Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan készüljünk az óvodás évekre?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan készüljünk az óvodás évekre?"— Előadás másolata:

1 Hogyan készüljünk az óvodás évekre?

2 Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Örömteli várakozással! Segítsük gyermekünket abban, hogy természetes leválási igénye (érdeklődése a családi körön kívüli világ felé) akadály nélkül elindulhasson. Szabaduljunk meg szorongásainktól, bízzunk gyermekünkbe, támaszkodjunk a természetes ösztönökre, az érdeklődésre, a kíváncsiságra, az önállóság iránti vágyra, amelyek segítik a beilleszkedést.

3 Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Az egészséges életmód megalapozásával! Egészséges életritmus (a táplálkozás, az aktivitás a pihenés napi ciklikusságának, stabil napi menetrendjének) kialakítása. Ez a ciklikusság az óvodai napirendben jelen van és segíti az iskolai életmódra való felkészülést. A gyermeknek saját életritmusa van, a felnőttek napi rutinjának átvétele rendkívül leterhelő számára.

4 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Étkezés (asztalnál ülve) Aktivitás (játék a szülővel, játék egyedül, játék társakkal) Öltözködés (mi az amit egyedül vesz föl, vagy le, mi az amiben segítünk, játszóruha, utcai ruha,) Játékra vigyázás (rendben tartjuk a játékokat, vigyázunk a holminkra) Séta, közlekedés,mozgás (hol megyünk kézen fogva, hol mehetünk önállóan) Pihenés (elpihenés, elalvás „tanulása” rituálék

5 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Étkezés (asztalnál ülve) (a kulturált étkezés szokásainak kialakítása, kanál villa használata, lapos, mély és kistányér, valamint pohár használata, mit eszünk kézzel, és mit eszünk evőeszközzel) - Változatos táplálkozás kialakítása (ízek megismerése, a különböző ételekkel való ismerkedés támogatása, az egyoldalú étkezés kerülése)

6 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Aktivitás (játék a szülővel, játék egyedül, játék társakkal) Mikor játszunk együtt? (Akkor ha önfeledten tudjuk tenni, időnk van rá, és fel tudunk oldódni benne) Egyedül is lehet jót játszani ( a szükségleteket fokozatosan kell átalakítani) Társakkal való játék fokozatos kialakítása (enyém ,tied, övé) Feltétel: kommunikáció fejlettsége, érdeklődés megléte

7 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Öltözködés (mi az amit egyedül vesz föl, vagy le, mi az amiben segítünk, játszóruha, utcai ruha,) Önállóság erősítése (időt kell hagyni a gyakorlásra) Ruhák cipők állandó helye Praktikus öltözködés (könnyen le föl vehető ruházat)

8 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Séta, közlekedés,mozgás (hol megyünk kézen fogva, hol mehetünk önállóan) A kézen fogva sétálás egy szeretet kapcsolat kifejeződése, biztonságot ad, jó érzés felnőttnek gyereknek. Fontos baleset megelőzési teendő, az önállóság megtanítása.

9 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
Szokások kialakításával (mit hogyan csinálunk) Hogyan végezzük a napi szükségletek kielégítését Pihenés (elpihenés, elalvás „tanulása” rituálék) Napközbeni pihenésre, „relaxálásra” minden kisgyermeknek szüksége van eltérő mértékben. A délutáni pihenésről leszoktatott gyermekek „túlpörögnek” nyugtalanná vállnak, kevésbé befogadók. Az esti elalvás lenyugvás képességét tanulni kell. A rituálék (mesélés, esti puszi, világítás , megnyugtatás mind segít ebben, ugyanakkor a túlzott testi közelség, a szoptatás nehezíti, erős függőséget eredményez.)

10 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
A szobatisztaság kialakítása Minden 2-3 év közötti kisgyermek szembesül a szobatisztaság iránti elvárással környezetéből, van akinél könnyebben van akinél nehezebben megy végbe a folyamat. A gyerekek nagytöbbsége képes erre. A szobatisztaság egyénileg alakul, leginkább a megfelelő idő, türelem ráfordításával érhető el. Elhúzódó szobatisztasági problémáról akkor beszélhetünk, ha 3 évesen és még később 4-5 évesen is fennáll. Különösen nehéz a székletvisszatartás, amelynek komoly egészségügyi és pszichés kockázata van.

11 Hogyan készüljünk az óvodás évekre
A szobatisztaság kialakítása A szobatisztaság kialakítása az egyéni fejlődést szemelőt tartva egyre inkább szülői feladat még a bölcsődékben is. A szakemberek minden segítséget megadnak ehhez a szülőknek. A szobatisztaság akkor tekinthető stabilnak, ha legalább egy hónapig már fennáll. Az a kisgyerek aki nappal még nem szobatiszta nem áll készen a közösségi életre. A szobatisztasági problémákról a nevelőket tájékoztatniuk kell a szülőknek.

12 Örömteli várakozás Az óvodás évek a szülők és a gyermekek számára gondtalan örömteli időszakot jelentenek, ha megtaláljuk az egyensúlyt elvárásaink és a gyermek természetes fejlődése között. Ehhez kívánunk sok sikert Önöknek, és szeretettel várjuk Önöket Óvodánkba.


Letölteni ppt "Hogyan készüljünk az óvodás évekre?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések