Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve Dr. Mátyus János egyetemi docens Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Nephrológiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve Dr. Mátyus János egyetemi docens Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Nephrológiai."— Előadás másolata:

1 Idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve Dr. Mátyus János egyetemi docens Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Nephrológiai Tanszék, FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen

2 Az idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve Dr. Mátyus János DNN XIX. Debrecen

3 A krónikus vesebetegség (CKD) fogalmának megalkotása, osztályozása, KDOQI 2002 Stá- dium JellemzőkGFR (ml/perc /1,73m 2 ) Diagnózis feltétele 1.vesebetegség norm. v. magas GFR-rel >90vizeleteltérés (PU, HU) ultrahang v. egyéb eltérés 2.vesebetegség csökkent GFR-rel mérs. veseelégtelenség 30-59GFR <60ml/p >3hónapon túl önmagában is CKD-t jelent! 4.súlyos veseelégtelenség végstádiumú veseelégtelenség <15 önkényes határok „arany standard” Jav.: GFR számítása

4 Az össz és CV halál és vese rizikókat jelző görbék lefutása egyező!

5 3– 30 mg/mmol A CKD javasolt új GFR-PU beosztása Vesebeteg study-k: nephrotikus PU és ESRD jelenti a legnagyobb rizikót

6

7 Proteinuria stádium, módszer, mg/mmol normális ACR<3 mérsékelt ACR 3-30 v. TPCR jelentős ACR>30 v. TPCR nephrotikus TPCR>350 GFR stádi- um ml/ min/ 1.73m 2 magas / normális >90 alacsonymérsékeltnagyigen nagy enyhén csökkent alacsonymérsékeltnagyigen nagy mérsékelt mérsékeltnagyigen nagy középsúlyos nagyigen nagy súlyos igen nagy veseelégtelenség <15 igen nagy Kombinált eGFR-proteinuria táblázat jól jelzi a CKD prognózisát és a kardiovascularis kockázatot. A zöld szín alacsony, a sárga mérsékelt, a narancs nagy, a piros igen nagy kockázatot jelent, a kardiovaszkuláris halálozásra vonatkozó korrigált kockázati arányok sorrendben: 1-1,5; 1,51-2,3; 2,31-3,7; >3,7.

8 CKD kritériumai GFR<60ml/p/1,73m 2, Scr alapú számított GFR (ref.tart. hazai >90ml/p/1,73m 2, KDIGO>60ml/p/1,73m 2 ) vagy Vesekárosodás egyéb jelzői közül legalább egy –fehérjevizelés (albuminuria, proteinuria) –vizelet üledék eltérések (vvt, fvs, cylinderek, tub. epithelsejt) –elektrolit eltérések v. a tubuluskárosodás egyéb jelzői (renalis tubularis acidosis, Fanconi sy, nephrogen diabetes insipidus, K-Mg vesztés) –szövettannal felismert rendellenességek (GN, TIN, vascularis, cystas) –képalkotó vizsgálatok során felismert rendellenességek (polycystas, dysplasia, nagyobb v. kisebb vese, veseart. stenosis, pyelectasia, heg) –vesetranszplantáció az előzményben Időtartam >3 hónap, dokumentumok v. következtetés alapján

9 Háziorvos hatásköri lista (EüM )

10 eGFR vizsgálata indokolt eGFR<60 kapott eGFR megbízható? fals ↓eGFR hypovol. fals ↑eGFR hypervol. izomveszt. terhesség akut veseel. korábbi eGFR>60? 5: <15 4: a: : sürgősséggel mindig,sürgős, ha instabil 4ml/p/év kóros Hb,K,HCO 3,Ca,P csak ha egyéb ok pl. PU, hypertonia nephrol. beutalás eGFR>60 1. vesebetegségre utaló tünetek oedema, hypertonia, poly-, oliguria, protein-, haematuria, vese UH/CT elt. szisztémás kórkép (pl. SLE, amyloid) 2. nagy CKD rizikó, asymptomás diabetes, hypertonia, metabolikus sy, érbeteg (szív,agy,avtg), szívelégtelenség structurális vese-húgyúti eltérés, nephrotoxikus szer (pl. NSAID, analg.) familiáris vesebetegség gyanúja 3.vesén ürülő szer pl. fibrát, metformin, aminoglycosid eGFR csökkenés >25% / 3 hó ? CKD diagnózisa felállítható CKD + acut VE ? acut VE ? vizelet elt. (PU)? vese UH eltérés? kontroll GFR 1 év (ha >60) 3 hó (ha <60) ismert előző eGFR? 1: >90 CKD-GFR stádium 3b: kezelés, kontroll cystatinC, clearance nem nincs van igen nem igen Vesefunkció vizsgálata

11 AU/PU vizsgálat indokolt ál v. átmeneti AU/PU/HU ? láz, húgyúti inf., fiz. terh., glu↑, RR↑,menses, kolpitis TPCR<15 v. ACR<3 állapot rendezés reggeli 1. ACR random (reggeli 1.) vizeletminta 15350 v. ACR>220 3: 5030 reggeli 1. vizeletminta TPCR 3n: TPCR>350 nephrotikus 1. Vesebetegségre utaló tünetek oedema, hypertonia, haematuria, ↑Scr, eGFR<60ml/p/1,73m 2, vese UH eltérés szisztémás kórkép (pl. SLE, amyloid), jelentős ↑cholesterin, thrombosis 2. nagy CKD rizikó, asymptomás diabetes, hypertonia, metabolikus sy, érbeteg (szív,agy,avtg), szívelégtelenség strukturális vese-húgyuti eltérés, famili- áris vesebetegség, nephrotoxicus szer megerősítés követés 1: ACR<3 normális AU/PU stádium 2: 3

12 Proteinuria stádium, módszer, mg/mmol Normoalb. ACR <3 TPCR <15 Mikroalbumin ACR 3-30 TPCR Proteinuria ACR >30 TPCR >45 GFR stá- dium ml/ min/ 1.73 m 2 1. magas / norm. GFR >90 543,60,4 2. enyhén csökkent GFR ,32,90,3 3.A mérsékelt VE GFR ,60,80,2 3.B középsúlyos VE GFR ,40,2 4. súlyos veseelégt. GFR ,20,1 5. végstádiumú VE GFR <15 000,1 >3,5 g/n 0,1% 0,2% 0,4% 0,1% 1,4% 0,6% A CKD betegek tizede, a populáció 1,4% tartozik az igen nagy rizikójú csoportba! Ezt a nephrológia már elbírja! X X X X X X X 0,1


Letölteni ppt "Idült vesebetegség felismerésének és beosztásának új hazai irányelve Dr. Mátyus János egyetemi docens Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Nephrológiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések