Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei. Ellátási formák A. Alapellátás B. Szakellátás C. Szociális ellátás D. Társadalmi szerveződések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei. Ellátási formák A. Alapellátás B. Szakellátás C. Szociális ellátás D. Társadalmi szerveződések."— Előadás másolata:

1 A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei

2 Ellátási formák A. Alapellátás B. Szakellátás C. Szociális ellátás D. Társadalmi szerveződések

3 Alapellátás A háziorvos helyett a pszichiáter az elsődleges kapcsolat. A háziorvos helyett a pszichiáter az elsődleges kapcsolat.

4 Szakellátás I. Járóbeteg szakellátás 1.Pszichiátriai gondozó (felnőtt- gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia) 2.Kórházi szakambulancia 3.Drogambulancia 4.Privátpraxis II. Átmeneti intézmények 1.Nappali ellátás (nappali kórház, -szanatórium) 2.Éjszakai szanatórium 3.Csoportszállások 4.Védett munkahely III. Fekvőbeteg szakellátás 1.Aktív osztály 2.Rehabilitációs osztály 3.Krónikus osztály 4.Ápolási osztály

5 Szociális ellátás I. Szociális otthonok 1.Általános 2.Specializált (pszichiátriai betegek otthona)

6 Otthoni ellátás

7 Társadalmi szerveződések Pl. vallási közösségek,civil szervezetek szervezésében. Pl. vallási közösségek,civil szervezetek szervezésében. –Klubok, csoportok –Zene, művészet, játék, kultúra, sport –Önsegítő,családsegítő csoportok

8 Közösségi pszichiátria 65/A §(1):”A közösségi ellátások célja a pszichiátriai vagy a szenvedélybetegek lakókörnyezetben történő gondozása, továbbá gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése. (2)A közösségi ellátások keretében biztosítani kell a)A lakókörnyezetben történő segítségnyújtást az önálló életvitel fenntartásában, b)A meglévő képességek megtartását, ill. fejlesztését, c)A háziorvossal és a kezelőorvossal való kapcsolattartás révén a szolgáltatást igénybevevő állapotának folyamatos figyelemmel kísérését, d)A pszicho- szociális rehabilitációt, a szociális és mentális gondozást e)Az orvosi vagy egyéb terápiás kezelésen, szolgáltatásban való részvétel ösztönzését és figyelemmel kísérését, f)Megkereső programok szervezését az ellátásra szoruló személyek elérése érdekében.”

9 Közösségi pszichiátria A betegek számára a közösségben, lakóhelyükhöz közel biztosítja a lehető legtöbb pszichiátriai és rehabilitációs szolgáltatást és alapvető célja a közösségi integráció fenntartása ill. elérése. A betegek számára a közösségben, lakóhelyükhöz közel biztosítja a lehető legtöbb pszichiátriai és rehabilitációs szolgáltatást és alapvető célja a közösségi integráció fenntartása ill. elérése. Támaszkodik a közösségi erőforrásokra és a természetes segítőkre Támaszkodik a közösségi erőforrásokra és a természetes segítőkre Magába foglalja a házi gondozást, házi ápolást, házi hospitalizációt, a 24 órás elérhetőséget, a betegek nyomon követését. Magába foglalja a házi gondozást, házi ápolást, házi hospitalizációt, a 24 órás elérhetőséget, a betegek nyomon követését. A krónikus pszichiátriai betegségben szenvedőket célozza meg. A krónikus pszichiátriai betegségben szenvedőket célozza meg.

10 Közösségi pszichiátria A közösségi pszichiátria szolgáltatásai tehát abban döntően különböznek a jelenlegi ellátástól, hogy nem a kórházból a közösségbe való fokozatos átmenetet kívánják biztosítani (amelyben az adott, pl. átmeneti intézményben történő rehabilitáció nagy hangsúlyt kap), hanem a gondozás és rehabilitáció minden lehetséges formáját a közösségi keretek között, a közösség integrált tagjaként, a beteg otthonában, vagy annak közelében kívánják biztosítani a betegek számára. A közösségi pszichiátria szolgáltatásai tehát abban döntően különböznek a jelenlegi ellátástól, hogy nem a kórházból a közösségbe való fokozatos átmenetet kívánják biztosítani (amelyben az adott, pl. átmeneti intézményben történő rehabilitáció nagy hangsúlyt kap), hanem a gondozás és rehabilitáció minden lehetséges formáját a közösségi keretek között, a közösség integrált tagjaként, a beteg otthonában, vagy annak közelében kívánják biztosítani a betegek számára.


Letölteni ppt "A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei. Ellátási formák A. Alapellátás B. Szakellátás C. Szociális ellátás D. Társadalmi szerveződések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések