Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás"— Előadás másolata:

1 Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás

2 Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

3 A betegség lényege: A rheumatoid arthritis (RA) olyan krónikus betegség, amely leginkább az ízületeket érinti: leggyakoribb a kéz- és a csuklóízület megbetegedése, de előfordulhat a könyök, a nyak, a váll, a csípő, a térd, és a lábfejizületekben is. Az ízületekben bekövetkező gyulladás, amely az ízület nehéz mozgathatóságával, fájdalmával, funkciókiesésével jár. A RA általában lassan fejlődik ki és jellemzően a felnőttkor (a 20 és a 45. életév közöttiek) betegsége.

4 …. A szervezet idült gyulladásos megbetegedése, mely elsősorban az ízületeket érinti. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. Az ízület és az ízület körüli képletek fokozatosan elpusztulnak. A rheumatoid arthritis generalizált módon, nem csak egy-egy ízületre kiterjedően jelentkezik: pl. ha az egyik térd érintett, akkor a másik is.

5

6 A betegség kialakulása:
Feltételezhető, hogy az arra örökletesen hajlamos egyénekben, valamilyen külső, egyenlőre ismeretlen tényező (baktérium, vírus stb.) olyan kóros immunológiai folyamatot indít el, amelynek következtében, az izületek, illetve egyéb szervek károsodása lesz. A betegség lényegét az ízületi felszín gyulladásos burjánzása képzi, amely előbb a porcot, majd mélyebbre hatolva a csontot is károsítja, ill. a környező inak gyulladásával is társul. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik.

7

8 A betegség előfordulása, gyakorisága:
A legtöbb népcsoportban átlagosan másfél százalékos gyakorisággal fordul elő, de bennszülött amerikai törzseket vizsgálva ez az érték 5%-os. A fogamzó képes korú nők veszélyeztetettsége háromszorosa a férfiakénak, de idősebb korban ez a különbség kiegyenlítődik.

9 Klinikai tünetei: Leggyakrabban a kéz és láb ízületeit érinti, általában szimmetrikusan. Esetekben test szerte, szinte valamennyi ízületben jelentkeznek tünetek, de az idő haladtával később a másikon is kialakulnak a panaszok. Nagyon ritkán, ízületi panaszok nélkül belső szervi problémákkal jelentkezik a betegség és csak később mutatkoznak mozgásszervi tünetek

10 …. Kezdeti panaszként változó ízületi fájdalmat emlegetnek a betegek. Egyéb jel híján ilyenkor még nagyon nehéz a diagnózis kialakítása. Jellemző az érintett ízületek reggeli merevedése, ami legalább egy órán át tart. Huzamosabb fennállása után az ízületek orsó szerűen megduzzadnak, nyomás érzékennyé, mozgásukban korlátozottá válnak, bőr alatti csomók jelenhetnek meg a beteg ízületek környékén. A duzzanat legtöbbször meleg tapintású, pirosas árnyalatú.

11 …. Az ízületek és a környező inak, ínhüvelyek tartós gyulladása maradandó deformitásokat idézhetnek elő, szélsőséges esetben az inak el is szakadhatnak. A beteg ízületekben találkozó csontvégek kimozdulhatnak a helyükről és a rajtuk tapadó inak rövidülése természetellenes alakváltozáshoz vezethet.

12 Lefolyása és belső problémák:
Az esetek többségébe a betegség lassú lefolyású, éveken, évtizedeken át halad előre, sokszor huzamosabb ideig tartó, tünetmentes időszakok szakítják félbe. A RA belső szervi érintettséggel is járhat. Szemészeti szempontból főként ideghártya-gyulladás, zöld illetve szürke hályog jöhetnek szóba. Ha a tüdő érintett, mellhártyagyulladással, valamint a tüdő kötőszövetes átépülésével találkozhatunk. Szívizom, szívburok, illetve koszorúér-gyulladás lehet a szív megbetegedésének jele.

13 Diagnosztizálása: A kórtörténet, a beteg panaszai és a látható elváltozások többnyire egyértelművé teszik a diagnózist. További segítséget jelent a beteg véréből sokszor kimutatható és a kóros immunreakciót jelző, úgynevezett reumafaktor jelenléte is. Röntgenfelvételen látható az érintett ízületben kialakuló porc - és csontkárosodás.

14 Vége


Letölteni ppt "Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések