Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar."— Előadás másolata:

1 Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar

2 Idő: a légkör pillanatnyi állapota. Időjárás: az egymást követő légköri állapotok sorozata (órák, napok). Éghajlat: a légköri állapotok összessége, a légkör állapotát leíró fizikai mennyiségek hosszabb időszakra vonatkozó átlaga.

3 Hogyan értelmezzük az éghajlatot meghatározó mennyiségek (pl. hőmérséklet, csapadék) évről- évre bekövetkező változását?

4

5

6

7 Visszacsatolási mechanizmusok: a) Pozitív visszacsatolás Hőmérséklet – óceánokban elnyelődő CO 2 Hőmérséklet – jégtakaró kiterjedése b) Negatív visszacsatolás Hőmérséklet – felhőképződés

8

9

10 Éghajlat változás lehetséges következményei: - Csapadék- és hőmérséklet viszonyok megváltozása- Szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése 19122000

11 Éghajlat változás lehetséges következményei: - Tengerek és óceánok vízszintjének emelkedése

12 Éghajlat változás lehetséges következményei: - Ökológiai rendszer változása

13 Az éghajlat numerikus modellezése

14 Éghajlatváltozás Európában A2-es forgatókönyv esetén. Globális hőmérséklet növekedés + 3.8 C (2080)

15 Éghajlati forgató könyvek:

16 CO 2 kibocsátási forgatókönyvek: A1: Gyors gazdasági növekedés, a század közepéig növekszik a népesség majd csökken. Az új és hatékony technológiák gyorsan bevezetésre kerülnek. A Föld különböző régiói közötti különbségek fokozatosan csökkennek. A1FT: fosszilis anyagok intenzív használata (1550 ppm) A1T : nem fosszilis anyagok használata ( 700 ppm) A1B : fosszilis és nem fosszilis anyagok használata ( 850 ppm) A2: A fejlődés a Földön erősen eltérő a különböző régiókban. A népesség állandóan növekszik. A regionális különbségek nagyon lassan csökkennek. (1250 ppm)

17 B1 : A népességváltozás hasonló, mint az A1 forgató könyv esetében, de a gazdasági struktúrában gyors változás megy végbe. Nő a szolgáltatások és az információ technológiák szerepe. Csökken az anyagi termékek előállításának aránya. A tiszta és forrás kímélő technológiák alkalmazása válik jellemzővé. A szociális, a gazdasági és a környezeti problémákra globális megoldásokat sikerül találni. ( 600 ppm) B2 : A szociális, a gazdasági és a környezeti problémák regionális megoldása lesz jellemző. A népesség fokozatosan növekszik, de kisebb mértékben mint az A2 forgatókönyv esetén. A gazdaság növekedése kisebb lesz, és technológiai fejlődés is regionálisan jóval eltérőbb lesz mint az A1 és B1 esetben. (800 ppm)

18 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések