Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN"— Előadás másolata:

1 MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN

2 Mikor a Monarchia Szerbiának hadat üzent, Magyarországnak katonája szolgált a közös hadsereg magyar felében és a honvédségben és alkotta egyben a néphadsereg szerény keretét. A mozgósítás elrendelésekor Magyarország területérõl fõnyi tömeg vonult a zászlók alá. Ennek nagyobb része a kereteket töltötte ki, illetve emelte hadiállományra, kisebb része pedig másodrendű katonai feladatokra szánt új csapatok megszervezésére szolgált.

3 NE SÍRJATOK MAGYAR LÁNYOK…
Csatába induló kiskatona…

4 Ilyen új csapatként alakult és azonnal a harctérre vonult: a magyar gyalogságnál 97 menetzászlóalj, mint a hadrakelt seregnél kéznél levõ pótlás, 32 népfölkelõ ezred, mint mellékesebb hadifeladatok megoldására még alkalmazható csapat.

5

6 A lovasságnál 48 század hasonló célból alakult…

7

8 A négy éves háború ideje alatt a Monarchia területéről összesen 9 millió katonát szereltek fel – 3,4 milliót Magyarország és Horvátország területéről. A 3,4 milliós embertömegből 530 ezer veszett oda, 1,4 millió sebesült meg és több mint 830 ezer esett fogságba.

9 HADIROKKANTAK

10 Az első világháborúban ( ), az orosz fronton 1917 októberéig több mint félmillió magyar katona esett fogságba. Legtöbbjüket Szibériában és Közép-Ázsiában – akkori nevén Turkesztánban – őrizték, de sokan még a Bajkálon túlra is elsodródtak. Ahol munkalehetőség adódott: bányában, az iparban és a mezőgazdaságban is foglalkoztatták őket.

11 „A HADISÍROK A BÉKE KÖVETEI.” – A. SCHWEITZER
NE FELEJTSÜK! „A HADISÍROK A BÉKE KÖVETEI.” – A. SCHWEITZER Egy egész nemzedék került fakeresztek alá, az egész magyar nemzet fogyatkozott meg…

12 Magyarország végeredményben a világháborúban közel katonát adott. Ennek a nagy tömegnek még a fele sem úszta meg simán a világháborút.

13

14 Összesen mintegy százezerre teszik az internacionalisták soraiban küzdött magyarok számát, közülük harmincezren el is estek a frontokon. Sok hadifogoly azonban el sem jutott addig, hiszen az éhség, a sokféle járvány már a táborokban megtizedelte soraikat.

15 ZITA KIRÁLYNÉ PARANCSÁRA…
Az országgyűlés törvénybe foglalta a hősökről szóló megemlékezést…

16 VÉGE


Letölteni ppt "MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések