Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gégegyulladás - Laryngitis

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gégegyulladás - Laryngitis"— Előadás másolata:

1 Gégegyulladás - Laryngitis
A krupp (croup syndroma) a légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Az általában éjszaka és váratlanul jelentkező belégzési nehezítettség legjellemzőbb tünete, hogy a beteg gyerek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt.

2 A krupp jellemzően a csecsemők és a kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek légutai, márpedig az egészen szűk légutakat a nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni. A betegség ezért különösen hároméves kor alatt veszélyes. A betegek többsége (80%-a) fiú, és a betegség gyakran visszatér.

3

4

5 Ősszel a parainfluenzavírus a leggyakoribb kórokozó, télen és tavasszal kruppot okozhat influenzavírus. A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkeznek leginkább. Az érzékenység kialakulásának bizonyítottan kedvez az erős légszennyezettség.

6 Tünetek A kruppos fulladást megelőzhetik megfázásos tünetek, de általában minden előjel nélkül jelentkezik. A krupp esetében a belégzés akadályozott - belégzési sípolás - stridor inspiratoricus . Ez alapján biztosan el lehet különíteni az asztmától (kilégzési nehezítettség). Jellegzetes triász: rekedtség, ugató jellegű köhögés, belégzési sípolás.

7 A levegőért küzdő gyerek jellegzetes száraz, ugató köhögést hallat, hangja rekedt, sokszor sír, nyugtalan, öklendezik, néha hány is. A panaszok hirtelen – sokszor az éjszaka közepén – lépnek fel, előzetes fertőzéses tünetek. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, a roham további súlyosbodását eredményezve. A fertőzés nem feltétlenül jár lázzal. Az első éjszaka után a roham még egy-két napon át megismétlődhet.

8 A betegség megállapítása a kórtörténetből és a klinikai tünetekből rendszerint nem nehéz. Hároméves kor alatt a gyermeket mindenképpen látnia kell orvosnak, aki gyakran dönt a kórházba szállítás mellett. A másik azonnali teendő a légutak mihamarabbi lehűtése. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Hideg időben ki kell nyitni az ablakot, és a gyorsan meleg takaróba burkolt gyereket a hideg levegőre kell vinni.

9 Sokat számít, ha a szülő kedvesen nyugtatja a gyermeket, aki néhány korty hideg italt is kaphat. Biztosítani kell a gyerek megfelelő mennyiségű folyadékbevitelét, és a nyugalmát, mert az erőlködés, a sírás tovább súlyosbítja a rohamot. A gyulladásos ödémát csökkentő kortikoszteroid készítményt inhaláva vagy szisztémásan (i.m.) adagolják.

10 Régebben igen gyakran súlyos, gyakran halálos megbetegedést okozott a Haemophilus influensae nevű baktérium, amely a gégefő gyulladását okozza – epiglottitis.

11

12

13 A duzzadt gégefő a légutak szűkületét váltja ki, amely súlyos légzési nehezítettség kialakulásához vezet. Ritkán a gégebemenet teljesen elzáródhat, ami gyors orvosi segítség nélkül fulladást okoz. Ma már szerencsére ritka ez a súlyos betegség, mivel a Haemophilus baktériummal szemben ma már kötelező a gyermekkori védőoltás (HiB).

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gégegyulladás - Laryngitis"

Hasonló előadás


Google Hirdetések