Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Drog és a Kábítószer fogalma

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Drog és a Kábítószer fogalma"— Előadás másolata:

1 A Drog és a Kábítószer fogalma

2 Többféleképpen értelmezhető szó a drog.
az ENSZ egyezményekben a nemzetközi szabályozás alatt álló szereket értjük alatta. A gyógyszertanban a drog szó bármely olyan kémiai anyagra értendő, mely megváltoztatja egyes szövetek vagy szervezetek biokémiai vagy fiziológiai folyamatait. Hazánkban minden legális és illegális, tudatmódosításra alkalmas természetes vagy mesterséges anyagot (alkohol, kábítószer, nikotin, koffein) értjük alatta.

3 Drogok tehát azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe jutva megváltoztatják a központi idegrendszer működését, az egyén tudati állapotát, függetlenné teszik a tudatot a külvilág realitásától. A drogok fogyasztására jellemzően örömszerzés, közérzet javítás céljából kerül sor, hiányuk elvonási tünetekkel járhat.

4 1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin)
A drogoknak számos fajtája, formája ismert, főbb jellemzőik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók: 1. Mákgubó alkaloidák vagy ópiátok (morfin, heroin) 2. Központi idegrendszeri működést gátló szerek (barbiturátok, alkohol, nyugtatók) 3. Központi idegrendszeri működést serkentő (pszichostimuláns) szerek (kokain, amfetamin) 4. Kannabisz származékok (marihuana, hasis) 5. Hallucinációt kiváltó szerek („hallucinogének”, pl. LSD, meszkalin) 6. Szerves oldószerek (éter, aceton stb.) 7. Disszociatív szerek (fenciklidin, ketamin)

5 Ketamin

6 Marihuána,hasis

7 heroin

8 Alkohol,nyugtatók

9 Kokain,amfetamin

10 LSD

11 Narkotikus („kábító”) hatás
A narkotikumok kábító fájdalomcsillapítók és akut feszültségoldók. Leggyakoribb narkotikum a morfin, annak félszintetikus (pl. heroin), vagy szintetikus származékai. A narkotikus hatású drogok fogyasztói introvertált, magányt kereső egyének, a drogok élvezetére is magányosan, vagy kisebb („intim”) csoportokban kerül sor.

12 Pszichedelikus hatás A pszichedelikus hatás lényege, hogy a psziché tudatalatti tartalmait a drogfogyasztó valóságként éli meg (pl. hallucináció formájában). Pszichedelikus hatás jellemzi az LSD-t, meszkalint, pszilocibint, stb. A hallucinációk megfosztják az egyént a valóság felismerésének képességétől, ezáltal is nagyon veszélyesek. LSD esetében tipikus tünet pl. a repülés élménye, melyet olykor nagy magasságból „ki is próbálnak”. A pszichedelikus hatás élvezői, erre ösztönösen is ráérezve, társaságban fogyasztják a drogot.

13 Serkentő hatás A drogok serkenthetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkentik a fáradtságot. A serkentő hatású drogok leginkább az éjszakai életben fogynak, használóik extrovertált, társasági emberek, akik hajszolják az élet élvezetét. A serkentő hatású drogok „prototípusa” a kokain, melyet a dél-amerikai indiánok fáradtság ellen, pl. nagy távolságok megtételekor használtak kokacserje levelének rágása formájában. A tiszta kokain a legdrágább kábítószer, ezért a „gazdagok drogja”, melyet szippantópor formájában fogyasztanak. A fiatalok körében ennek könnyebben elérhető formái terjednek leginkább. Ilyenek pl.: Speed Ecstasy MDMA

14 Nyugtatók A nyugtatók csökkentik a szorongást, feszültséget. Gyógyszertárakban is kapható gyógyszerek, melyeket szorongásos kórképek kezelésére alkalmaznak. Legelterjedtebbek a benzodiazepin származékok. Testi függőséget is okozhatnak, de jellemzőbb az erős pszichés kötődés. Deliráns drogok A deliránsok álomszerű hallucinációkat váltanak ki. Leggyakrabban növényi alkaloidok. Gyakori a testi függőség, ezért fogyasztásuk különösen veszélyes

15 Ez mind függőséget,vagy rosszabb esetben halált okozhat
Ez mind függőséget,vagy rosszabb esetben halált okozhat! Ne rontsd el az életed!

16 Vége. Készítette: Für Fanni


Letölteni ppt "A Drog és a Kábítószer fogalma"

Hasonló előadás


Google Hirdetések