Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termikus és mechanikus kölcsönhatások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termikus és mechanikus kölcsönhatások"— Előadás másolata:

1 Termikus és mechanikus kölcsönhatások

2 A termikus kölcsönhatás - testek hőmérsékletváltozása
Két különböző hőmérsékletű, egymással érintkező test kölcsönösen hatást gyakorol egymásra! (röviden kölcsönhatásba lépnek) Egyik test felmelegszik, a másik lehűlik. Hosszabb idő után kiegyenlítődik a hőmérsékletük

3 Testek mozgásállapota I.
Mozgó testek jellemzése: Sebesség: Azt jellemzi milyen gyorsan mozog a test. Lassú – kicsi a sebessége Gyors – nagy a sebessége

4 Testek mozgásállapota II.
Annak a testnek nagyobb a sebessége, amely: Ugyanakkora utat, kevesebb idő alatt tesz meg, Ugyanannyi idő alatt, hosszabb utat jár be.

5 Testek mozgásállapota III.
Amikor megváltozik a test sebességének nagysága, vagy mozgásának iránya, akkor mozgásállapot-változásról beszélünk. Azt a hatást, amely mozgásállapot-változást idéz elő erőhatásnak nevezzük. Az olyan kölcsönhatásokat, amelyek során megváltozik a test mozgásállapota, mechanikai kölcsönhatásnak nevezzük.

6 Ütközések Rugalmas ütközés:
A mozgó test az összes energiáját átadja az álló testnek, az álló test pedig elindul, ugyanakkora sebességgel. Rugalmatlan ütközés: A mozgó test, az energiájának csak egy részét adja át az álló testnek, a többi elnyelődik, másra fordítódik.

7 Ellenőrzés Megnövekedett a hőmérséklet.
Vas hirtelen lehűlik, a folyadék felmelegszik (egy része gőzzé alakul), emellett ilyenkor a fémekben lévő kötések megváltoznak („edzik a fémet”) A környező anyagét. (pl. Levegő) 11 sec. 340 méter. Igen, mivel irányt változtat.( a sínek kényszerítik rá) Nem mivel a két sínpár megfelelő távolságra vannak egymástól. (a levegő nem számít, hiszen a vonatok tömege nagyon nagy.)


Letölteni ppt "Termikus és mechanikus kölcsönhatások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések