Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyilkos galóca.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyilkos galóca."— Előadás másolata:

1 A gyilkos galóca

2 A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó
A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó. Színe olívás-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. A lemezek sűrűn és szabadon állók, szélesek és fehér színűek.

3 A tönk 7-20 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres alakú
A tönk 7-20 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres alakú. Fehéres illetve zöldes színű, a felülete márványozott. Lelógó, fehér gallérja és gumós tövén bő, elálló szélű, fehér bocskora van.

4 Húsa puha, vizenyős és fehér színű
Húsa puha, vizenyős és fehér színű. Jellegzetes édeskés szagú, az íze jó, de nem ehető. Júniustól novemberig, lomberdőkben, főleg tölgyek alatt, ritkán fenyvesekben található meg.

5 Részei

6 A gomba étkezés során halálosan mérgező
A gomba étkezés során halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva az amatoxin méreganyagtól csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.

7 A ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca nagyon hasonlít rá
A ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca nagyon hasonlít rá. Összetéveszthető az ehető erdőszéli csiperkével, fehér tarlógombával, a mérgező citromgalócával, így ezen gomba fajok szedésnél fokozottan ügyeljünk, hogy nehogy összekeverjük.

8 Gyilkos galóca

9 Vége http/nagyakos.freewb.hu


Letölteni ppt "A gyilkos galóca."

Hasonló előadás


Google Hirdetések