Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NAK, Szakképzési Igazgatóság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NAK, Szakképzési Igazgatóság"— Előadás másolata:

1 NAK, Szakképzési Igazgatóság
Szakképzési referensek, vizsgabizottsági tagok, érdekképviseleti szakértők felkészítése A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladatai a szakmai vizsgarendszer működtetésében Pataki Tamás Igazgató NAK, Szakképzési Igazgatóság Budapest, augusztus 29.

2 A vizsgarendszer elemei a szakképzésben
Modulzáró vizsga Szintvizsga Komplex szakmai vizsga Mestervizsga

3 Szakmai vizsga „A tanuló szakmai elméleti és gyakorlati tudásának, képességeinek, készségeinek, ismereteinek mérése, amely az OKJ-ban meghatározott szakképesítés megszerzéséhez szükséges, a szakképesítéshez tartozó feladatprofil szerinti tevékenységek ellátásához meghatározott ismeretek (kompetenciák) elsajátítását tanúsító, jogszabályban meghatározott bizonyítvány kiadására irányuló eljárás.”

4 Szakmai vizsga A szakmai vizsgabizottság: négy tagból álló, független (nem tagja a vizsgaszervező képviselője) szakmai testület. Tagjai: a szakmai vizsgabizottság elnöke és a szakmai vizsgabizottság három tagja. legalább az egyik tag rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, egy tagja a képző intézmény által javasolt, képzésben részt vett oktató, az elnököt és a tagokat az állami szakképzési és felnőttképzési szerv bízza meg (kivéve a kamara által gondozott szakképesítések esetén), megbízást csak névjegyzéken szereplő vizsgaelnök, ill. vb-i tag kaphat.

5 A névjegyzéket az állami szakképzési és felnőttképzési szerv vezeti.
Szakmai vizsga Egységes szakképzési névjegyzék: részét képezi a vizsgaelnöki, a vizsgabizottsági és a szakértői résznévjegyzék. A névjegyzéket az állami szakképzési és felnőttképzési szerv vezeti. a vizsgaelnöki jegyzékre a szakképesítésért felelős miniszter, illetve a gazdasági kamara tehet javaslatot évente két alkalommal; a vizsgabizottsági névjegyzékre a szakképesítésért felelős miniszteren keresztül lehet jelentkezni, de javaslatot tehet a területi gazdasági kamara is (szakmai kamara, ill. szakmai szervezet).

6 Vizsgabizottsági tagok delegálása:
Szakmai vizsga Vizsgabizottsági tagok delegálása: A szakképzési és felnőttképzési szerv útján a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter delegál; a gazdasági kamara az általa gondozott szakképesítések tekintet-ében javaslatot tesz az elnök személyére, valamint azon szakképesítésekben, ahol az SZVK nem tartalmaz előírást a delegáló szakmai szervezetre, javaslatot tesz a vizsgabizottsági tagra. A szakképzési és felnőttképzési szerv a vizsgabejelentések beérkezéséről haladéktalanul értesíti a kamarát. A javaslattételre a vizsga első vizsgatevékenységét megelőző huszonötödik napig van mód.

7 Szakmai vizsga Az új delegálási szabályok szerint történhet
a szakképesítésért felelős miniszter döntése alapján a régi OKJ-ban szereplő, ágazatába tartozó szakképesítések vizsgái vizsgaelnökeinek kijelölése, megbízása és a gazdasági kamara elnökének döntése alapján a régi OKJ-ban szereplő, hatáskörébe tartozó szakképesítések vizsgái egyik vizsgabizottsági tagjának kijelölése, megbízása. Az állami szakképzési és felnőttképzési szerv a szakképesítésért felelős miniszter és a gazdasági kamara számára betekintést biztosít az ágazatába tartozó szakképesítés tekintetében a vizsgával kapcsolatos jelentésekbe.

8 Szakmai vizsga ellenőrzése
A komplex szakmai vizsga hatósági ellenőrzését a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatal végzi. A komplex szakmai vizsga eseti szakmai ellenőrzését a szakképesítésért felelős miniszter a gazdasági kamara vagy az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek bevonásával végzi. Vhr.: Ha a szakmai ellenőrzésben több személy vesz részt, úgy legalább egy személyt az országos gazdasági kamara jelöl.

9 Szakmai vizsga ellenőrzése
Nem vehet részt a szakmai ellenőrzésben az, aki nem szerepel az országos szakképzési névjegyzékben és nem vett részt a szakképesítésért felelős miniszter által meghatá-rozott szakmai vizsgaellenőri felkészítésben, illetve akinél összeférhetetlenség áll fenn (vizsgaszervezővel, képzővel, vizsgázóval közvetlen kapcsolatban volt) A szakértő az ellenőrzést követő tizenöt napon belül küldi el az esetlegesen záradékot is tartalmazó összefoglalót a megbízójának.

10 A tanulószerződések rendszerének működtetésével kapcsolatos ellenőrzési, tanácsadói feladatok megvalósítása Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "NAK, Szakképzési Igazgatóság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések