Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata"— Előadás másolata:

1 A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata

2 Bevezető A szabványosítás a fogy. érdekében végzett szabályozó, egységesítő tevékenység. Írásos megjelenése: a szabvány. Tevékenységre, azok eredményeire vonatkozó, ismételten alkalmazható fogalom meghatározásokat, fizikai adatokat, választékot, műszaki követelményeket tartalmazó leírás az érdekeltek közös megegyezése alapján. Alapelvei: meghatározza a minőségi, kereskedelmi, és használati követelményeket

3 Feladatai Ismételhetőség, többszörözhetőség Csatlakozás, cserélhetőség
Választékrendezés Minőségosztályozás Minőség és ár kapcsolat Alkalmassági elv Fogyasztói érdekek védelme Élet-, környezet-, vagyonvédelem

4 A szabványosítás rendszere
A szabványosítás, 5 egymásra épülő szintből áll: Vállalati szabványosítás: termelési költségek csökkentése, nyereségmaximalizálás érdekében történik. Alkalmazkodik a váll. színvonalához, titkos. Szakmai szabványosítás: az azonos szakmához tartozók közös megállapodása Nemzeti szabványosítás: országonként eltérő, de felhasználhatják magasabb szintek is. Jele: Msz. Szerve a Magyar Szabványügyi Testület /köztestület: direkt és indirekt módszerekkel/ Regionális és nemzetközi szabványosítás. Nem kötelező erejűek, a régi egy nagyobb gazd. területet, a nemzetközi az összes résztvevőt érinti. Két legnagyobb szervezete: az ISO, és a IEC /elektronikai bizottság/.

5

6 Szabványosítási direktívák
Minden társult országban kötelezőek és egyenértékűek. Lényeges követelményeket fogalmaznak meg részletezés nélkül. Kiterjed: Biztonság Egészségvédelem Környezetvédelem Fogyasztóvédelem kérdésére. Az egységes követelmények mellett szabályozza: Vizsgálattanúsítás Jelölés Piacellenőrzés módszereit

7 Az ekvivalencia elve Minden termék, amit az Eu. országaiban gyártanak, forgalmaznak, a tagországokban szabadon mozoghatnak, mivel a védelem szintje azonos.

8 A szabvány A szabványosítás a fogy. érdekében végzett szabályozó, egységesítő tevékenység. Írásos megjelenése: a szabvány. Tevékenységre, azok eredményeire vonatkozó, ismételten alkalmazható fogalom meghatározásokat, fizikai adatokat, választékot, műszaki követelményeket tartalmazó leírás az érdekeltek közös megegyezése alapján. Hazánkban jelenleg több tízezer szabvány van érvényben /MSZSZ/, bár ezek sem szabályoznak mindent.

9 A szabvány vonatkozik Termék előállításához használt anyagokra, módszerre Az áru minőségi követelményeire /alapadatok, méret, alkatrész, javíthatóság, minőségi követelmények, rajzok, stb./ Csomagolás, tárolás, szállítás módjára, eltarthatóságra Fogyasztói tájékoztatás jeleire, felirataira

10 Fogalmak Szabványos: ami mindenben megfelel a szabvány előírásainak
Szabványtól eltérő: amire létezik szabvány, de a termék attól eltér Szabványon kívüli termék: amire nincs kialakított szabvány.

11 Szokvány, etalon, típus és norma fogalma
Szokvány: Árutőzsdéken a nem szabványok, hanem szokvány alapján határozzák meg a minőséget. Lényege: Hogy ezek írják le, hogy milyennek kell lennie az árunak, vagy milyen hibák zárják ki ebből a körből. Etalon: terméknek, mértéknek, mértékegységnek kijelölt helyen történő, letétbe helyezett, általános érvényű, kivitelezett mintája. /súlyok, méter, stb./ Cél: a vizsgálatok összehasonlíthatósága.

12 Folyt. Szabály: cselekvést, magatartást, eljárást szabályozó rendelkezések, legtöbbször állami jogszabályban rögzítve. Az elvárásoknak megfelelést is jelentik. Típus: műszaki értelemben olyan termék, létesítmény, amelyet egységes, ismételhetőségi szándékkal, minden lényeges tulajdonságával leírnak. /pl. füredi palack/ Norma: előírt, pontosan meghatározott mennyiség, mérték.


Letölteni ppt "A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések