érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzése  Öregedési folyamatok lassítása  Fül-, orr-, gége-betegségekkel szembeni jótékony hatás  Bőrbetegségek gyógyítása  Ellenjavallatok : -

25 BIOPTRON - lámpa A BIOPTRON fény SEJTSZINTEN HAT! Biológiai hatása a bőrre alkalmazva serkenti a fényérzékeny intra-celluláris szerkezeteket és biomolekulákat. Ez sejten belüli láncreakciókat és úgynevezett másodlagos válaszokat idéz elő, melyek nem csak a kezelt területre korlátozódnak, hanem kihatnak az egész szervezetre. A BIOPTRON fényterápia serkenti és megváltoztatja a testben zajló regeneráló és helyreállító folyamatokat, valamint a test védelmi rendszerében zajló folyamatokat is.

26 A Bioptron fényrendszeréből kiemeljük a következő jellemzőket: Többszínű A normál lézerfénnyel ellentétben, amely nagy energiájú nagyon vékony sáv szélességben, egy színben terjed, a Bioptron fény széles sávban, több színben és kevesebb energiával működik. Polarizált A Bioptron fényterápia készülékek lineárisan polarizált fényt bocsátanak ki. A polarizált fényben kizárólag párhuzamos mezőben rezegnek a mágneses hullámok. Speciális hullámhosszúságok A Bioptron spektruma 400 nanométer- 2000 nanométerig terjed. Nem tartalmaz tehát ultraibolya sugarakat. Mély hatás A mély hatást a könnyen melegedő infrafénnyel érjük el. Ez az infrafény kismértékben megtalálható benne. A fény hőmérséklete A Bioptron lámpa spektruma csak az alsóbb infravörös mezőt tartalmazza. Kezeléskor a hőmérséklet kb. 37 C fokig emelkedik, tehát 1 C fokkal megy a normális testhőmérséklet fölé.

27 Alkalmazási területek  Mindennemű bőrprobléma  Allergiák (pollen, por, bőr, étel)  Fájdalomcsillapítás  Arc- és homloküreg gyulladás, gégészeti-, fülészeti betegségek  Szemgyulladások  Csontritkulás  Vérnyomás problémák  Depresszió  Nőgyógyászat, urológia  Ortopédia  Ránctalanítás

28 A színterápia A Bioptron lámpa hatását nagymértékben fokozni lehet a legújabb kutatások eredményeként kifejlesztett színterápia segítségével. A Bioptron színterápia hat darab, hagyományosan fújt színes üvegét a zürichi Bioinformációs Intézetben gyártják. A különbözö színes lencséket a lámpára csatlakoztatva növelhetjük a kezelések körét és hatékonyságát. A különböző színek más és más problémára alkalmazhatók:  a meleg színeknek (vörös, narancssárga, sárga) vérbőséget fokozó, serkentő, élénkítő hatása van  a hideg színeknek (zöld, kék, ibolyaszínű) gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és nyugtató ereje a kiemelhető

29 A vörös  aktivizál, élénkít  vérkeringést fokozó Gyógyítólag hat:  vészes vérszegénység  Impotencia  Fogyás  Izomgörcs  érrendszeri problémák kezelésére  Cellulit A kék  nyugtat  koncentrálásra késztet  hűt  fájdalomcsillapító  gyulladásgátló  csökkenti a vérnyomást

30 A sárga  erősítő  tonikus hatású  serkent anélkül, hogy felizgatna  erősíti az idegeket Gyógyítólag hat:  Gyomorbántalmakra  Kövérségre  máj- és epebajokra  Hasnyálmirigy  Cukorbetegségre  izületi gyulladásra A zöld  nyugtató  fertőtlenítő hatása is van Gyógyítólag hat:  szív-, tüdőbetegségre,  Szemzavaroknál  fejfájásra  gátolja a sejtburjánzást  égésekre enyhítő  műtéti hegek megszüntetésére  lábszárfekélyre

31 A narancssárga  Segíti a felépülést  Élénkít  oldja a görcsös folyamatokat Gyógyítólag hat:  a pajzsmirigy és egyéb hormonzavarokra,  izommerevedésre  agresszióra  bőrbajokra Az ibolyakék  a központi idegrendszert befolyásolja  fokozza az alvás késséget  Nyugtat Gyógyítólag hat:  az idegekre  epilepsziára,  álmatlanságra,  feledékenységre,  hasmenés  hólyaghurutra,  lumbágó betegségekre

32 Lézerfény Speciális tulajdonságai közül a POLARIZÁCIÓ az, ami előidézi:  a sejtaktivitást  ösztönzi az anyagcserét  regenerálódási folyamatot Nincs káros mellékhatása, egyszerű a használata. A kozmetikai lézer hatásai:  Hámosító, bőrfeszesítő, ránctalanító  Érfal permeabilitást szabályozó, cellulit-ellenes  Depozsírokat mobilizáló


Letölteni ppt "SUGÁRHATÁSOK A NAPFÉNY JELLEMZŐI. A napfény sugarai 3 fő csoportba sorolhatók: 1. infravörös sugárzás: 800-1800 nm hullámhossz 2. látható fény: 400-800."

Hasonló előadás


Google Hirdetések