Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 4. TÉTEL FOGLALJA ÖSSZE, HOGY A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSÉNEK MILYEN MÓDJAIT ISMERI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SPECIÁLIS ESETEKRE! BESZÉLJEN A MELLÉKELT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 4. TÉTEL FOGLALJA ÖSSZE, HOGY A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSÉNEK MILYEN MÓDJAIT ISMERI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SPECIÁLIS ESETEKRE! BESZÉLJEN A MELLÉKELT."— Előadás másolata:

1 1 4. TÉTEL FOGLALJA ÖSSZE, HOGY A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSÉNEK MILYEN MÓDJAIT ISMERI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SPECIÁLIS ESETEKRE! BESZÉLJEN A MELLÉKELT NYOMTATVÁNYOK SZEREPÉRŐL, FŐBB TARTALMI ELEMEIRŐL! Információtartalom vázlata A munkaviszony megszüntetése,határozott idő esetén,határozatlan idő esetén,próbaidő alatt,A szükséges dokumentációk tartalma

2 A munkaszerződés alanyai  Munkaadó  Munkavállaló

3 A munkaszerződés időtartama  Határozott időtartamú  A munkaviszonynak lejárati ideje van egy meghatározott dátumkor automatikusan megszűnik  Határozatlan időtartamú  A munkaviszonynak nincs lejárati ideje hosszútávra szól

4 A munkaviszony megszüntetésének módjai 2012.Mtk.  Közös megegyezéssel  Felmondással  Azonnali hatállyal

5 Munkaviszony megszüntetése határozatlan munkaviszony esetén  Közös megegyezéssel  Felmondással  Azonnali hatállyal  Megszűnt 2012.07.01.-től a rendkívüli felmondás!!

6 Munkaviszony megszüntetése határozatlan munkaviszony esetén  A munkáltató a határozatlan idejű munkaviszonyt csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, valamint a munkáltató működésével (létszámcsökkentés, átszervezés, minőségi csere,) összefüggő okból mondhatja fel.

7 Határozott idejű munkaviszony megszüntetése 1. Automatikusan megszűnik a lejárat napján 2. A lejáratot követő napon a munkaadó beleegyezésével a munkavállaló munkába áll a szerződése automatikusan határozatlanná válik ezáltal a határozott idejű szerződése megszűnik 3. Azonnali hatállyal 4. Közös megegyezéssel 5. Felmondással- csak indoklással!!! (2012. 07.01-től) 6. A munkavállaló halálával

8 Munkáltató felmondási joga (2012 Mtk)  A munkáltató csak az alábbi esetekben szüntetheti meg felmondással a munkavállaló határozott idejű munkaviszonyát:  felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt, vagy  a munkavállaló képességére alapított okból, vagy  a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

9 Munkavállaló felmondási joga  a határozott idejű munkaviszony felmondással a munkavállaló részéről csak akkor szüntethető meg, ha:  a munkaviszony fenntartása számára lehetetlenné válna, illetve  körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

10 Felmondási védelme a munkavállalónak az alábbi esetekre  a várandósság,  a szülési szabadság,  a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,  a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint  a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de legfeljebb a kezelés megkezdésétől számított hat hónapig.

11 Azonnali hatályú felmondás  A munkaviszony azonnali hatállyal megszüntethető ha a másik fél:  a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy  egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

12 Azonnali hatályú felmondás  Az azonnali hatályú felmondás egyoldalú, címzett, indokolt írásbeli jognyilatkozat, amely a közlés időpontjában megszünteti a munkaviszonyt.

13 Felmondási idő  30 nap  a felmondási idő csak akkor hosszabbodik meg – a munkaviszonyban töltött évek arányában -, ha a munkáltató mond fel.

14 Munkaügyi dokumentumok


Letölteni ppt "1 4. TÉTEL FOGLALJA ÖSSZE, HOGY A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSÉNEK MILYEN MÓDJAIT ISMERI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SPECIÁLIS ESETEKRE! BESZÉLJEN A MELLÉKELT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések