Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztály 2014. január 31. Szabó Judit Ágnes mb. osztályvezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztály 2014. január 31. Szabó Judit Ágnes mb. osztályvezető."— Előadás másolata:

1 A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztály 2014. január 31. Szabó Judit Ágnes mb. osztályvezető

2 Támogatott lakhatás 4 célcsoportja:  fogyatékos személyek,  pszichiátriai betegek,  szenvedélybetegek,  hajléktalan személyek.

3 Jogi szabályozása 1993.évi III. törvény 75. §-a, 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 25. § (1)- (3) bek 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet 110/A. - 110/I. §-ai. Az ellátás típusa:Személyes gondoskodást nyújtó ellátás

4 1/2000(I.7) SzCsM rendelet 110A§ b) „ személyközpontú, egyénre szabott szolgáltatások, támogatások, programok nyújtásával, illetve a csoportos és a képviseleti megoldások mellőzésével biztosítja a döntés szabadságát az egyén elvárásaihoz és igényeihez igazodó lakhatási és támogatási forma megválasztásában”,

5 Komplexitás  Célja az intézményi lét helyett a társadalmi integráció elősegítése  Intézményi, egyközpontú ellátás helyett részvétel a (helyi) társadalom életében  Hospitalizációs ártalmak kiküszöbölése, a lakhatás, étkezés, ápolás-gondozás/ munka / szabadidős elfoglaltságok szétválasztásával.  Egyéni szükségletekre alapozott ellátás.

6 Háromféleképpen jön létre támogatott lakhatás szolgáltatás:  Intézménykiváltási program  Lakóotthonok átalakulása (2014. végéig kötelezően előírt.)  Önálló, új szolgáltatásként. (civil és egyházi szervezetek létesítenek elsősorban, fogyatékos személyek, szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek számára.)

7 A szükségletfelmérés A középpontban a szükségletfelmérés áll. Meghatározza az egyének számára megfelelő szolgáltatásokat. Meghatározza az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, elemenként, órára lebontva.

8 Paletták... Szolgáltatói oldalról: 3 kötelező „szerepkör”, az intézményvezető, az esetfelelős és a kísérő.(12 fő alatt nem is kötelező külön személyeknek lenniük). További szolgáltatások a szükségletfelmérések alapján, bérelt vagy saját szolgáltatásban, de a „saját” szolgáltatás is elkülönült földrészleten... Az egyén szolgáltatási palettáját is a szükségletfelmérés határozza meg, belépéskor, évente és állapotváltozás esetén.

9 Szükségletfelmérés jogi szabályozása „A komplex szükségletfelmérést a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az intézményvezető által kijelölt egy-egy munkatárs végzi. A komplex szükségletfelmérés elvégzésére támogatási szükségletfelmérő szakmentor képzettséggel rendelkező munkatárs jelölhető ki.”

10 Szükségletfelmérés a gyakorlatban 1. Csak szolgáltatási nyilvántartásba vett (működési engedéllyel rendelkező) szolgáltató kérheti. 2. Az egyénekre irányul: igénylőlapokat szükséges kitölteni, azok beérkeztetésétől indul a szükségletfelmérési eljárás. 3. Kijelöljük és felkérjük a szakmentort (FSZK listájáról) 4. A szakmentor az intézmény által kijelölt szakmentorral megszervezi: együttes vizsgálat, együttes aláírás.(1/2000 szakmai rendelet 14. melléklete szerint) 5. Amennyiben nem ért egyet a vizsgált személy az eredménnyel, a vizsgálatot új szakmentorokkal meg kell ismételni.

11 Finanszírozás A normatíva jelenleg nem differenciált... A személyi térítés díj igen. - lakhatási költségekből, és - a komplex szükségletfelmérés alapján az Szt. 75. § (1) bekezdés d) pontja szerint igénybe vett egyéb szolgáltatások térítési díjából adódik össze. akkor érheti el az Szt. 117. § (2) bekezdés b) pontja szerinti mértéket, ha az ellátottnak a komplex szükségletfelmérés eredményeként az Szt. 67. § (1) bekezdése szerinti teljes körű ellátást kell nyújtani.

12 Nincsenek egységesített megoldások - minden igénybevevőnek különböző szükségletei lehetnek és így különböző szolgáltatásokat kaphat. -ugyanannak az igénybevevőnek évente változhatnak a szükségletei és így a neki nyújtott szolgáltatások is.

13 Prognózisok 1-2 ezer támogatott lakhatásban részesülő lehet 1,5 éven belül. - Kumulált igény jelentkezik a szükségletfelmérésre. - Szakmentorok képzése és a szükségletfelmérés továbbfejlesztése várható. Kirendeltségek lehetséges szerepei: Jelenleg: korrekt tájékoztatás a szakmai körök mendemondái helyett. Fél év és egy év után a tapasztalatok összegzése, A párbeszéd folytatása.

14 Kapcsolat: szabo.judit.agnes@szgyf.gov.hu


Letölteni ppt "A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztály 2014. január 31. Szabó Judit Ágnes mb. osztályvezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések