Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás” új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok 2008. november 10.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás” új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok 2008. november 10."— Előadás másolata:

1 Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás” új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok 2008. november 10.

2 Hatékony gyógyszerelés = megfelelő gyógyszer +gyógyszerterápiás-gondozás

3 Problémafelvetés A betegek több, mint 50 %-a helytelenül alkalmazza a gyógyszereit  Eredménytelen terápia;  Nem várt hatások kialakulása;  Életminőség veszteség, anyagi kár.

4 A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők I.  a gyógyszerterápia idő előtti abbahagyása;  a helytelen bevételi-idő alkalmazása (reggel veszi be az altatót); altatót);  helytelen adagolás (több, vagy kevesebb mennyiség bevétele az előírtnál); bevétele az előírtnál);  az együtt alkalmazott gyógyszer kölcsönhatások, „antagonizmusok” következményei; „antagonizmusok” következményei;

5 A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők II.  az alkalmazott készítmény összeférhetetlensége a beteg egyéb betegségével; beteg egyéb betegségével;  az elfogyasztott étel, ital kölcsönhatása az adott gyógyszerekkel; gyógyszerekkel;  az életmód, életvitel gyógyszerhatást befolyásoló következményei; következményei;  a gyógyszerek helytelen tárolása;  stb.

6 A gyógyszer terápiás gondozás célja  A megfelelő terápiát a megfelelő időben, dózisban és módon – minőségbiztosítás és –fejlesztés;  Frissülő adatbázisok;  Homogén ellátási protokollok;  Egyénre szabott – dokumentált – terápiás menedzsment.

7 A gyógyszerterápiás gondozás alaptípusai I. Egészség fejlesztő Az egészséges paciens „kezelése” az orvos közreműködése nélkül, vény nélkül kiadható készítményekkel, gyógyhatású termékekkel, táplálék-kiegészítőkkel (pl.: vitaminok, nyomelemek alkalmazásakor)

8 A gyógyszerész feladata: (egészségfejlesztő…)  segítségnyújtás az egészséges paciensnek a termék- választásban; választásban;  tájékoztatás a helyes alkalmazásról, életviteli tanácsadás;  a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, a hatás-elmaradás okainak módszeres vizsgálata.

9 II. Panaszkezelés vény nélkül kiadható készítményekkel Ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul orvos közreműködése nélküli terápia beállítás történik vény nélküli készítményekkel, gyógyhatású termé- kekkel, táplálék kiegészítőkkel. (pl.: fejfájás, hasmenés, székrekedés, megfázás, testsúly- csökkentés, mozgásszervi panaszok, enyhe alvászavarok, depresszió, klimaxos panaszok, stb.)

10 A gyógyszerész feladata: (ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul…)  döntés arról, hogy a beteg orvos közreműködése nélkül kezelhető e: differenciál-diagnosztika;  segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban, figyelembe véve az esetleges egyéb betegségeit, szedett gyógyszereit, anyagi tűrőképességét;  tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás;  a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, vagy a beteg orvoshoz küldése. A hatás-elmaradás okainak feltárása.

11 III. Krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése A beteg számára a terápiát az orvos határozza meg; az adott beteget egyidejűleg több orvos kezelheti; a vényköteles gyógyszerek mellé a beteg recept nélkül kiadható termékeket vásárolhat.

12 A gyógyszerész feladata I.: (krónikus betegségben szenvedők…)  a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése, előkészítése;  kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben;  interakció, ellenőrzés;  segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban (generikus helyettesítés);

13 A gyógyszerész feladata II.: (krónikus betegségben szenvedők…) (krónikus betegségben szenvedők…)  tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás;  a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés;  a beteg együttműködésének elősegítése, kontrolálása;  szükség esetén a kezelőorvos tájékoztatása;  a várt gyógyszerhatás elmaradás okainak vizsgálata;

14 Idős, gyógyszeralkalmazásban rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése A beteg terápiáját az orvos határozza meg, de a paciens kora, vagy állapota miatt a rendszeres pontos, helyes gyógyszeralkalmazásra nem képes.

15 A gyógyszerész feladata I.: (rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…)  a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése;  kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben  interakció, ellenőrzés  részletes tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról és annak fontosságáról;  gondoskodás a gyógyszerek házhozszállításáról;

16 A gyógyszerész feladata II.: (rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…)  Járóbeteg „Unit Dose” gyógyszeradagolás;  a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés; mellékhatás figyelés;  a terápia alkalmazás szoros kontrolja napi telefon, sms kapcsolat a beteggel;  a kezelőorvos rendszeres és/vagy sürgős tájékoztatása;  a várt gyógyhatás elmaradás okainak vizsgálata.

17 Szükséges feltételek  Gondozási protokollok;  Megfelelő klinikai és kommunikációs ismeretek;  Konzultációs sarok, informatikai háttér, ismertetők, betegtájékoztató anyagok;  Együttműködés a beteggel és az ellátásban résztvevők között;  Finanszírozás.

18 Működés  A beteg önkéntes bejelentkezése és nyilvántartásba vétele;  Egyénre szabott után-követés, rendszeres kapcsolattartás;  Szakmai és technikai segítség a szedett gyógyszerek eredményességének maximálására.

19 Egészségpénztárak kapcsolódása  A szolgáltatás díjának egyik lehetséges finanszírozója;  A szolgáltatástípus beemelése a finanszírozandó ellátások közé;  Portfolió -bővülés „prémium szolgáltatás” -al;  Tagtoborzás.

20 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás” új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok 2008. november 10."

Hasonló előadás


Google Hirdetések