Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök."— Előadás másolata:

1 Az erdő lombhullató óriásai

2 Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.

3 Az erdő szintjei   A növények a lombkoronaszinten átszűrődő fényhez igazodva telepednek meg az erdőben.   Míg a fény mennyisége alulról felfelé növekszik, addig a levegő páratartalma csökken. Az erdő életközösség melynek legjellemzőbb élőlényei a fák.

4 A leggyakoribb erdőalkotó   Gyakori erdőalkotó a kocsánytalan tölgy.   Hatalmas termete és hosszú életkora miatt az „erdők királyának” is nevezik.   Kedveli a napfényt, a meleget és a laza szerkezetű, termé- keny talajt.   A dombvidékeken és a közép- hegységekben 300-400 méteres magasságig húzódik fel.

5 mohaszint gyepszint cserjeszint lomkoronaszint

6 Terebélyes lombkorona Kérge repedezett Levele karéjos

7 Termős virág Porzós barkavirágzat Váltivarú egylaki Szélporozta

8 Váltivarú egylaki -  - az a növény ahol az ivar- levelek külön – külön virág- ban, de a virágok ugyanazon a növényen helyezkednek el.  Pl: kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, bükk.

9 makktermés

10 jellemzői Kérge hosszában repedezett. Koronája terebélyes. Levele karéjos Termése makk. Virágzata barkavirágzat.

11 Termése - makk

12 Zárvatermő - kétszikű

13 Kétszikű  - az a zárvatermő növény melynek magjában két sziklevél figyelhető meg.

14 tölgyerdő A fák ritkán állnak. Dús az aljnövényzet.

15 koronája terebélyes kérge repedezett levele karéjos hajtás végén barkavirágzat, hosszan lecsüngő szél által Mert a porzós es termős virágai ugyanazon a növényen találhatók.

16 makktermés kupacs termésfal maghéj sziklevél

17 Hazánkban a hegyek magasabb régióiban bükkök, alacso- nyabb részein tölgyfák figyelhetők meg gyertyánnal elegyesen.

18 bükkös

19 Bükkfa – kérge, törzse bükk levél

20 virágzat

21 Váltivarú egylaki

22 Háromélű makktermés felnyíló kupaccsal.

23

24 Gyertyános tölgyes Bükkös

25 Gyertyán   A gyertyánok váltakozó állású, kétszeresen fűrészes, egyszerű leveleik 3–10 cm hosszúak.   Virágaik tavasszal nyílnak, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak.   A porzós és termős barkák külön barkavirágzatokba tömörülnek, de ugyanazon a fán megtalálhatóak (egylaki növény).   A termés apró makkocska, kb. 3–6 mm hosszú kupacs- levelek borítják

26 sima, szürke makkocskamakk 10-20, néha 30 méter 40 m magas

27 Erdőink jellemzői   A tölgyerdőben a fák nagy fényigé- nyük miatt ritkán állnak, lombozatuk laza. Így szinte minden évszakban elegendő fény jut az erdő alsóbb szintjeire is.   Ezért a fák alatt gazdagon nő az aljnövényzet.   A bükkös szegényes aljnövényzetű. A fák sűrűn állnak. Lombkoronájuk kevés fényt enged át.   Ezért a bükkösben csak lombfakadás előtt van jelentős aljnövényzet.

28 Erdők jelentősége

29 A lombhullató növényeknek azokat a fákat, cserjéket nevezzük, melyek az év valamely részében elhullajtják a leveleiket. Váltivarú egylaki - az a növény melynek ivarlevelei külön-külön virágban, de a virágok ugyanazon a növényen helyezkednek el. Az a növény melynek magjában két sziklevél figyelhető meg.

30 Jegyezd meg

31 Vége


Letölteni ppt "Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök."

Hasonló előadás


Google Hirdetések