Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban"— Előadás másolata:

1 Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Jelige: „Lesz-e csontritkulás”

2 Tartalom Mi is az osteoporosis Oki hátterei Tünetei és felismerései
Prevenciója Középiskolások körében végzett kutatás

3 Mi is az osteoporosis? Az osteoporosis a csontrendszer olyan betegsége, mely a csontállomány arányainak megtartása mellett a csonttömeg fogyását, a csontok szilárdságának csökkenését okozza és ezáltal azok fokozott törékenységéhez vezet.

4

5 Ma a világon hozzávetőleg 200 millió osteoporosisban szenvedő ember él.
Magyarországon körülbelül 900 000 ember érintett. Hazánkban évente körülbelül 30 000 csigolyatörést és több mint 51 000 törést tartunk számon ez miatt.

6 A Csont és Ízület Évtizede Johan Béla Népegészségügyi Program célkitűzése, hogy az osteoporosisos törések 2010-ig várható növekedését legalább 25%-át megelőzzük .

7 Az osteoporosis oki háttere
Az osteoporosis oka: születéskor várható élettartam megnövekedése, a világ népességének viszonylagos elöregedése, rizikófaktorok hatásának felerősödése, ma még ismeretlen etiológiai faktorok megléte.

8 Osteoporosis rizikófaktorai
Endogén-genetikus tényezők Súlyos osteoporozis családi halmozódása Sovány testalkat Korai menopausa Veleszületett petefészek működési zavar

9 Exogén rizikotényezők
Dohányzás Alkoholizmus Elégtelen kalciumellátottság Elégtelen D vitamin ellátottság Kávézás, gyógyszerfogyasztás (Steroidok, Heparin, Citostatikumok)

10 Az osteoporosis tünetei, felismerése
A betegség leggyakrabban a gerinc, főként alsó háti és deréktáji szakaszait érinti. Jellemzően érintett csont a combcsont, amelynek combnyak körüli törései a leggyakoribbak.

11

12 Osteoporosis Prevenciója
Primer prevenció A csúcscsonttömeg 30 éves korig alakul ki. Ezt befolyásolja: genetikai háttér, fizikai aktivitás, táplálkozási szokások, hormonális tényezők A prevenció eszközei: egészséges életmód, és az arra való nevelés.

13 Mozgás prevenció Célja: csúcs csonttömeg kialakítása és megőrzése. Módszere: a gerinc megengedhető maximális terhelése, a csonttömeggel arányos izomtömeg fejlesztése.

14 Szekunder prevenció Rizikófaktorok fennállása esetén, illetve bizonyos kor felett rendszeres szűrővizsgálatra van szükség, a betegség korai felismeréséhez és szakszerű kezelés elkezdéséhez. Pl.:csontsűrűség vizsgálat

15

16 Középiskolások körében végzett kutatás
A kutatást kérdőív segítségével végeztem 100 fő részvételével szakközépiskolában a évfolyamon. Kutatásom célja annak megállapítása, hogy a serdülő és korai ifjúkorban milyen mértékben vannak jelen a csonttömeg vesztés és növekedés irányába ható tényezők.

17 Kutatás tárgya A középiskolában és szakképzésben tanuló fiatalok táplálkozásával, mozgásával, gyógyszerfogyasztással kapcsolatos magatartásának a megismerésével foglalkoztam.

18 Hipotézisek 1. Fiatalok 25%-ának testtömegindexe a normál érték alá esik. 2. A fiatalok 40 %-a kevesebb tejet, tejterméket fogyaszt a kívánatos mennyiségnél. 3. A fiatalok 60%-a naponta kevesebbet mozog napi 1 óránál. 4. A vizsgálatban résztvevő a fiatalok %-a dohányzik, és fogyaszt kávét, gyorséttermi ételeket.

19 A kutatás eredményei

20 A testtömeg indexre vonatkozó vizsgálatokból kiderül, hogy a fiatalok 48%-a tartozik a normál, 37 %-a a sovány vagy túl sovány, és 15%-a a túlsúlyos, vagy kórosan elhízott kategóriába .

21 Az 1. számú hipotézisben megfogalmazott értéknél jóval nagyobb mértékben van jelen a sovány, vagy túl sovány testalkat

22 Az osteoporozis kialakulása szempontjából rizikofaktorként szerepel a dohányzás, a kávé-, szénsavas italok-, gyorséttermi ételek fogyasztása is, mivel ezek is a csonttömeg vesztés irányába hatnak . A vizsgálatból kitűnik, hogy a fiatalok 32 százaléka dohányzik, 45 százaléka valamilyen gyakorisággal fogyaszt kávét és 90 százaléka fogyaszt szénsavas italokat és gyorséttermi ételeket, amelyek a csonttömeg vesztés irányába hatnak A vizsgálat eredményei a 4. számú hipotézist igazolta

23

24

25

26 A fiatalok 11%-a egyáltalán nem, 25 %-a csak naponta 1-2, 11 %-a pedig 3-5 dl tejet fogyaszt, amely nem fedezi a napi kalciumbevitel szükségletét. A vizsgáltak 50%-a fogyaszt naponta 5-10 dl tejet, amely megközelíti a szükséges mennyiséget és csupán 3%-a esetében éri el azt, ahol 1 l-nél több a napi tejfogyasztás.

27 A vizsgálat során kiderült az is, hogy a fiatalok csupán 30-%-a sportol és mozog napi rendszerességgel és 52 %-a hetente 1-2 órát szán erre, illetve egyáltalán nem sportol.

28 Következtetések A kutatási eredmények  által megismerhettem a fiatalok életmódját, táplálkozását, mozgását. A vizsgálatból kiderül, hogy az osteoporosis rizikofaktorai már a fiatal korban fellelhetőek. Jelen vannak serdülőkorban is azok a tényezők amelyek a csonttömeg növekedése ellen hatnak, csökkentik a maximális csonttömeg kialakulásának lehetőségét.

29 Perspektívák A betegségeket fontosabb lenne megelőzni, mint már a kialakult betegséget gyógyszerekkel, és egyéb módszerekkel gyógyítani. Mint leendő ápolók felelősek vagyunk a környezetünkben élők egészségéért, a tanult korszerű egészségpedagógia módszerekkel ráébreszteni az egyént arra, hogy saját maga tegyen az egészsége megőrzéséért.

30 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések