Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kiskunfélegyháza az első világháborúban Egy hátországi kisváros és a nagy háború „Kiskunok ” „Kiskunok ” Közgazdasági Szakközépiskola, Kiskunfélegyháza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kiskunfélegyháza az első világháborúban Egy hátországi kisváros és a nagy háború „Kiskunok ” „Kiskunok ” Közgazdasági Szakközépiskola, Kiskunfélegyháza."— Előadás másolata:

1 Kiskunfélegyháza az első világháborúban Egy hátországi kisváros és a nagy háború „Kiskunok ” „Kiskunok ” Közgazdasági Szakközépiskola, Kiskunfélegyháza

2 Megkezdődött a háború!!! 1914. augusztus 2-án Félegyházán is sor került a hadba vonuló katonák ünnepélyes eskütételére …

3 Kedves jó szüleim…

4 Hamarosan megérkeztek a híradások az első hősi halottakról, sebesültekről…

5 Katonáink helytállása A félegyháziak a kun katonai hagyományokhoz híven vettek részt a közös haza védelmében. Így a 30. honvéd gyalogezred III. századával a szerbiai harcokban, ott voltak a Cukor hegy elleni rohamban is 1914. december 2- 4. között

6 A félegyházi Mollináryak pedig ott voltak Przemysl hős védői között.

7 Harangjaink búcsúztatása A lakosság fegyelmezetten viselte a háború terheit, 1916. július 22-én a félegyházi harangokat is felajánlották a hazának.

8 Az itthon maradottak terhei A lakosság erején felül teljesített, az életszínvonal fokozatosan romlott. Szerencsés volt az a baka, akit hazaengedtek a nyári betakarításokra. Juhász Mihályné így írt párjának a galíciai frontra:

9 Kurucz Ferenc levele feleségéhez, 1916. július „Csókollak kedves Anyuskám itt vagyok, szerencsésen megérkeztem. Igen erősen vártak, kaptam ezt a képet a többi még nem jött. Ugye Kicsim nagyszerű tudatlak Szivecském, sokkal könnyebb minden, hogy megláttalak benneteket. Elintéztem mindent, szépen csókollak benneteket, Isten veletek Csillagom, na pá.”

10 És egyre csak érkeztek a híradások a sebesülésekről, a hősi halottakról és a messze földre hurcolt hadifoglyokról…

11 Egy félegyházi hadifogoly naplója Szelepcsényi Kálmán a m. kir. 30. honvédgyalogezred katonája

12 A hátország lakói fényképek küldésével igyekeztek a katonák honvágyát csillapítani.

13 A világégés harmadik évének végére a város lakossága teljesen kimerült.

14 Erőfeszítések a békéért Félegyháza híres országgyűlési képviselője, Holló Lajos ügyvéd maga is tevékenyen közreműködött a béketapogatózásokban. 20 éves fiát, Bertalant Svájcba küldte, hogy felajánlja az antantnak a különbékét. Holló Károlyi híve volt, aki maga is ellátogatott városunkba.

15 Egymást érték a háborúellenes megmozdulások. 1917 januárjában több száz elkeseredett asszony tüntetett a Városháza előtt. 1918. február 24-26-án zavargások és éhséglázadás tört ki Félegyházán, mutatva a lakosság végső kimerültségét és elkeseredettségét.

16 Az I. világháború több mint 400 halottat, rengeteg sebesültet, anyagi áldozatot kívánt városunktól. Büszkén emlékezünk őseink áldozatvállalására. Reméljük, méltók lehetünk hozzájuk!

17 Kiskunfélegyháza első világháborús emlékműve és a hősök sírjai

18 Végezetül egy kis ízelítő a Kiskun Múzeum első világháborús anyagából

19


Letölteni ppt "Kiskunfélegyháza az első világháborúban Egy hátországi kisváros és a nagy háború „Kiskunok ” „Kiskunok ” Közgazdasági Szakközépiskola, Kiskunfélegyháza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések