Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A növények nedvkeringésének részfolyamatai: -Víz és oldott sók szállítása a talajból a levelekig (farész) -Kész szerves anyagok szállítása a levélből a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A növények nedvkeringésének részfolyamatai: -Víz és oldott sók szállítása a talajból a levelekig (farész) -Kész szerves anyagok szállítása a levélből a."— Előadás másolata:

1 A növények nedvkeringésének részfolyamatai: -Víz és oldott sók szállítása a talajból a levelekig (farész) -Kész szerves anyagok szállítása a levélből a hajtás többi részébe (háncsrész) A folyamatos vízáramlást biztosító tényezők: -gyökérnyomás: néhány cm magasra, a szárba -a párologtatás szívóereje a levelekben -a farész csöveinek kapillárishatása.

2 A gázcserenyílások működése

3 A gázcserenyílások működését befolyásoló tényezők:  a növény víztartalma  fény  a sejtközötti járatok szén-dioxid tartalma  a levegő páratalma  a légmozgás  a hőmérséklet.

4 A növények mozgásai Helyváltoztató mozgások: passzív: magok, termések szél, víz általi tovasodródása aktív: inger által kiváltott és irányított: ivarsejtek (mohák, harasztok) Helyzetváltoztató mozgások: inger által kiváltott, de nem irányított: mimózalevél, uborkakacs, virágnyílás fény/meleg hatására inger által kiváltott és irányított: gyökér lefelé való növekedése, napraforgó fény felé fordulása

5 Táplálékraktározás a növényekben Raktározott anyagok: keményítő, olaj, fehérjék. Helye: raktározó alapszövet sejtjei. Magok, termések, módosult szervek (gyökér, szár).

6 Formái: szilárd anyagok: kristálykiválás a sejtekben, levélhullás folyékony anyagok: gyanta (fenyők) illóolajok (levendula) tejnedv (mák) Feladata: bomlástermékek, méreganyagok, felesleges anyagok eltávolítása a növény testéből. Kiválasztás a növényekben


Letölteni ppt "A növények nedvkeringésének részfolyamatai: -Víz és oldott sók szállítása a talajból a levelekig (farész) -Kész szerves anyagok szállítása a levélből a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések