Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan"— Előadás másolata:

1 Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kar – Kolozsvár Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan Urák István

2 Bevezetés Az anatómia (görög anatemnein - „felvágni”), magyarosan bonctan a biológiának az élő szervezet felépítésével foglalkozó ága. Az élő szervezetek szerkezeti és működési alapegysége a sejt. A hasonló alakú, szerkezetű és működésű sejtek szöveteket alkotnak. Az anatómiailag és funkcionálisan egy bizonyos tevékenységre specializálódt szövetek szerveket alkotnak. Több szerv összehangolt működése szervrendszert alkot. Az egyes szervek/szervrendszerek összesége alkotja a szervezetet.

3 A csontrendszer bonctana és egészségtana
A gerincoszlop (columna vertebralis) a gerincesek belső vázának névadó és meghatározó része, a háti rész középsíkjában húzódik. - hozzá kapcsolódnak: - a fej váza (koponya), - a mellkas váza (bordák és mellcsont), - függesztőöveken keresztül a végtagok váza: - vállöv – felső végtagok, - medenceöv – alsó végtagok.

4 A ízületek bonctana és egészségtana

5 A porcszövet: - a támasztószövetek közé tartozó, - közepesen szilárd, rugalmas állományú szövet, - az embrionális fejlődés során a mezenchimából alakul ki, - a gerincesek többségénél idővel fokozatosan elcsontosodik. Szerkezete: - sejtekből (kondrocita) és alapállományból áll, - kívülről kötőszövetes hártya borítja (erekkel, idegekkel), - porcban nincsenek erek, ezért anyagcseréje lassú.

6 Az alapállomány szerint több típusa különíthető el:
- üvegporc vagy hyalinporc: - ízületi porcfelszínek képzése, - a légcső és a hörgők porcai. - rostosporc vagy kollagénrostos porc: - nagyobb mérvű terhelést képes elviselni, - a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét alkotja. - rugalmas porc, elasztikus porc vagy recésporc: - nagyfokú deformálást képes elviselni, - fülkagylóban, az orr egyes részeiben, gégefedőben fordul elő.

7 Rostosporc Üvegporc Rugalmas porc

8 Az ízületekről általánosan:
- a csontokat kapcsolják össze, - az ízülettan (artrológia) foglalkozik velük. Az ízületek osztályozása: - folytonos ízületek (synarthrosis), → mozdulatlan kapcsolatot teremtenek, - elmozdítható ízületek (diarthrosis), → mozgatható kapcsolatoknál.

9 1. Folytonos ízületek (synarthrosis) osztályozása:
- kötőszövetes folytonos ízületek (syndesmosis), - koponya varratai magzatnál és csecsemőnél, - fogak beágyazódása, - alkar és lábszár két-két csontja között, - kulcscsont és lapocka között. - porcos folytonos ízületek (synchondrosis), - csigolyák közti porcok között, - arckoponya csontjai között, - szeméremcsontok között. - csontos folytonos ízületek (synostrosis), - keresztcsont, farokcsont, medencecsontok.

10 Varratok és kutacsok felülnézetben

11 A koponya varratai

12 A gerincoszlop

13 2. Elmozdítható ízületek (diarthrosis)
- felépítésük: - ízvégek: általában egy domború és egy homorú felszín, - ízületi porcok (cartilago articularis): üvegporcból állnak, - ízületi tok (capsula articularis): zsákszerű tok, - belsejét savós hártya borítja, - az ízületi nedvet termeli, - rostos hártya borítja, - ízületi szalagok (ligamenta). - osztályozásuk: - feszes ízületek (gerincoszlop, keresztcsont-medence stb.), - mozgékony ízületek.

14 Mozgékony ízületek osztályozása a mozgási tengelyeik alapján:
- egytengelyű ízületek - csuklóízület (pl. ujjpercek ízületei), - forgóízület (pl. könyök és térd), - kéttengelyű ízületek, - tojásízület (pl. nyakszirti bütykök – fejgyám), - nyeregízület (pl. hüvelykujj kéztőcsont – kézközépcsont), - soktengelyű ízületek (pl. váll- és csípőízület, ujjak ízesülései).

15 A csontrendszer és ízületek egészségtana
- egészséges életmód: - helyes táplálkozás: megfelelő mennyiségű és minőségű, - testedzés és pihenés. Angolkór (rachitis) és csontlágyulás (oszteomalácia): - D-vitamin hiánya esetén a csontok növekedése és fejlődése elmarad, - nem épül be a kalcium és foszfor a csontokba, - D-vitamin adásával megelőzhető. Csontritkulás (oszteoporózis): idősebb nők gyakori betegsége, - oka valószínűleg a női hormonok szintjének csökkenése, - a csont tömege csökken a fokozott csontfelszívódás következtében.

16 Törések - a csontszövet folytonosságának megszakadása. Zárt törés: a bőr nem nyílik meg, de belső vérzés jelentkezhet. Nyílt törés: a csont törött vége átszúrja a bőrt, - a csonthártya, a csontvelő, az apró erek és idegek is megsérülnek, - a törött csontvégeket pontosan illeszteni kell. Szilánkos törés: a csont több helyen apró darabokra törik, - az esetek legnagyobb részénél műtétre van szükség. Zöldgally-törés: a csont eltörik, de csonthártya nem szakad el, - a gyermekkorban előforduló törésfajta.

17 Rándulás és ficam Rándulásról: külső behatásra az ízület elmozdul, - az ízfelszínek eltávolodnak egymástól, - a tok és a szalagok megfeszülnek, - a szalagok túlnyújtásakor az erek elpattannak, - vér és nyirok áramlik az ízület körüli szövetekbe, - az ízület megduzzad. Ficam: az ízületi tok kireped és a csontvég nem ugrik vissza a helyére, - a reflexesen izom-összehúzódás kórós helyzetben rögzíti az ízületet, - az orvos a helyére illeszti.

18 Porckopás (arthrosis):
- az ízületi porc kopása, - általában lassú, éveken át tartó folyamat, - idősebb korban kialakuló állapot. - elsődleges ok a porcsejtek regenerálódási képességének hiánya. Ízületi gyulladás (arthritis) - az ízület felszíni károsodása mellett gyulladás is felléphet, - lehet köszvényes is, ha a vese működése elégtelen, - mindkettő kísérője lehet a bénulás.

19 Porcgyűrű (meniscus) sérülés:
- a térdízület porcgyűrűjének (meniscus) sérülése, - térdfájdalommal, duzzanattal, kattogással, elakadással járhat.

20 Gerincferdülés (scoliolis):
- a gerinc oldalirányú elhajlása, - hatására a porckorongok egyenletes terhelése megszűnik, - az elhajlás irányában lévő gerinctartó izmok és szalagok megnyúlnak, az ellenkező oldalon lévők megrövidülnek. - porckorong sérv kialakulásához vezethet. Domború hát (kyphosis) - fokozott háti görbület, előreeső váll, előrebillenő fej, - hatására a rombusz izmok elgyengülnek, - az elülső vállöv és a mellizmok lerövidülnek, - kiválthat szív- és rekeszizomtáji fájdalmakat .

21 Porckorongsérv (diszkuszhernia):
- ha a gerincben ficam (szublimáció) keletkezik, - a porckorong kocsonyás anyaga kifolyhat, - nyomást gyakorol az idegekre.

22 Merev nyak: - helytelen testtartás, huzat, túlhajszolt életvitel, stressz okozza, - okozhat fejfájást, szédülést, zsibbadást és rossz közérzetet, - idegirritációra vagy becsípődésre is utalhat. Lúdtalp (pes planus) - a talp boltozatok lelapulnak, - vizes lábnyomból jól látható, - a láb keringése, mozgása romlik, hamar elfárad. Csípőficam (dysplasia) - a combnyak gömbizületének feje nem a megfelelő helyen, - a láb rövidülését és kacsázó járást okoz.

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Környezettudományi Tanszék Anatómia és egészségtan"

Hasonló előadás


Google Hirdetések