Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) 2011.10.21.1Gárdony.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) 2011.10.21.1Gárdony."— Előadás másolata:

1 Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) 2011.10.21.1Gárdony

2 Kivel találkozik a beteg (páciens)? • Gyftv 63. § (6): (…) Gyógyszert gyógyszertárban csak gyógyszerész vagy - az egészségügyért felelős miniszter által kiadott rendeletben meghatározott kivétellel - gyógyszertári szakasszisztens szolgáltathat ki. A gyógyszerek kiadására vonatkozó jogosultságot, valamint a gyógyszertár szaktevékenységének ellátásában részt vevő gyógyszerészi oklevéllel nem rendelkező dolgozók képesítési feltételeit miniszteri rendelet állapítja meg. • 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 1. § (1): E rendelet alkalmazásában orvosi rendelvény a külön jogszabályban meghatározott űrlap, amely a gyógyszert rendelő orvos közleménye a gyógyszert kiadó vagy elkészítő gyógyszerész, valamint külön jogszabályban meghatározott esetben a gyógyszerkiadó szakasszisztens számára. 2011.10.21.Gárdony2

3 Kivel találkozik a beteg (páciens)? • Gyftv 63. § (6): (…) Gyógyszert gyógyszertárban csak gyógyszerész vagy - az egészségügyért felelős miniszter által kiadott rendeletben meghatározott kivétellel - gyógyszertári szakasszisztens szolgáltathat ki. A gyógyszerek kiadására vonatkozó jogosultságot, valamint a gyógyszertár szaktevékenységének ellátásában részt vevő gyógyszerészi oklevéllel nem rendelkező dolgozók képesítési feltételeit miniszteri rendelet állapítja meg. • 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet 1. § (1): E rendelet alkalmazásában orvosi rendelvény a külön jogszabályban meghatározott űrlap, amely a gyógyszert rendelő orvos közleménye a gyógyszert kiadó vagy elkészítő gyógyszerész, valamint külön jogszabályban meghatározott esetben a gyógyszerkiadó szakasszisztens számára. • Gyftv 44. § (2): A gyógyszerész - ha a vényen az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget - a külön jogszabályban előírt szakmai helyettesíthetőség figyelembevételével köteles a gyógyszert kiváltó személyt tájékoztatni arról, hogy a gyógyszer más olyan gyógyszerrel helyettesíthető, amelynek térítési díja kedvezőbb. (3) A gyógyszerész a beteg egyetértése esetén köteles a rendelt gyógyszert a (2) bekezdésben meghatározott - elsősorban a beteg számára legolcsóbb - készítménnyel helyettesíteni. 2011.10.21.Gárdony3 A gyógyszerész a gyógyszer és a gyógyszeralkalmazás szakértője… És az asszisztens?

4 Mire terjed ki a tájékoztatási kötelezettség? • Gyftv. 2. § (4): A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez kapcsolódó gyógyszerek, tápszerek, gyógyászati segédeszközök és a gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek helyes alkalmazásra vonatkozó teljes körű tájékoztatással történő kiszolgáltatása, az e termékekkel kapcsolatos, a betegségek megelőzését szolgáló, a betegekkel történő együttműködést megvalósító felvilágosító, tanácsadó szolgáltatás, a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése, követése, valamint a prevencióban, népegészségügyi programokban való részvétel. 2011.10.21.Gárdony4

5 Mire terjed ki a tájékoztatási kötelezettség? • Gyftv. 2. § (4): A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez kapcsolódó gyógyszerek, tápszerek, gyógyászati segédeszközök és a gyógyszertárban forgalmazható egyéb termékek helyes alkalmazásra vonatkozó teljes körű tájékoztatással történő kiszolgáltatása, az e termékekkel kapcsolatos, a betegségek megelőzését szolgáló, a betegekkel történő együttműködést megvalósító felvilágosító, tanácsadó szolgáltatás, a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítése, követése, valamint a prevencióban, népegészségügyi programokban való részvétel. – A termék neve, előállítója / forgalmazója, származási országa, – notifikációs lajstromszáma, – OÉTI minősítése (zöld pipa), – A termék OÉTI notifikációs eljáráshoz megadott összetétele • az összetevők taxatív felsorolásával és mennyiségük megadásával, • növényi összetevők esetén a növény elfogadott magyar és latin nevével, a növényi rész megjelölésével, • kivonatok, koncentrátumok esetén a kivonószer és a kivonási arány megadásával, – a termék egy csomagolási egységének mennyisége, – a forgalmazó által megadott adagolási ajánlás, – az alkalmazásra vonatkozó információk, beleértve az ajánlásokat, figyelmeztetéseket és kockázatokat (pl. kölcsönhatások) is. 2011.10.21.Gárdony5

6 Mi történik az öngyógyszerelés során? • 2005. évi XCV. tv. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről… 24. § (2): Az orvosi rendelés nélkül a felhasználó (beteg) igénye alapján beszerezhető gyógyszer kiadása során (a továbbiakban: öngyógyszerezés) a gyógyszerész köteles gondos tájékoztatást adni a) a gyógyszer terápiás és esetleges mellékhatásairól, b) több gyógyszer együttes szedése esetén a gyógyszerek kölcsönhatásáról, c) az orvosi kezelés, illetve közreműködés szükségességéről, ha megítélése szerint a felhasználó (beteg) egészségi állapota ezt indokolja, d) a gyógyszer helyettesíthetőségéről, áráról. 2011.10.21.Gárdony6 De mi van a konzumidiótával?

7 Történik valami az öngyógyítás során? • 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet a közforgalmú…. Gyógyszerészi gondozás: 36/A. § (1) A gyógyszerészi gondozási tevékenység körébe tartozik (…) a vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és egyéb termékek kiszolgáltatásához kapcsolódva, illetve a betegeknek nyújtott egyéb gyógyszertári szolgáltatások részeként a) a gyógyszertárat orvosi diagnózis nélkül felkereső beteg esetében aa) szakszerű segítség nyújtása a tünetek értékelésében és szükség esetén a beteg orvoshoz irányítása, ab) a tünetek megszüntetésére irányuló terápia ajánlása, beleértve az orvosi beavatkozás nélkül alkalmazható módszereket és a vény nélkül beszerezhető gyógyszereket, ac) a vény nélküli gyógyszerek és egyéb termékek alkalmazásához szükséges információk nyújtása, beleértve a gyógyszerelési problémák felismerését lehetővé tevő ismereteket, az ezek jelentkezése esetén szükséges teendőket, valamint a terápia felfüggesztésének vagy abbahagyásának eseteit is; 2011.10.21.Gárdony7 De kinek érdeke a gyógyszerészi gondozás?

8 Gondozunk vagy nem? • 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet a közforgalmú…. Gyógyszerészi gondozás: 36/A. § (1) A gyógyszerészi gondozási tevékenység körébe tartozik (…) a vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és egyéb termékek kiszolgáltatásához kapcsolódva, illetve a betegeknek nyújtott egyéb gyógyszertári szolgáltatások részeként (…) b) a gyógyszertárat orvosi rendelvénnyel felkereső beteg esetében ba) a gyógyszer-expediáláshoz és a vény validálásához kapcsolódóan a fennálló gyógyszerelési problémák feltárása és megoldása, különös tekintettel egyes speciális betegségekre és állapotokra (például csecsemő- és kisgyermekkor, terhesség, szoptatás, geriátria, máj- és vesebetegség, gyógyszerallergia) bb) a biztonságos, költségtakarékos és folyamatos generikus gyógyszerhasználat elősegítése a beteg korábbi gyógyszerelésének felmérésével, gyógyszerelési problémáinak feltárásával és megoldásával, bc) az együttműködő készség javítására irányuló tanácsok adása, bd) tájékoztatás a kockázati tényezőkről és tanácsadás az egészségtudatos magatartás folytatására, az egyes betegségek és szövődményeik kialakulásának megelőzésére; 2011.10.21.Gárdony8 Örökbe fogadni nem akarod?

9 Kinek az érdeke? • Gyftv 9. §: A gyógyszer és gyógyászati segédeszköz kiszolgáltatója - a fogyatékos személyek számára is hozzáférhető és értelmezhető módon – köteles tájékoztatni a beteget az egészségbiztosítási szerv által támogatott azonos hatóanyagú, illetve terápiás hatású alacsonyabb árú gyógyszerről, vagy azonos funkcionális csoportba tartozó alacsonyabb árú gyógyászati segédeszközről, valamint az adott termékek áráról, társadalombiztosítási támogatásáról és a térítési díjak közötti különbségekről. 2011.10.21.Gárdony9 És mi van a patikai árréssel?

10 Megfelelünk-e a betegjogoknak? • 2005. évi XCV. tv. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről… 24. § (1): A gyógyszerekkel kapcsolatos betegjogok vonatkozásában az egészségügyről szóló törvény betegjogokra vonatkozó rendelkezéseit a (2) bekezdésben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.  1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről 25. § (5): A betegnek joga van ahhoz, hogy vizsgálata és gyógykezelése során csak azok a személyek legyenek jelen, akiknek részvétele az ellátásban szükséges, illetve azok, akiknek jelenlétéhez a beteg hozzájárult, kivéve, ha törvény másként nem rendelkezik. 2011.10.21.Gárdony10 De a szomszédasszony mögöttem áll….

11 Kommunikáció a gyógyszertárban? Egyértelmű jogi környezet Megfelelő információ Érdek és motiváció Elhivatottság Kommunikációs készség … 2011.10.21.Gárdony11


Letölteni ppt "Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) 2011.10.21.1Gárdony."

Hasonló előadás


Google Hirdetések