Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rheumatoid arthritis.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rheumatoid arthritis."— Előadás másolata:

1 Rheumatoid arthritis

2 Tartalom I. Definíció II. Betegség oka, előfordulása
III. Tünetei, diagnosztizálása IV. Betegség kezelése

3 I.Definíció: A betegség orvosi neve rheumatoid arthritis, krnikus reumás, gyulladásos ízültei betegség. A szervezet gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket érinti. Lényegében az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. Az ízület és az ízület körüli képletek fokozatosan elpusztulnak. Megkülönböztetnek fiatalkorban jelentkező formát is.

4 II. Betegség oka, előfordulása
Ismeretlen eredetű, egyfajta autoimmun betegség, ahol öröklött tényezők szerepét feltételezik, vagy más fertőzések miatt alakul ki. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik. A népesség kb. 1%-ában jelentkezik, nőknél 2-3-szor gyakoribb, mint férfiaknál.

5 III. Tünetei, diagnosztizálása
Tünetei kezdetben rossz közérzet, láz testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei közül, melyek kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is, legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmokban görcs jelentkezik, később az ízület behajlított állapota állandósul. Közben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladott állapotban fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával. (Nem túl szép látvány!!!...  )

6

7

8 folytatás: A kórképet az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel. Ilyenek pl. a reggel több, mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, a legalább 3 ízületi terület érintettsége, a kis ízületek érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások, melyekből 4 megléte igazolja a betegség fennállását.

9

10 IV. Betegség kezelése Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, illetve ún. citotoxikus és immunrendszer gyengítő szerek alkalmazása segít a gyulladást megszüntetni az adott ízületekben. A beteg maradandó elváltozásai okozta nehézségeket különböző ortopédiai segédeszközök alkalmazása enyhíti. Súlyos, torzító elváltozások esetén ortopédiai műtét is alkalmazható.

11 folytatás: A betegség lefolyása alatt a fizikai nyugalom javasolt, később a gyulladás lezajlása után az izomerőt és az ízület mozgástartományát tornával kell helyreállítani. Ez lehet kezdetben passzív torna, később önállóan végzett.

12 Köszönjük a figyelmet… 


Letölteni ppt "Rheumatoid arthritis."

Hasonló előadás


Google Hirdetések