Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Asztma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Asztma."— Előadás másolata:

1 Asztma

2 Az asztma a légutak gyulladásával kezdődik
Az asztma a légutak gyulladásával kezdődik. Az asztmás roham végével a légutak izomzata elernyed ugyan, de a kiváltó ok, a légutak gyulladása megmarad. A gyulladt légutak izomzata túlérzékeny, és a legkisebb ingerlő hatásra összehúzódik. A légutakat bélelő gyulladt nyálkahártyában fokozódik a váladéktermelés. A felesleges váladék még inkább elzárja a légutakat.

3 Asztmás rohamot kiváltható tényezők - hideg vagy száraz levegő - erős szagok (parfüm- vagy virágillat) - irritáló hatású anyagok a levegőben (dohányfüst, gázok, rovarriasztó-spray) - időjárási szituációk (pl. heves vihar) - nevetés, sóhajtás, ásítás, köhögés - stressz vagy szorongás - heves érzelmek (izgatottság, félelem, düh) - testmozgás - az asztmát kiváltó allergének (pl. házipor-atka vagy háziállat allergénjei) - megfázás vagy légúti fertőzések - élelmiszerekben lévő tartósítószer által kibocsátott kén-dioxid (aszalt gyümölcs, rák, kagyló, sült krumpli, előre csomagolt saláta, üdítőital, bor, sör) - gyomorégést és nyelőcső-reflux betegséget okozó élelmiszerek (gyomorsav- és táplálék-visszaáramlás a gyomorból a nyelőcsőbe) - magas hisztamintartalmú élelmiszerek (makréla, tonhal, tengeri hal, túlérett sajt, kolbász, sonka, savanyú káposzta, füstölt hús, eper, mák, mogyoró, mogyorókrém)

4 Tünetei: zihálás vagy köhögés; a roham alatt hányás; az összeszűkült légcső miatt fojtogatottsági érzet; hörgőgörcs;

5 A betegség súlyossága változó. 1
A betegség súlyossága változó Enyhe, időszakosan jelentkező asztma 2. Enyhe, tartósan fennálló asztma 3. Mérsékelten súlyos, tartósan fennálló asztma 4. Súlyos, tartósan fennálló asztma

6 ~ Előfordulási gyakorisága a fejlett és fejlődő országokban egyaránt folyamatosan emelkedik. ~ Az asztmás megbetegedések száma a fejlett országokban nagyobb (a szennyezett környezet miatt). ~ 150 millió asztmás beteg ~ Az esetek felében az asztma 5 éves kor előtt kezdődik. A fiúknál gyakoribb, az 1-5 éves fiúk között észlelik a legtöbb asztmás meg- betegedést.

7 Az utóbbi években a belélegezhető gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelentős előrelépést hoztak az asztma kezelésében, így gyermekkorban már sokkal ritkább az asztma súlyos formája.

8 Nagyon ajánlott a csúcsáramlásmérő folyamatos használata otthon, mely jelzi a légutak beszűkülését már az asztmás roham és minden más tünet megjelenése előtt. A készülék megmutatja, hogy mekkora az a maximális sebesség, amellyel a beteg a levegőt ki tudja préselni a tüdőből.

9 Mi a teendő asztmás roham esetén
Mi a teendő asztmás roham esetén? A segítség megérkezéséig használjuk az inhalátort 5-10 percenként, de a befújások száma nem haladhatja meg az ajánlott maximális számot. - Lélegezzen lassan, miközben a kilégzésre koncentrál. Lélegezze ki a levegőt amilyen mélyen csak tudja. A túl szapora légzés (hiperventiláció) sokat ront az állapoton. - Vegyen fel olyan testhelyzetet, amelyben könnyebb a légzés (segít, ha karját vállmagasságban feltámasztja). - Ne feküdjön le.

10 A takony – hivatalosabb nevén orrváladék – az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék. Hígabb és sűrűbb (nyálkásabb) fázisból áll, és beborítja az orrüreg és orrmelléküregek falát. Az orrváladék funkciója a beáramló levegő nedvesítése, mielőtt az folytatná útját a tüdő felé, valamint az, hogy a levegőből kiszűrje és megkösse a szennyeződéseket, virágport, stb. Az orrváladék a benne megragadt szennyeződés körül megszilárdul. Az orrváladék eredetileg színtelen, azonban a szennyeződések valamint az orrüregben (is) megtalálható baktériumok megszínezhetik. A Staphylococcus aureus például sárga, a Pseudomonas aeruginosa zöldes színt kölcsönöz mindenféle testnedvnek, amellyel keveredik. Meglepő adat (és talán jobb nem belegondolni), hogy buzgó mirigyeink naponta mintegy egy liternyi orrváladékot termelnek. Ennek nagy része az orrüreg hátsó nyílásán keresztül lecsurog a garatba, mi pedig lenyeljük, anélkül, hogy tudnánk róla.

11 The End Köszönöm a figyelmet :)


Letölteni ppt "Asztma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések