Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor 2007. április 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor 2007. április 25."— Előadás másolata:

1 Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján
HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.

2 1.Műszaki szabályozás eszközei
Műszaki előírásokat jogszabályban kötelezővé tenni: utolsó eszköz Minél összetettebb a jogszabály, annál rosszabb a megfelelés Csak akkor indokolt, ha más eszköz nem elég hatékony (pl. kockázatok - testi épség vagy környezet biztonsága)

3 2. A megfelelőség értékelése
A megfelelőség lehet: a piacralépés vagy használat feltétele Megfelelést biztosításának módjai a) előzetesen vagy utólag, b) egyedi vizsgálattól egyszerű nyilatkozatig Ki vizsgálhatja a megfelelést? megfelelésre kötelezettől 3. félig állam mint 3. fél és aki a nevében eljár

4 3. Megfelelőség értékelés nemzetközi színtéren
Kereskedelmi akadály: eltérő követelmény, eltérő értékelés Harmonizálni: követelményeket és megfelelőség értékelés mikéntjét Megfelelőség értékelést végző szervezetek akkreditációja Akkreditáció célja a) m.é.sz.-szel szemben támasztott követelmények egységesítése, b) értékeléseik kölcsönös elfogadása EU NA/GA, WTO TBT, ISO > 45000

5 4. Akkreditáció és kijelölés
NAT és szabványok Kijelölés miniszter és jogszabályok

6 5. Iratkezelési szoftverek tanúsítása
16/2006. BM rendelet: csak tanúsított szoftver alkalmazható Milyen ellenőrzés vagy vizsgálat van a tanúsítás mögött? Implementált dobozos szoftver tanúsítása?

7 H-1055 Budapest, Falk Miksa utca 3.
Köszönöm a figyelmet! H-1055 Budapest, Falk Miksa utca 3.


Letölteni ppt "Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor 2007. április 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések