Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az angol nyelv történelmi áttekintése  Az indoeurópai nyelvcsaládba, ezen belül a germán nyelvekhez tartozik.  i. sz. 5. sz. – a nyugati germán nyelveket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az angol nyelv történelmi áttekintése  Az indoeurópai nyelvcsaládba, ezen belül a germán nyelvekhez tartozik.  i. sz. 5. sz. – a nyugati germán nyelveket."— Előadás másolata:

1

2 Az angol nyelv történelmi áttekintése  Az indoeurópai nyelvcsaládba, ezen belül a germán nyelvekhez tartozik.  i. sz. 5. sz. – a nyugati germán nyelveket beszélő angolfríz és ószász törzsek hódítják meg Nagy-Britannia szigetét  Az angol nyelv az 5. században betelepült germán törzsek nyelvének mai változata.  Az angol nyelv kialakulásának szakaszai:  Óangol nyelv (kb. 450-1100) – viking hatás  Középangol nyelv (kb. 1100-1500) – Hódító Vilmos  normann uralom  300 éven át tartó elfranciásodás  pestis  Modern angol nyelv (kb. 1500-napjainkig)  Korai modern angol nyelv (kb. 1500-1650) – Shakespeare

3  Az angol nyelv története tükrözi az angol történelem alakulását, az uralkodó osztály fő tartózkodási helyét.  Sok nyelvjárás, a négy fő dialektus a négy királyság nyelve volt: Mercia, Northumbria, Kent és West Saxon. 878-ban Nagy Alfréd egyesítette a királyságokat, valamint a dialektusokat. Hódító Vilmos partraszállása Angliában

4 Az angol nyelv elterjedése  Brit birodalom – a Földön valaha létezett legnagyobb kiterjedésű, lakosságú és gazdasági erejű gyarmattartó birodalom.  20. sz. első fele – a Föld népességének negyede tartozott uralma alá.  Ekkor terjedt el az angol típusú gazdasági berendezkedés, oktatási rendszer, az angolszász jogrendszer, brit társadalom számos eleme, mint a sportok és az angol nyelv.  Tájszólásokra esik szét (legjelentősebbek:brit,amerika, ausztráliai)

5 A Brit Birodalomhoz valaha tartozó területek

6 Az angol nyelv jelene, jelentősége  Az angol nyelv jelenleg egyértelműen az üzleti világ nyelve, globális világnyelv.  A legelterjedtebb hivatalos nyelvek egyike a francia, arab és a spanyol mellett. (több mint 50 országban)  Megközelítőleg 340 millió ember anyanyelve.  Az interneten közvetített információk több mint 80%-a angolul jelenik meg.  1,6 milliárd ember használja az angol nyelvet valamilyen formában.  Az angol nyelvű országok a világtermelés kb. 40%-át adják.

7 Az angol mint hivatalos nyelv első szintű (sötétkék) és második szintű (világoskék) elterjedtsége

8 Az angol nyelv jelene, jelentősége  Az angol második nyelvként továbbra is a leggyakrabban választott nyelv, és e téren a jelentősége várhatóan tovább erősödik.  Nagy-Britanniát, Írországot és Luxemburgot kivéve minden uniós országban az angol a legnépszerűbb idegen nyelv.  Megkövetelt az angolnyelv-tudás. (oktatás, gazdaság, hétköznap élet, munkaerő piac)  Az angol nyelv folyamatos térhódítása  felerősödő globalizáció (üzlet, kormányzat, szórakoztatás, oktatás területén)

9 Az angol nyelv a világban piros: egyedüli hivatalos bordó: hivatalos narancs: gyakorlatilag hivatalos sárga: sokak által használt, lila keret: hivatalos státusza ellenére kevesek által ismert, narancs keret: sokan olvasnak és írnak, de kevesen beszélnek

10 A Föld legelterjedtebb nyelvei Forrás:Encarta,2006 NyelvBeszélők száma (millió fő) Kínai mandarin1,212 Arab422 Hindi366 Angol341 Spanyol322 Bengáli207 Portugál176 Orosz167 Japán125 Német100 Az angol nyelv jövője

11  Vége az angol nyelv globális vezető szerepének?! A kínai, a hindi és az arab anyanyelvűek számának növekedése.  Ázsiai és indiai lakosság gyors ütemű növekedése.  Spanyolul, bengáliul, malájul és tamilul beszélők arányának növekedése.  Kínaiul tanulni a legjövedelmezőbb?!De egyben legnehezebb nyelvek közé is sorolható.  A nyelv döntő szerepe a nemzeti identitásban, a kultúra meghatározásában. Nyelvek kultúrahordozó, önfenntartó ereje.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az angol nyelv történelmi áttekintése  Az indoeurópai nyelvcsaládba, ezen belül a germán nyelvekhez tartozik.  i. sz. 5. sz. – a nyugati germán nyelveket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések