Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A virágos növények A nyitvatermők törzse.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A virágos növények A nyitvatermők törzse."— Előadás másolata:

1 A virágos növények A nyitvatermők törzse

2 Új növényi szerv A VIRÁG
Módosult levelekből (ivarlevelek+takarólevelek) álló növényi szaporítószerv. Ivarlevelek: hím ivarlevelek = porzók női ivarlevelek = termőlevelek (termők) Porzókban virágporszemek termelődnek, bennük hímivarsejtek. Termőleveleken magkezdemény, bennük petesejt. A megtermékenyítést követően a magkezdeményből magok fejlődnek. A nyitvatermők és a zárvatermők törzsébe tartozó növényeket virágos, vagy magvas növényeknek nevezzük

3 Nyitvatermők törzse Kb. 350 millió évvel ezelőtt az ősi harasztokból
Fás szárúak, gyakran örökzöldek. Általában leveleik kis felületűek, pikkelyszerűek vagy tűlevelek. A nyitvatermő fajok többsége elviseli a szélsőséges környezeti feltételeket.(Pl. szárazság és hidegtűrők.) Egylakiak. Porzós virágok virágzatba tömörülve sok virágport termelnek – szélporozta növények.

4 A nyitvatermők terméssel nem rendelkeznek!
Toboz virágzat: elfásodott termős virágzat. Magkezdemények a termőlevelek (tobozpikkelyek) tövén szabadon A pikkelyek kinyílnak a megporzáskor, majd utána újra becsukódnak a mag kifejlődéséig éréséig. Ezután a toboz kiszárad, a pikkelyek ismét kinyílnak, így a repítőhártyás mag kipereg. A nyitvatermők terméssel nem rendelkeznek! Tobozos nyitvatermők osztálya (fenyők, tuják, ciprusok, cédrusok)

5

6 Gynkgo biloba - páfrányfenyő

7

8 Feketefenyő: pikkelyek vége lekerekített
Feketefenyő: pikkelyek vége lekerekített erdeifenyő: tobozpikkelyek vége háromszög.

9

10

11

12

13


Letölteni ppt "A virágos növények A nyitvatermők törzse."

Hasonló előadás


Google Hirdetések