Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügy Betegjogok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügy Betegjogok."— Előadás másolata:

1 Egészségügy Betegjogok

2 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
Betegek jogai: A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog A megkülönböztetett ellátáshoz való jog - csak szakmai szempont alapján lehet a betegek között különbséget tenni. Az egészségügyi ellátáshoz való jog - a rendelkezésre álló tárgyi-személyi feltételek keretében Szabad orvos- és a szabad intézményválasztás joga Az emberi méltósághoz való jog. A kapcsolattartás joga A beteg tájékoztatása, illetve önrendelkezési joga az egészségügyi ellátás igénybevételéről való döntés a beavatkozás elvégzésébe való beleegyezés beavatkozás visszautasítása. Adatvédelem

3 Hová? A betegjogok megsértése esetén a beteg fordulhat
az intézményekben működő panaszkivizsgálókhoz, az etikai bizottságokhoz, a közvetítő tanácsokhoz, a bírósághoz a betegjogi képviselőkhöz.

4 Betegjogi képviselők Betegjogi Koordinátori Tanács tagja
A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány keretei között látja el feladatait. Feladatai: Beteg segítése a dokumentációhoz való hozzáférésben, illetve a dokumentációban való javításban. Beteg segítése a panasz megfogalmazásában, illetve a panaszeljárásban képviselhetik a betegeket. A betegjogokról tájékoztatja a betegeket és az egészségügyi dolgozókat. Adatokba beletekinthet, az egészségügyi dolgozók nem zárkózhatnak el attól, hogy a betegjogi képviselő kérdéseire válaszoljanak.

5 Eljárása Ki lehet betegjogi képviselő?
aki legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik; aki a legalább 60 órás jogvédelmi tanfolyam elvégzését követően sikeres vizsgát tett; és akivel szemben nem áll fenn kizáró ok. Elérhetősége hetente legalább egy alkalommal fogadóórát tart a területi irodában, a fekvőbeteg-szakellátás esetében legalább heti egy napon helyben is. . Intézkedése egyedi ügyekben kizárólag a betegtől kapott meghatalmazás alapján és annak keretei között járhat el Az egészségügyi szolgáltató vezetője 10 munkanapon belül, a fenntartó 30 munkanapon belül köteles érdemben megvizsgálni a betegjogi képviselő észrevételeire és megválaszolni azt..

6 Betegjogi képviselet a gyakorlatban
2003-ban az ország területén dolgozó 47 betegjogi képviselőt összesen alkalommal keresték fel panasszal. Az esetek 58 százalékában kórházzal kapcsolatos panaszok érkeztek. 2003-ban a legtöbb eljárás az emberi méltósághoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog és az önrendelkezéshez való jog megsértése miatt indult.

7 Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány
2004. január 5. emberi és állampolgári jogok védelme, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése tájékoztatás békítés betegjogi képviselők felügyelete

8 Peren kívüli megegyezés
Arbitrációs eljárás - választott bíróságok intézményének igénybevétele. nincs fellebbezésnek helye, gyors és nem nyilvános. Egészségügyi közvetítői (mediátori) eljárás. A mediátor nem dönt el semmit, csak segíti a felek között az egyezség létrehozását. Cél: az ellenérdekelt felek konszenzusa. Fogadókészséget igényel mindkét oldalról A közvetítői tanács A beteg és az egészségügyi szolgáltató között felmerülő jogviták peren kívüli megoldására a felek együttesen kezdeményezhetik a jogvita közvetítői eljárás keretében történő rendezését.

9 2000. évi CXVI. törvény az egészségügyi közvetítői eljárásról
A felek a tanács tagjait a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által vezetett közvetítői névjegyzékből jelölik ki. Tanácsülés 30 napon belül – 4 hónap Szakértő Biztosító bevonása Egyezség vagy az eljárás megszüntetése Költségviselés megállapodás szerint, vagy aki miatt az egyezség meghiúsul

10 Egészségbiztosítási Felügyelet
A tényállás feltárására betekinthet az iratokba, tanúkat hallgathat meg, szakértőket kérhet fel, a büntetőeljárás szembesítésének megfeleltethető tárgyalásokat tarthat. szankciókkal élhet: felszólíthatja a szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére, másik szolgáltatót jelölhet ki a biztosított ellátására, pénzbírságot szabhat ki, felszólíthatja a biztosítót az ellátóval kötött finanszírozási szerződés felfüggesztésére, súlyos esetben a felmondására.


Letölteni ppt "Egészségügy Betegjogok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések