Mérgező növények növényi mérgek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

A Drog és a Kábítószer fogalma
A virágos növények A nyitvatermők törzse.
Víz világnapja 2014.
Bélférgek ;).
Az év fája 2013-ban: HÁZI BERKENYE (Sorbus domesticus)
Nagy István Prezentációja.
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A paprika és a paradicsom
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
Mérgező növények Molnár Máté (OKBI).
Tavirózsa, tündérrózsa
Virágok.
A mosómedve.
GYÓGYSZERREL AZ EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY B U D A P E S T C I Á N M É R G E Z É S.
MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA
A vitaminok és ásványi sók
A toxikológia alapjai Gáspár Tamás.
Paracelsus A meg nem értett tudós.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Legyen szép napod! 1.
ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA
Április végén-május elején virágzanak a növényvilág legszebb növényei közé tartozó rhododendronok (havasszépék). Kerekedjünk fel és nézzük meg virágzásukat.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Készítette:Szoták Norbert
Készítette: Nagy Zsanett
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
Immunrendszer Betegségei.
A sárgarépa és a petrezselyem
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
A növények generatív szervei
A gyilkos galóca.
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV
Az erdő gombái B. Á
Mirtusz.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Fűben fában orvosság Készítette: Schwanberger Levente.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Aktív, egészséges életmód
Mező élővilága.
ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni? ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni?
cs: Meténgfélék - Apocynaceae
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK Növényi savak és származékaik. Familia: Aristolochiaceae Farkasalmafélék HA.: arisztolochiasavak: izokinolinvázas alkaloidok → oxidatív.
AZOTOIDOK Aminosavak. kb. 400 biogén aminosav ismert – egy részük toxikus magvakban lehet jelentős mennyiségben (> 10 %) Fabaceae – Lathyrus spp. (lednek),
Tajga biom. Hideg mérsékelt öv Észak Amerika: Kanada D-i része Eurázsia: Észak-Svédország, Finnország, Kelet-európai-síkság Nyugat-szibériai-alföld, Közép-
Káros szenvedélyek.
Virágos növények a vízben
Káros szenvedélyek.
Réti gyógynövények.
A káposztafélék és a burgonya
Nyitvatermők törzse.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Mi készül? gulyásleves.
Szavanna.
Mérgezések tünetei, ellátása
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
MÉRGEZÉSEK OXYOLOGIÁJA
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Az év növényei, állatai – 2019
A paradicsom és a paprika.  A paradicsom és a paprika őshazája Dél-Amerika.  A paprika őshazája Mexiko.  – napfény- és melegigényes,  – főgyökérzetű,
Előadás másolata:

Mérgező növények növényi mérgek

Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17 Paracelsus (Einsiedeln, Svájc, 1493. november 11. vagy december 17. – Salzburg, Ausztria, 1541. szeptember 24.) orvos, csillagjós, ezoterikus bölcselő, természettudós, alkimista és vezető okkultista.

Paracelsust a toxikológia atyjaként is emlegetik. "A mennyiség teszi a mérget." "Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi hogy egy anyag nem méreg."

Azt tanította, hogy Isten a legfőbb orvos, csak Isten képes minden betegséget meggyógyítani. Az orvosnak az Ő példáját követve, szerényen és szeretettel kell munkálkodnia.

Mérgező növények A mérgező növények száma világviszonylatban magas kb. 1000, így a mérgező fajok arány a nem mérgezőkhöz viszonyítva 1:250

Ricinus communis Csudafa, Krisztus keze

Termése mérgező

Ricinus A magok rendkívül mérgezőek Véletlen halásos mérgezéseket írtak le gyerekeknél, akik a ricinus szép magvai vonzottak, s azokat babbal összetévesztve elfogyasztották Gyermekeknél 3-4 mag, felnőtteknél 8-10 mag már halálos mérgezést okozhat

Ricinus A ricin nem zsíroldékony: a magból hidegen préselt és tisztított olaj nem tartalmazza A tiszta minőségileg ellenőrzött ricinusolaj megfelelő adagban alkalmazva biztos hatású hashajtó

Ricinus Elsősegélynyújtás: Hánytatás Gyomormosás, A kezelés csak orvosi felügyelet mellett történhet!!!

Leander=Nerium oleander Babérrózsa A növény minden része mérgező!!! A mérgezéseket a levelek vagy a virágok elfogyasztása okozhatja, főleg gyermekeknél A kertben vagy udvaron lehullott levelek vagy virágok elfogyasztása mérgezést válthat ki háziállatoknál

Leander A levágott növényi részeket ne égessük el!!! 1769-ben Korzikában a bevonuló francia katonák leánderfa ágaiból rakott tűzön sütött húst fogyasztottak és súlyos mérgezést szenvedtek

Leander Elsősegélynyújtás: Hánytatás Carbo activatus adása Azonnal orvoshoz kell fordulni !!!

Közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides)

Közönséges aranyeső Közkedvelt díszcserje, kertekben, parkokban gyakori Május-júniusban virágzik A „tavasz aranya” szépségével már az ókorban felhívta magára a figyelmet A növény minden része mérgező!!!

Közönséges aranyeső A növény minden része, különösen a magja és fiatal kérge keserű, mérgező hatású, citizin nevű alkaloidot tartalmaz A cserjét legelő kecskék a citizint a tejen keresztül kiválasztják. Az ilyen tej elfogyasztása mérgezést válhat ki, főleg gyermekeknél.

Közönséges aranyeső Elsősegélynyújtás: Hánytatás Carbo activatus adása Hashajtás keserűsóval Orvoshoz kell fordulni !!!

Csattanó maszlag (Datura stramonium) virág termés

Csattanó maszlag Kétszikű egynyári gyomnövény A növény minden része erősen mérgező!!! A magvak elfogyasztása után leginkább a dühöngő forma jelentkezik A levelek főleg zavartsággal, érzékcsalódással, bódultsággal járó tüneteket idéznek elő.

Csattanó maszlag Elsősegélynyújtás: Hánytatás Carbo activatus adása Hashajtás keserűsóval Orvoshoz kell fordulni !!!

Datura Arborea (Cserjés maszlag, Maszlagfa)

Cserjés maszlag, Maszlagfa Fás szárú, 1-2 méter magasra megnövő bokor. Fehér virága van. Nyártól késő őszig virágzik. A levele bódultságot, aluszékonyságot, a magja izgatottságot okoz. Az elfogyasztott mennyiségtől függően az idegrendszerre fordítottan hat. Ha dühös az ember, megnyugszik és fordítva. Kóma léphet fel.

Euphorbia pulcherrima Mikulásvirág

Karácsonyi csillag, Mikulásvirág Első példányait 1834-ben Mexikó párás erdeiből hozták be Európába. Trópusi környezetében 1,2 méter magasságot is elérő erdei bokor.

Mikulásvirág Fehér, tejszerű nedvében az euforbon nevű mérgező hatóanyag található A növényi részek elfogyasztása száj-gyomor-és bélgyulladást vált ki Vigyázni kell, hogy a szobában elhelyezett mikulásvirág közelébe kisgyermekek ne juthassanak!!!

Mikulásvirág Elsősegélynyújtás: Hánytatás Carbo activatus adása A bőrre vagy a szembe került tejnedvet bő langyos, szappanos, majd tiszta vízzel kell lemosni Orvoshoz kell fordulni !!!

Felhasznált irodalom: Kincses Ajtay Mária: (1993.) Mérgező növények Alföldi Nyomda

Készítette: Kerékgyártó István Tiszaújváros, 2008.