Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gondozás,nevelés egysége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gondozás,nevelés egysége"— Előadás másolata:

1 A gondozás,nevelés egysége

2 A gondozás azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyekkel a felnőtt a csecsemő és kisgyermek szükségleteit kielégíti. Minden gondozási művelet alatt nevelünk. A testi szükségletek kielégítése kapcsán tanulja meg a gyermek jelezni-felismerni, majd differenciáltan kifejezni magukat a szükségleteket. A gondozás során a visszajelzésnek nagy értéke van, ez beépül a személyiségébe, egész életére kiható nyomot hagy.

3 Elengedhetetlen a helyes technika Igen fontos a gondozás légköre
A gondozás minőségének külön jelentősége a bölcsődében nevelkedő és a csecsemőotthonban élő gyermek esetében Elengedhetetlen a helyes technika Igen fontos a gondozás légköre Lehetőséget kell kapnia a legkisebb kortól kezdve, hogy aktivitásával ő is részt vegyen a műveletekben

4 A gondozási műveletek mint a felnőtt-gyermek kapcsolat színtere
A gondozási műveletekkel a felnőtt soha ne siessen. A napirendet úgy kell kialakítani, hogy mindig elegendő idő legyen minden gyermeknél. Az együttműködés során tanulja meg a gyermek az adott helyzeteket helyesen értékelni, a döntéseit kidolgozni.

5 A bölcsődei gondozás, nevelés feladatai
Az egészséges testi fejlődés elősegítése 2. Az érzelmi fejlődés és a szocializáció segítése 3. A megismerési folyamatok fejlődésének segítése

6 GONDOZÁS Azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyekkel a felnőtt a csecsemő- és kisgyermek szükségleteit kielégíti. Minden gondozási művelet kapcsán arra kell törekedni, hogy az a gyermeknek kellemes élmény legyen

7 kellemes, nyugodt légkör kialakítása
A gondozónő feladatai a csecsemő és kisgyermek táplálásával kapcsolatban A gyermekkorban kialakult táplálkozási szokások nehezen befolyásolható mintaként rögzülnek, és egész életre szóló ízlésformáló szerepük van. kellemes, nyugodt légkör kialakítása megszerettetni a különböző ízű, sűrűségű, a korának megfelelő ételeket megtanítani az önálló étkezésre helyes szokásokat kialakítása.

8 A gondozás a gyermekek fejlődése során egyre több nevelési elemet tartalmaz, pl. az egészségügyi szokások kiépítése. A szokás kialakításának az alábbi lépcsőfokai ismertek: bemutatás, pl. fogkefe használata magyarázat, pl. fogaink kilyukadhatnak gyakoroltatás, pl. „Próbáld meg te is !” segítségnyújtás, ha szükséges dicséret, értékelés, pl. „Elsőre nem is rossz!”

9 NEVELÉS

10 A nevelés legfontosabb eleme a szülő-gyermek kapcsolat, amely a gyermeki személyiség fejlődésének elsődleges alapját képezi A szülő-gyermek kapcsolat alapját a szülői szeretet képezi, az a pozitív érzelmi viszonyulás, ami a szülőt a gyermekéhez fűzi.

11 Ranschburg Jenő is négy nevelési stílust különböztet meg:
meleg – engedékeny meleg – korlátozó hideg – engedékeny hideg – korlátozó

12 Nevelési hibák A szülők nevelési hibáinak megítélése és valós hatása függ a mindenkori kulturális feltételektől, a felnőtt-élettel kapcsolatos követelményektől. Ma a kontroll és a korlátozás hiánya tekinthető jellegzetes problémának. A leggyakoribb nevelési hibák közé tartozik: túlvédő magatartás következetlenség túlzott teljesítményelvűség. 

13 Köszi,puszi-nyuszi: Kinggaa Lídus Anncsi


Letölteni ppt "A gondozás,nevelés egysége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések