Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az 1. világháború.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az 1. világháború."— Előadás másolata:

1 Az 1. világháború

2 Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult. A háború két fő fronton zajlott: keleti front és nyugati front.

3 A keleti front

4 A nyugati front

5 Ők a nyugati fronton voltak katonák.

6 Előzmények A 19. század végén a tudomány és technika vívmányai miatt gyorsuló ütemű termelés együtt járt a gyarmatbirodalmak növekedésével is: új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzése volt az államok célja.

7

8 Szövetségek Sok szövetség jött létre. Kialakultak olyan szövetségi rendszerek is, melyek később a világháború eseményeit meghatározták: az Antant és a Központi Hatalmak.

9 Antant 1893-ban orosz-francia katonai egyezmény született, melyet kiegészített az április 8-án megkötött francia-angol egyezmény. Az Antant nem szövetséget jelentett, csupán annyit: a felek lemondanak egymás megtámadásáról, vitás esetekben egyeztetni próbálnak. A viszony teljesen kölcsönössé 1907-ben vált, az angol-orosz szerződés megkötésekor, innentől számítjuk a hármas Antant létrejöttét.

10 Ők az Antant oldalán voltak és harcoltak.

11 Központi Hatalmak Az egyik oldalon – a közös nyelv és kultúra összehangoló erejéből adódóan is – a Német Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia kettős szövetsége állt. Később az előbbi két birodalom és Olaszország megkötötte a Hármas Szövetséget, ami nem a kettős szövetség kibővítése, hanem egy új, alapvetően franciaellenes tömörülés volt.

12

13 A háború vége A katonai összeomlás után hamarosan jött a vég. Az első világháború végének hivatalosan a november 11-én aláírt fegyverszünetet tekintik, és a legtöbb országban (mint például Nagy-Britanniában és Belgiumban) ezen a napon emlékeznek meg az első világháború áldozatairól.

14 Vége


Letölteni ppt "Az 1. világháború."

Hasonló előadás


Google Hirdetések