Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 36. A Dunántúli-középhegység és a Dunántúli-dombság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 36. A Dunántúli-középhegység és a Dunántúli-dombság."— Előadás másolata:

1 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat

2 36. A Dunántúli-középhegység és a Dunántúli-dombság

3 A Dunántúli-középhegység természeti adottságai Milyen kőzetekből áll a Dunántúli-középhegység? Nagy része üledékes kőzetekből áll, főleg mészkő és vörös homokkő. A Keszthelyi-hegység és a Tapolcai-medence tanúhegyei vulkáni eredetűek. Hogyan keletkezett a Balaton és a Velencei-tó? A korábbi Pannon-tenger maradványai, törésvonalak mentén történő lesüllyedés következményei (tektonikus tavak).

4 Melyek a Dunántúli-középhegység legfontosabb ásványkincsei? A barnaszén, a bauxit és a mangánérc. Melyek a szénbányászat és az energiaipar főbb központjai? Tatabánya, Oroszlány, Várpalota, Dorog, és Ajka. A Dunántúli-középhegység gazdasága 1.

5 Hol foglalkoznak bauxittermeléssel? A Bakony és a Vértes hegység számos pontján, valamint a Tapolcai-medencében. Melyek az alumíniumipar központjai? Ajka, Tatabánya, Várpalota és Székesfehérvár. A Dunántúli-középhegység gazdasága 2.

6 Hol található fontos vegyipari központ? Várpalotán. Nevezz meg oktatási és kulturális központokat! Veszprém és Székesfehérvár. A Dunántúli-középhegység gazdasága 3.

7 A Dunántúli-dombság természeti adottságai 1. Melyek a Dunántúli-dombság főbb tagjai? A Zalai-, a Somogyi- és a Baranyai-dombság, valamint a Tolnai-hegyhát. Melyik két mészkőhegységet sorolnak még ide nevük ellenére? A Mecsek és a Villányi-hegység vonulatait.

8 A Dunántúli-dombság természeti adottságai 2. Milyen vízgyűjtő területhez tartozik a nagytáj? A Dráva, a Kapos és a Balaton vízgyűjtő területéhez. Milyen talajok jellemzők a Dunántúli-dombság területén? Leginkább a barna erdőtalajok, de a vízfolyások mentén sok helyen előfordulnak öntéstalajok is. Somogyban a homoktalajok jellemzők.

9 Milyen mezőgazdasági ágazat vált elterjedté Somogyban a homoktalajok miatt? A gyümölcstermesztés. Mit termesztenek Szekszárd közelében? Milyen iparág épül rá? Szőlőt termesztenek. Szekszárd borászati központ. A Dunántúli-dombság gazdasága 1.

10 A Dunántúli-dombság gazdasága 2. Hol van a térségben húsipari központ? Zalaegerszegen és Kaposváron. Melyik a Dunántúli-dombság leginkább iparosodott és sokoldalú iparszerkezettel rendelkező területe? A Mecsek és környezete.

11 A Dunántúli-dombság gazdasága 3. Mely pécsi iparágak vesztették el vezető szerepüket az utóbbi években, és melyek jelentősége maradt meg? A feketeszén és uránérc bányászata elvesztette vezető szerepét, a könnyűipar (bőr-, cipő-, bútor-, dohány- és textilipar) jelentősége megmaradt. Milyen címet kapott Pécs 2010-ben? Európa kulturális fővárosa lett.


Letölteni ppt "NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat. 36. A Dunántúli-középhegység és a Dunántúli-dombság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések