NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyári gyakorlat Szentendre 2013 Hajózás. Megérkeztünk Szentendrére, a komppal átmentünk a szálláshelyünkre.
Advertisements

Nemzeti Közlekedési Hatóság
Vízi-közlekedési balesetek sajátosságai
Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
Jolle - uszonyos, kabin nélküli sportvitorlás
RENDKÍVÜLI HAJÓZÁSI ESEMÉNY A MOZART ÉS A CSÁRDÁS MS. ÜTKÖZÉSE KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok április 9. Wimmer Gábor balesetvizsgáló.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
10. Tétel.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Méltányossági elvek a közoktatásban
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1.ÓRA HOGYAN KÍSÉRLETEZZÜNK?
Üzemi viszonyok (villamos felvonók)
Rendészeti feladatok a kerékpárosok közlekedésbiztonsága érdekében
Szakmai találkozó KBSZ Siófok 2008 április 9.. Irányítási jogkörök  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ↓  Országos Rendőr- főkapitányság ↓  Budapesti.
KBSZ Szakmai Nap Tiszai kikötők Martfű, október 27. Tiszai kikötők vizsgálata hajózásbiztonsági szempontból az NKH KÜI Hajózási Hatósági Főosztály.
Vízi közlekedési balesetek sajátosságai a Szegedi Őrs működési területén.
A BALATONI HAJÓZÁS BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI
A Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi területén
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a hajózó személyzet képzésérõl és szakszolgálati engedélyérõl.
Gazdasági ismeretek.
megújuló hatósági felügyelete
Statisztika.
Munkahelyi egészség és biztonság
1.Milyen jelzésű villamosokkal jár közösen az 59-es jelzésű villamos? a)18-as, 56-os és 61-es jelzésű villamossal. b)18-as és 61-es jelzésű villamossal.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
A Vasúti vizsgaközpont
Óberling József r. ezredes
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Vállalkozók új EBK oktatási rendszere
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
Munkaszervezési ismeretek
Gráf szélességi bejárása. A szélességi bejárás elmélete Célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő.
Makai Zsolt JFX75X Robotpilóta vitorlásra
A Pannon Építőműhely Kft.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára, informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam modulvizsga menete, a vizsga.
EMBER A VÍZBEN! A vízbe esés esetei - okok és következmények
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A VIZSGA FÓKUSZPONTJAI
MTSZ Oktatás Általános koncepció.
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
Pénzmosás elleni harc audit feladatai
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
XI. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrverseny
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG A KISHAJÓ VEZETÉS GYAKORLATÁNAK ALAPJAI és a HATÓSÁGI VIZSGA KÖVETELMÉNYEI a gyakorlati oktatás útmutatója és segédlete HAFEN – NAUTIC TRAINING CENTER NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG

A hajó indulásra való felkészítése OKMÁNYOK a hajó beazonosítása HAJÓ ELLENŐRZÉSE kötelező tartozékok műszaki szempontok biztonsági szempontok

A felszerelési jegyzék

mindegyiknek kell mennie a vizsgán Az alábbi négy csomó közül mindegyiknek kell mennie a vizsgán LEKÖTÉS BIKÁRA, BAKRA (KIKÖTŐ NYOLCAS) ÁLLÓCSAT (PALSTEK vagy BULIN) TAKÁCS (REFF) CSOMÓ NYOLCAS A KÖTÉLVÉGRE A következő oldalakon további hasznos csomókat találsz, otthon is lehet gyakorolni.

A kötelek tárolása

A GYAKORLATI VIZSGA KÖVETELMÉNYEI

A HAJÓBA SZÁLLÁS ELŐTT A hajóba való beülés előtt szóban a helyi szabályok és hajózási viszonyok ismertetése, valamint a kötélmunkák (hajó kikötése, csomók, stb.) Fontosabb csomók: Állócsat (palstek vagy bulin) Horgony kötése Szorító nyolcas Nyolcas Takács Matróz

A hajó előkészítése indulásra műszaki ellenőrzés Minden típusnál a hajótest a kormányrendszer a bilge a meghajtás motor rigg készletek kötelező felszerelések a hajólevél és értelmezése + a vitorlás hajón a vitorlázat az álló és mozgó kötélzet az egyéb felszerelések (árboc, veretek, csigák, stb.) a hajó felszerelése a hajó leszerelése

Kisgéphajó-vezető vizsga elindulás úszóműről, partról, bójáról más hajótól vagy horgonyról a vizsgázó hajóvezetői ténykedése, feladatok kiosztása a hajó műveletezését segítő személyek számára hajózás lassú menetben, fordulás (nyolcasok) hajózás nagy sebességgel (siklásban - iránytartás, fordulás) vízből mentés (csáklya használata megengedett) kitérési és biztonsági szabályok ismerete, betartása hátramenet és hátrameneti fordulás kikötés úszóműhöz, parthoz, bójához más hajóhoz vagy horgonyra állás

Vitorlás kishajó-vezető vizsga elindulás úszóműről, partról, bójáról más hajótól vagy horgonyról a vizsgázó hajóvezetői ténykedése, feladatok kiosztása a hajó műveletezését segítő személyek számára hajózás negyed-, fél-, háromnegyed- és hátszélben; iránytartás fordulás, perdülés, szélbeállás, elindulás a vizsgabiztos által megadott irányba vízből mentés (csáklya használata megengedett) kitérési és biztonsági szabályok ismerete, betartása kikötés úszóműhöz, parthoz, bójához más hajóhoz vagy horgonyra állás

Értékelés Amennyiben a kiemelt feladatcsoportokat a vizsgázó nem megfelelően hajtja végre, vagy a nem megfelelőnek értékelt feladatok száma meghaladja a 30 %-ot, a vizsgát „nem felelt meg (B)” minősítéssel kell lezárni. A gyakorlati vizsga során a vizsgázónak biztosítani lehet egyszeri alkalommal, hogy a sikertelenül végrehajtott feladatot újból megkísérelje.

Az újbóli próbálkozás alóli kivételek ! Indulásnál kikötésnél vagy menet közben a saját vagy idegen hajó épsége vagy az emberek testi épsége veszélybe kerül. Mentésnél: A mentendőt rossz irányból közelíti meg. (völgymenetben, vagy fél-, háromnegyed-, ill. hátszélben) A mentendő a mentésnél a szél alatti oldalon van. A mentendő mellett kisgéphajónál, a motor nincs üresben vitorlás kishajónál, a vitorlák nem lobognak. Elérhetetlen távolságra van a mentendő. A hajónak számottevő sebessége van. (kikapja a vízből és tovább robog, szinte állni kell a mentendő mellett) Vitorlás gyakorlati vizsga folyamán a spontán halzolás. A hajó felelős vezetője (oktató) szóbeli instrukciót ad, vagy beavatkozik a hajó vezetésébe.