Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály"— Előadás másolata:

1 Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye

2 Lakóhely Egy település kialakulása hosszú folyamat. Az első házak olyan helyen jönnek létre, ahol azt kedvező természeti adottságok lehetővé teszik. Gyakran tó vagy folyó közelében, mert ivóvizet adnak embereknek, állatoknak egyaránt. A vízpartoknak még annyi előnyük is van, hogy jó szállítási útvonalat képeznek, ráadásul hallal látják el a település lakóit. Persze nem csak víz mellé épülnek falvak, városok. A már meglévő településeket összekötő utak találkozási pontján hamar kinő egy-egy település a semmiből.

3 A jó növénytermesztési és állattenyésztési lehetőségeket kínáló terület is kedvez falvak, városok kialakulásának. A bányavárosok valamilyen természeti kincs föld alóli kitermelésének közelében keletkeznek. Élelmiszerrel főként más települések látják el őket, cserébe a kitermelt javakért. A városok létrejöttében fontos szempont, hogy elhelyezkedése a város védelmét elősegíti-e, ha ellenség támadja.

4

5 Falvak A nagy falvakban sem él tízezernél több ember. Leggyakoribbak hazánkban az lakosú falvak. A Dunántúli-dombság és az Északi középhegység területén jellemző települések az apró falvak. Az eredeti falusi házak földszintesek, hosszú, megnyúlt az alaprajzuk, mert a gazdasági épületek is hozzáépültek. Az emberek állatot tartanak, kertjükben zöldséget, gyümölcsöt termesztenek. A falu határában szántóföld, erdő van. Az emberek mezőgazdasági termelésből élnek, vagy a közeli városba járnak dolgozni. A falvak előnye a csend, a jó levegő és az itt élő emberek összetartó közössége.

6

7 Városok A városokban sokkal több ember él, mint falun. A városokra jellemzőek a többszintes épületek. Itt találhatók a kórházak, középiskolák, gyárak, üzemek, nagy bevásárlóközpontok, színházak, bíróságok, hivatalok nagy része. Ezek az intézmények több település lakosságának szükségleteit, igényeit elégítik ki. A városokhoz az elmúlt ötven évben nagy lakótelepek épültek. A városokban nagy a gépjárműforgalom, a levegő szennyezett .

8

9 Tanyák A tanyák, városok vagy falvak külterületén elszórtan, magányosan épült lakóházak, épületek csoportja. A lakóházakhoz gazdasági épületek, ólak, terménytárolók tartoznak. Az itt élő családok a föld megművelésével, állatok tenyésztésével foglalkoznak. A tanyarendszer az Alföldön alakult ki. Sok tanyán nem volt jó ivóvíz, villany, az iskolába a gyerekeknek hóban, sárban messzire, gyalog kellett járniuk. A tanyán lakók nagy része ezért a városokba és a falvakba költözött.

10

11


Letölteni ppt "Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések