Jótállás. Kisajátítás Építési jog 2015. április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jótállás, szavatosság.
Advertisements

Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
Polgári jogi ismeretek
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Kötelmi jog – különös rész előadó: dr. Osztovits András
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Szempontok a szerződéskötések ellenőrzéséhez
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Távollevők között létrejött szerződések
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Biztosításgazdaságtan 9. téma
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Kötelező folyamatos továbbképzés várható változásai Forrai Márta.
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Adatvédelmi fogalmak.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Cselekvőképesség fajtái
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Az adatvédelem szabályozása
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A szerződés - megkötése, - teljesítése, - megerősítése - és módosítása.
A SZAVATOSSÁGGAL, JÓTÁLLÁSSAL KAPCSOLATOS FOGYASZTÓI KIFOGÁSOK INTÉZÉSE június.
Fogyasztóvédelmi Szakmai Fórum Tatabánya Készítette: Dr. Nagy Sándor KEM KH Fogyasztóvédelmi Felügyelőség.
A békéltető testületek hatékonyságának növelése – az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok gyakorlata január 20.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Munkajogi ismeretek.
Szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézése, a gyakorlatban el ő forduló jogellenesen félrevezet ő tájékoztatások, az új PTK-nak.
Békés Megyei Kormányhivatal
Az első házasok kedvezménye
A közigazgatási eljárás II.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
A bírósági végrehajtás I.
A közigazgatási perek április 3..
Közbeszerzési tudnivalók
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia

Jótállás. Kisajátítás 1/1. Jótállás: „6:171. § [Jótállás] (1) Aki a szerződés teljesítéséért jótállást vállal vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, a jótállás időtartama alatt a jótállást keletkeztető jognyilatkozatban vagy jogszabályban foglalt feltételek szerint köteles helytállni a hibás teljesítésért. Mentesül a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. (2) A jótállás a jogosultnak jogszabályból eredő jogait nem érinti. 6:172. § [Jótállási jogosultság tulajdonosváltozás esetén] A jótállásból eredő jogokat a dolog tulajdonjogának átruházása esetén az új tulajdonos érvényesítheti a jótállást vállaló kötelezettel szemben. 6:173. § [A jótállási igény érvényesítése] (1) A jótállási igény a jótállási határidőben érvényesíthető. Ha a jótállásra kötelezett kötelezettségének a jogosult felhívására - megfelelő határidőben - nem tesz eleget, a jótállási igény a felhívásban tűzött határidő elteltétől számított három hónapon belül akkor is érvényesíthető bíróság előtt, ha a jótállási idő már eltelt. E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. (2) A jótállási igény érvényesítésére egyebekben a kellékszavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”

Jótállás. Kisajátítás 1/2.  A jótállás esetén a szerződés szerinti hibátlan teljesítéséért a szolgáltató jótállásra köteles valamilyen jogszabály, vagy a szerződés alapján.szerződés  A jótállás alól akkor mentesülhet a szolgáltató, ha bebizonyítja, hogy a hiba oka valamilyen szakszerűtlen használatból származik.  Jelenleg három területen kötelező jótállást vállalnia a szolgáltatónak: 1.bizonyos tartós fogyasztási cikkek területén, 2.bizonyos karbantartó, vagy javító szolgáltatások, 3.új lakóépületek esetében.  Amennyiben nem jár jótállás egy termékhez, szolgáltatáshoz, főszabály szerint bizonyos időtartamú szavatosság jár hozzá.szavatosság  A jótállási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a következő elemeket: a jótállás kötelezettjének nevét és címét, a jótállás tartalmát, területi és időbeli hatályát, a jogok érvényesítésének módját.

Jótállás. Kisajátítás 2. Kisajátítás:  „Kisajátítással ingatlan tulajdonjoga kivételesen, közérdekű célra, azonnali, teljes és feltétlen kártalanítás ellenében szerezhető meg. ( Ptk. 5:43.§ (1) bekezdés)”  „A kártalanítás nyújtására az köteles, aki a kisajátítás alapján a tulajdont megszerzi. ( Ptk. 5:43.§ (2) bekezdés)”  Fogalma: Nem állami tulajdonban lévő ingatlanok tulajdonjogának kivételesen, közérdek céljából történő megszerzése, azonnali, feltétlen és teljes kártalanítás mellett az állam vagy a helyi önkormányzat részére.  Ingatlant kisajátítani az alább felsorolt közérdekű célokra lehet: 1.honvédelem 2.nemzetközi szerződés alapján megvalósuló területcsere 3.terület- és településrendezés 4.kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási, egészségügyi, szociális létesítmény elhelyezése 5.közlekedési infrastruktúra fejlesztése 6.energiatermelés 7.bányászat 8.energiaellátás 9.elektronikus hírközlési szolgáltatás 10.örökségvédelem 11.természetvédelem 12.környezetvédelem

Jótállás. Kisajátítás 3. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!