Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rándulás és ficam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rándulás és ficam."— Előadás másolata:

1 Rándulás és ficam

2 Általános: A rándulások, ficamok a leggyakoribb sportbalesetek közé tartoznak, de bizony a háztartásokban, balesetekben sem ritkák. Egy részük könnyen és viszonylag egyszerűen ellátható, míg másik részük komoly odafigyelést igényel.

3 Rándulás (distorsio) Definició:
Rándulásról akkor beszélünk, ha az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, a tok és a szalagok nyúlnak, részlegesen szakadnak, viszont az ízesülő csontvégek nem távolodnak el egymástól, a fej a vápában marad.

4 A rándulás nagy fájdalommal, duzzanattal, vérömleny kialakulásával jár együtt.
Az ízület mozgatható, viszont a mozgástartomány jelentősen beszűkül és rendkívül fájdalmas.

5 A rándulás röntgenfelvétellel és fizikális vizsgálattal igazolható.

6 Kezelése: A rándulás kezelésének legfontosabb lépése a nyugalomba helyezés, a kar felkötése, a láb felpolcolása, valamint a sérült ízület hűtése, majd rugalmas pólyával való rögzítése.

7 Ficam (luxatio) Definició:
Ficamról akkor beszélünk, ha az ízületi porcfelszínek (vápa és a fej) elmozdulnak egymástól. A leggyakoribb ficam - az emberi szervezet legszabadabban mozgatható ízületében, a vállban - könnyen kialakulhat bárkinél. Buszon, villamoson, fej felett kapaszkodva, ha hirtelen fékez a jármû, illetve nyújtott karra eséskor a felkarcsont nagy ízületi fejecse kiugrik a lapocka sekély ízületi vápájából. Teljes ficam (luxatio) esetén a vápa és a fej teljesen eltávolodik egymástól, míg a részleges ficamnál (subluxatio) az ízületi felszínek (a fej és a vápa) távolodnak el, az ízületi rés megnagyobbodik, az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, de a fej még az ízületen belül marad.

8

9 A leggyakoribb ficamok:
Vállficam könyökficam ujjízületi ficam térdkalácsficam ugróízületi ficamok.

10 Kezelése: A teljes ficamok kezelésének első lépéseként az ízületet nyugalomba helyezzük, hűtjük, majd a sérültet azonnal szakorvoshoz szállítjuk. Sok laikus (szemtanú) megkísérli a ficamot helyretenni, ami egy nagyon helytelen gyakorlat, mivel ezzel esetleg az ízületi vápa vagy fej törését, szalagszakadást okozhat, és nem ritkán ideg- és érkárosodás is kialakulhat.

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Rándulás és ficam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések