Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csípőficam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csípőficam."— Előadás másolata:

1 A csípőficam

2 Definíciója: A csípőízület olyan állapotai sorolhatók ide, amelyekben a csípő alkotóelemei nem fejlődnek megfelelő módon, mely következményes combfej ficamhoz* vezethet. *combfej ficam = a combcsont feje kicsúszik – kificamodik – a lapos íz vápából.

3

4 A csípőficam egyéb elnevezései:
Instabil csípő Csípő dysplasiás fejlődése Dysplasis coxae congenita

5 A megszületéskor gyakran csak ún. ízületi lazaságot észlelhetünk.
A figyelmes vizsgálónak látnia kell a csecsemőnél a ráncaszimmetriát, a lábak eltérő nyugalmi helyzetét. Ritkán már stabilan álló, esetleg járó gyermeknél kerül sor a diagnózis felállítására. A szűrővizsgálatkor könyvszerűen szétnyitott csípőízületben ficam esetén kattanó hang hallható. Az összefogott lábakat felfelé hajtva pedig a térdek magasságbeli eltérése figyelhető meg.

6 Előfordulása: Lányoknál 3-6 x gyakoribb, mint fiúknál.
A veleszületett csípőficam előfordulási aránya Európában 0,5-2%. /Tehát 1000 élve született gyerek közül általában 1-2 születik csípőficammal./ 60%-ban a bal oldal érintett 20%-ban a jobb oldal 20%-ban pedig kétoldali az elváltozás

7 Okai: Méhen belül fejlődési zavar következtében – /öröklött hajlam/
Környezeti ártalmak következtében - /méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiségű magzatvíz, méhen belüli kényszertartás/ Méhen kívüli tényezők – csecsemők pólyázása, öltöztetése/

8 Kialakulásában örökletes tényezők, de környezeti hatások (például faros fekvés, ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság) is szerepet játszhatnak. .

9 A megelőzés legfontosabb elemei:
Gondos szűrővizsgálat: az újszülött osztályon a hazaadást követően és az ortopédiai szűrővizsgálatoknál. A bizonytalan eseteket érdemes késedelem nélkül ultrahang vizsgálati lehetőséggel is bíró intézménybe küldeni.

10 Kezelés: Terpesztett csípőtartás (speciális pelenkázás, ortopédiai készülék, Pavlik-kengyel, néha gipszkötés) Csak kivételesen, súlyos vagy elhanyagolt esetben van szükség műtétre.

11 A comb- és farredők aszimmetriája csípőficam gyanúját kelti
A veleszületett csípőficam előfordulási aránya Európában 0,5-2%. Tehát 1000 élve született gyerek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a bal oldal érintett, 20%-ában a jobb oldal, 20%-ában pedig kétoldali az elváltozás. Az ilyen újszülöttek családjában kb. 15%-ban találunk halmozott előfordulást. Gyakoribb a csípőficam fehér bőrűekben, lányoknál négyszer gyakoribb, mint fiúkban. A comb- és farredők aszimmetriája csípőficam gyanúját kelti

12 Olgyay Éva Szabó Piroska Nagy Angéla Harazin Hajnalka
Készítették: Olgyay Éva Szabó Piroska Nagy Angéla Harazin Hajnalka


Letölteni ppt "A csípőficam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések