Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI."— Előadás másolata:

1

2 a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI

3 A fekete dél-afrikai Hamilton Naki, 2005-ben 78 évesen halt meg. A hír nem jelent meg a sajtóban, de a története a huszadik század egyik legjelentősebbje. NAKI EGY RENDKIVÜLI SEBÉSZ VOLT! NAKI EGY RENDKIVÜLI SEBÉSZ VOLT!

4 Ő volt az, aki 1967-ben egy női adományzó szívét eltávolította, majd Washkanky Louis testébe átültette. Fokvárosban (és a világon)ez volt az első sikeres emberi szívátültetés. Egy nagyon kényes feladat előtt ált: a szívet a legnagyobb gondossággal el kellett távolítani, majd tárolni.

5 . NAkI a második legfontosabb ember volt a csapatban, amely a történelemben végrehajtotta az első szívátültetést. De ez Afrikában az apartheid idejében sohasem tudódhatott ki, mert ő fekete volt.

6 A csapat vezető sebésze, a fehér Dr. Christian Barnard, rögtön híressé vált..

7 A csapat fényképein Hamilton Naki nem jelenhetett meg. Ha véletlenül mégis képre került, a kórház azt mondta, hogy ő a takarítók közé tartozik.

8 Naki sebészeti sapkát és a maszkot viselt, de soha nem végzett orvosi vagy sebészneti egyetemet. Ő 14 éves korában otthagyta az iskolát, és a fokvárosi Orvosi Iskola kertésze volt.

9 Késôbb a tantermek takarítója lett, de kíváncsi volt és gyorsan tanult. A műtéti technikát úgy tanulta meg, hogy elleste a fehér orvosok által végzett transzplantációkat amit kutyákon és disznókon végeztek.

10 Hamarosan egy kivételes sebész lett, és ő is Dr. Barnard csapatába került.

11 Ez a Dél-Afrikai törvények szerint nagy probléma volt. Naki, mint fekete nem operálhatta a fehér pácienseket, és még azok vérével sem jöhetett érintkezésbe.

12 De a kórház őt annyira képzettnek tartotta, hogy kivételt tett és titokban sebésznek nevezte ki.

13 . De ez a faji megkülönböztetés őt nem zavarta. Függetlenül mindettől továbra is folytatta tanulmányait, és mindent megtett, hogy a legjobb legyen.

14 Ő a legjobb sebész lett. Fehér diákokat tanított, de egy laboratóriumi technikus bérét kapta, a maximumot, amit a kórház egy feketének fizethetett.

15 Egy áram és folyóvíz nélküli kunyhóban élt, egy gettóban a periférián, mint akkor ez egy feketének illett.

16 Hamilton Naki 40 éveig tanított sebészetet, és mint kertész lett nyugdíjaztatva, ami 275 $ volt havonta.

17 Amikor az apartheid véget ért megkapta a tiszteletbeli Doktori címet. (Doctor Honoris causa)

18 Az egész élete során, soha senki nem mutatott rá az igazságtalanságra, ami vele történt. Christian Barnard Hamilton Naki

19 A titoktartás és a faji megkülönböztetés ellenére, szeretettel folytatta tevékenységét, hogy segítsen mások életén.

20 Dr. Naki, kösz mindenért amit az emberiségért tettél, melőzve a saját érdekeidet Küld tovább, hogy tudják, ki volt Hamilton Naki; egy csodálatos orvos és egy rendkívüli ember.


Letölteni ppt "a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések