Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy."— Előadás másolata:

1 Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy összegű kezdeti pénzkiáramlás (nagy tőkeigény) Hosszabb idő alatt képződő, bizonytalan jövedelmek Fajtái: Konvencionális beruházás: olyan beruházás, amely egy kezdő pénzáramlást követően az élettartam során pozitív nettó pénzáramlásokat eredményez. Nem konvencionális beruházás: olyan beruházás, amely egy kezdő pénzáramlást követően az élettartam során különböző előjelű pénzáramlásokat eredményez.

2

3

4 Számítások: olyan eljárások, amelyekkel a beruházási javaslatok számszerűsíthető vállalati célok tükrében ítélhetőek meg. Típusai: statikus és dinamikus számítások. Statikus számítások: Nem veszik figyelembe a pénz időértékét. Egyszerűbb, önmagukban nem használatos számítások – kiegészítő számításként használják.

5 Beruházás átlagos jövedelmezősége (Bj): a beruházás teljes élettartama alatt keletkezett jövedelmek éves átlagát veti össze a beruházásokhoz szükséges pénzösszeggel (számítható adózás előtti eredményből v. adózás utáni nyereségből). Bj = beruházás éves átlagos nyeresége / beruházási költség /Több beruházási alternatíva összehasonlításakor a magasabb átlagos jövedelmezősége beruházást kell választani./

6 Megtérülési idő (Bi): a beruházásba befektetett pénzeszköz hány év alatt térül meg a beruházás éves jövedelmeiből. Bi = beruházási ktg. / éves átlagos nyereség /Több beruházási alternatíva összehasonlításakor az a kedvezőbb, amelyiknek kisebb a megtérülési ideje./

7 Beruházási pénzeszközök forgási sebessége (Bs): a befektetett pénzeszköz a beruházás által elért eredményből hányszor térül meg. Bs = Beruházás használati vagy működési ideje / Megtérülési idő /Az a beruházás kedvezőbb, ahol minél nagyobb a forgási sebesség (ahol 1-nél kisebb, azt nem célszerű megvalósítani)./

8

9

10 Nyereség kiszámítása

11

12 Fedezeti mennyiség kiszámítása:

13

14 Kamatszámítás:

15 A kamatszámítás fogalmai
Kamat - a pénz használata után - rendszerint évenként - fizetendő használati díj. Kamatláb - a kamat mértékét százalékban megadó érték. pl ha az éves kamat 5% akkor az évi kamat a pénzösszeg 5%-a. Nem teljes évre ennek az összegnek, az idővel arányos része a kamat. Jövőérték - az az összeg, amennyit a kezdőtőke ér a kamatozási időtartam végén. Egyszerű kamatszámításnál a kamatszámítási periódus végén - többnyire az év elteltével, a kamatot kiszámolják, ám a következő évi kamat alapja csakis a tőke összege, a kamat után nincs kamatszámítás. A kamatos kamatszámításnál a kamatszámítási periódus végén az alaptőkéhez hozzáadják a kamatot és a következő kamatszámítási periódusban a megnőtt tőke után számolják a kamatot, vagyis a kamat is kamatozik.

16

17

18 Rugalmassági számítások:
Rugalmasság: megmutatja, hogyan változik a kereslet vagy a keresett mennyiség, ha a keresletre ható valamely tényező 1%-kal változik.

19

20 A kereslet árrugalmassága
Megmutatja, hogyan változik a keresett mennyiség, ha a termék ára megváltozik. Kiszámításának módja: E = keresett mennyiség %-os változása / ár %-os változása.

21

22

23 Teljes bevétel, határbevétel, átlagbevétel
Teljes bevétel (Total Revenue): a termelésbõl származó összes bevétel TR = P *Q Határbevétel (Marginal Revenue): ha egységnyivel növeljük az értékesített termékmennyiséget, hogyan változik az összes bevétel. MR = ΔTR/ Δ Q Átlagbevétel (Average Revenue): az egy termékegységre jutó átlagos bevétel AR =TR/Q

24

25


Letölteni ppt "Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések