Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Város, mezőváros, falu, tanya. orsós utifalu utifalu Alföldön jellemző Dunántúlon jellemző a ház mögött a megművelhető föld.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Város, mezőváros, falu, tanya. orsós utifalu utifalu Alföldön jellemző Dunántúlon jellemző a ház mögött a megművelhető föld."— Előadás másolata:

1 város, mezőváros, falu, tanya

2 orsós utifalu utifalu Alföldön jellemző Dunántúlon jellemző a ház mögött a megművelhető föld

3 Jellemzői: családonként 2 telek: -a központban a lakóház, a templom körül (asszonyok, gyerekek, öregek); -távolabb a „kert, ólaskert”, (8-10x nagyobb, mint a belső telek), istállók, ólak, gazdasági épületek, férfiak szállása

4 láperdő ófalu ólaskertek

5 Város: (váras hely) a várnép kiszolgálása, ellátása;

6 Mezőváros (parasztváros) : - a török hódoltság alatt megnő a lakosság; - fő tevékenység az állattartás; - gabonatermesztés saját szükségletre; - kézművesek; - vásártartási jog; - kereskedelem; - közigazgatás; - oktatás; - vallási és szellemi központ; - falusias jelleg (földszintes házak, kertes övezet)

7 Falu: - földművelés, állattartás, önellátás; - néhányszáz lakos;

8 Tanya:- a településtől távolabb; - a megművelt földterület közepén; - lakóház, istállók, ólak, gazdasági épületek; - van városi házuk is (öregek, asszonyok, gyerekek; téli szállás)


Letölteni ppt "Város, mezőváros, falu, tanya. orsós utifalu utifalu Alföldön jellemző Dunántúlon jellemző a ház mögött a megművelhető föld."

Hasonló előadás


Google Hirdetések