Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügy Betegjogok. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Betegek jogai:  A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog  A megkülönböztetett ellátáshoz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügy Betegjogok. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Betegek jogai:  A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog  A megkülönböztetett ellátáshoz."— Előadás másolata:

1 Egészségügy Betegjogok

2 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Betegek jogai:  A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog  A megkülönböztetett ellátáshoz való jog - csak szakmai szempont alapján lehet a betegek között különbséget tenni.  Az egészségügyi ellátáshoz való jog - a rendelkezésre álló tárgyi- személyi feltételek keretében  Szabad orvos- és a szabad intézményválasztás joga  Az emberi méltósághoz való jog.  A kapcsolattartás joga  A beteg tájékoztatása, illetve önrendelkezési joga o az egészségügyi ellátás igénybevételéről való döntés o a beavatkozás elvégzésébe való beleegyezés o beavatkozás visszautasítása.  Adatvédelem

3 Hová? A betegjogok megsértése esetén a beteg fordulhat  az intézményekben működő panaszkivizsgálókhoz,  az etikai bizottságokhoz,  a közvetítő tanácsokhoz,  a bírósághoz  a betegjogi képviselőkhöz.

4 Betegjogi képviselők  Betegjogi Koordinátori Tanács tagja  A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány keretei között látja el feladatait. Feladatai: o Beteg segítése a dokumentációhoz való hozzáférésben, illetve a dokumentációban való javításban. o Beteg segítése a panasz megfogalmazásában, illetve a panaszeljárásban képviselhetik a betegeket. o A betegjogokról tájékoztatja a betegeket és az egészségügyi dolgozókat. o Adatokba beletekinthet, az egészségügyi dolgozók nem zárkózhatnak el attól, hogy a betegjogi képviselő kérdéseire válaszoljanak.

5 Eljárása Ki lehet betegjogi képviselő?  aki legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik;  aki a legalább 60 órás jogvédelmi tanfolyam elvégzését követően sikeres vizsgát tett; és  akivel szemben nem áll fenn kizáró ok. Elérhetősége  hetente legalább egy alkalommal fogadóórát tart a területi irodában, a fekvőbeteg- szakellátás esetében legalább heti egy napon helyben is.. Intézkedése  egyedi ügyekben kizárólag a betegtől kapott meghatalmazás alapján és annak keretei között járhat el  Az egészségügyi szolgáltató vezetője 10 munkanapon belül, a fenntartó 30 munkanapon belül köteles érdemben megvizsgálni a betegjogi képviselő észrevételeire és megválaszolni azt..

6 Betegjogi képviselet a gyakorlatban  2003-ban az ország területén dolgozó 47 betegjogi képviselőt összesen 7 367 alkalommal keresték fel panasszal.  Az esetek 58 százalékában kórházzal kapcsolatos panaszok érkeztek.  2003-ban a legtöbb eljárás az emberi méltósághoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog és az önrendelkezéshez való jog megsértése miatt indult.

7 Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány 2004. január 5.  emberi és állampolgári jogok védelme,  gyermek- és ifjúságvédelem,  gyermek- és ifjúsági érdekképviselet  hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése  tájékoztatás  békítés  betegjogi képviselők felügyelete

8 Peren kívüli megegyezés Arbitrációs eljárás - választott bíróságok intézményének igénybevétele. nincs fellebbezésnek helye, gyors és nem nyilvános. Egészségügyi közvetítői (mediátori) eljárás. o A mediátor nem dönt el semmit, csak segíti a felek között az egyezség létrehozását. o Cél: az ellenérdekelt felek konszenzusa. o Fogadókészséget igényel mindkét oldalról A közvetítői tanács A beteg és az egészségügyi szolgáltató között felmerülő jogviták peren kívüli megoldására a felek együttesen kezdeményezhetik a jogvita közvetítői eljárás keretében történő rendezését.

9 2000. évi CXVI. törvény az egészségügyi közvetítői eljárásról  A felek a tanács tagjait a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által vezetett közvetítői névjegyzékből jelölik ki.  Tanácsülés 30 napon belül – 4 hónap  Szakértő  Biztosító bevonása  Egyezség vagy az eljárás megszüntetése  Költségviselés megállapodás szerint, vagy aki miatt az egyezség meghiúsul

10 Egészségbiztosítási Felügyelet  A tényállás feltárására betekinthet az iratokba, tanúkat hallgathat meg, szakértőket kérhet fel, a büntetőeljárás szembesítésének megfeleltethető tárgyalásokat tarthat.  szankciókkal élhet:  felszólíthatja a szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére,  másik szolgáltatót jelölhet ki a biztosított ellátására,  pénzbírságot szabhat ki,  felszólíthatja a biztosítót az ellátóval kötött finanszírozási szerződés felfüggesztésére, súlyos esetben a felmondására.


Letölteni ppt "Egészségügy Betegjogok. 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Betegek jogai:  A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog  A megkülönböztetett ellátáshoz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések