Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Drog és a Kábítószer fogalma.  Többféleképpen értelmezhető szó a drog.  az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Drog és a Kábítószer fogalma.  Többféleképpen értelmezhető szó a drog.  az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük."— Előadás másolata:

1 A Drog és a Kábítószer fogalma

2  Többféleképpen értelmezhető szó a drog.  az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük alatta.  A gyógyszertanban a drog szó bármely olyan kémiai anyagra értendő, mely megváltoztatja egyes szövetek vagy szervezetek biokémiai vagy fiziológiai folyamatait.  Hazánkban minden legális és illegális, tudatmódosításra alkalmas természetes vagy mesterséges anyagot (alkohol, kábítószer, nikotin, koffein) értjük alatta.

3  Drogok tehát azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe jutva megváltoztatják a központi idegrendszer működését, az egyén tudati állapotát, függetlenné teszik a tudatot a külvilág realitásától. A drogok fogyasztására jellemzően örömszerzés, közérzet javítás céljából kerül sor, hiányuk elvonási tünetekkel járhat.

4  A drogoknak számos fajtája, formája ismert, főbb jellemzőik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók:  1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin)  2. Központi idegrendszeri működést gátló szerek (barbiturátok, alkohol, nyugtatók)  3. Központi idegrendszeri működést serkentő (pszichostimuláns) szerek (kokain, amfetamin)  4. Kannabisz származékok (marihuana, hasis)  5. Hallucinációt kiváltó szerek („hallucinogének”, pl. LSD, meszkalin)  6. Szerves oldószerek (éter, aceton stb.)  7. Disszociatív szerek (fenciklidin, ketamin )

5 Ketamin

6 Marihuána,hasis

7 heroin

8 Alkohol,nyugtatók

9 Kokain,amfetamin

10 LSD

11  Narkotikus („kábító”) hatás  A narkotikumok kábító fájdalomcsillapítók és akut feszültségoldók. Leggyakoribb narkotikum a morfin, annak félszintetikus (pl. heroin), vagy szintetikus származékai. A narkotikus hatású drogok fogyasztói introvertált, magányt kereső egyének, a drogok élvezetére is magányosan, vagy kisebb („intim”) csoportokban kerül sor.

12  Pszichedelikus hatás  A pszichedelikus hatás lényege, hogy a psziché tudatalatti tartalmait a drogfogyasztó valóságként éli meg (pl. hallucináció formájában). Pszichedelikus hatás jellemzi az LSD-t, meszkalint, pszilocibint, stb. A hallucinációk megfosztják az egyént a valóság felismerésének képességétől, ezáltal is nagyon veszélyesek. LSD esetében tipikus tünet pl. a repülés élménye, melyet olykor nagy magasságból „ki is próbálnak”. A pszichedelikus hatás élvezői, erre ösztönösen is ráérezve, társaságban fogyasztják a drogot.

13  Serkentő hatás  A drogok serkenthetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkentik a fáradtságot. A serkentő hatású drogok leginkább az éjszakai életben fogynak, használóik extrovertált, társasági emberek, akik hajszolják az élet élvezetét. A serkentő hatású drogok „prototípusa” a kokain, melyet a dél-amerikai indiánok fáradtság ellen, pl. nagy távolságok megtételekor használtak kokacserje levelének rágása formájában. A tiszta kokain a legdrágább kábítószer, ezért a „gazdagok drogja”, melyet szippantópor formájában fogyasztanak. A fiatalok körében ennek könnyebben elérhető formái terjednek leginkább. Ilyenek pl.:  Speed  Ecstasy  MDMA

14  Nyugtatók  A nyugtatók csökkentik a szorongást, feszültséget. Gyógyszertárakban is kapható gyógyszerek, melyeket szorongásos kórképek kezelésére alkalmaznak. Legelterjedtebbek a benzodiazepin származékok. Testi függőséget is okozhatnak, de jellemzőbb az erős pszichés kötődés.  Deliráns drogok  A deliránsok álomszerű hallucinációkat váltanak ki. Leggyakrabban növényi alkaloidok. Gyakori a testi függőség, ezért fogyasztásuk különösen veszélyes

15  Ez mind függőséget,vagy rosszabb esetben halált okozhat! Ne rontsd el az életed !

16  Vége.  Készítette: Für Fanni


Letölteni ppt "A Drog és a Kábítószer fogalma.  Többféleképpen értelmezhető szó a drog.  az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések