Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Formula 2: Multivitamin-komplex

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Formula 2: Multivitamin-komplex"— Előadás másolata:

1 Formula 2: Multivitamin-komplex
Nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz: Riboflavint (B2 vitamin): szerepe a szervezetben: a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez (energianyeréshez), valamint a B6-vitamin és a niacin működéséhez szükséges. Hiánya: Gyakori szájzugrepedéshez, bőrgyulladáshoz, gyomor- bélrendszeri tünetek kialakulásához vezethet. Tartós B2 vitaminhiány esetén előfordulhat növekedésben történő visszamaradás is. B6 vitamin: szerepe a szervezetben: aminosavak és fehérjék anyagcseréje, aminosavak átalakulásai, esszenciális zsírsavak anyagcseréje, az idegrendszer működése, bőrfelület épsége Hiánya: bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.

2 Formula 2: Multivitamin-komplex
Thiamin (B1 vitamin): szerepe a szervezetben: Szénhidrát anyagcsere, főbb energiaszolgáltató folyamatok, idegek működése, az idegrendszer energiaellátása, szívműködés. Hiánya: károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség). - B12 vitamin: szerepe a szervezetben: Fehérje-anyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje, vörösvértestek képzése, hemoglobin-szintézis. Hiánya: vészes vérszegénység léphet fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek

3 Formula 2: Multivitamin-komplex
Niacin: szerepe a szervezetben: Képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból. Szükséges a kémiai reakciókhoz, szénhidrát-anyagcseréhez, fehérje-anyagcseréhez, zsíranyagcseréhez. Hiánya: Niacin hiányában a pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár. Pantotén sav: A B komplex vitaminok tagja. Véd a fáradtság ellen. Csökkenti az antibiotikumok nem kívánatos hatását. Elősegíti a sebgyógyulást és az ellenanyagok termelődését. E vitamin: szerepe a szervezetben: antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként, öregedési folyamatok gátlásához, fontos a szív, vérkeringés, idegek, izomzat és a vörösvérsejtek szempontjából. Hiánya: idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

4 Formula 2: Multivitamin-komplex
- C vitamin: szerepe a szervezetben: antioxidáns – hozzájárul a fehérvérsejtek harcához a fertőzésekkel szemben, az egészséges bőrhöz, és segít a nem hústermékekből származó vas felszívódásához, immunrendszer működéséhez Hiánya: C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző).

5 Formula 2: Multivitamin-komplex
- D vitamin: szerepe a szervezetben: segíti a kálcium és foszfor felszívódását és beépülését, a csontképződést, fejlődést és gyógyulást (pl.: törés után), a csontritkulás megelőzését. Hiánya: a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. - Biotin (H vitamin): szerepe a szervezetben: Fehérje-anyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, aminosav-anyagcsere, koleszterin-anyagcsere Hiánya: a bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinszint-emelkedés.

6 Formula 2: Multivitamin-komplex
Folsav: Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Szerepe a szervezetben: a fehérvérsejtek képzéséhez, a vörösvértestek képzéséhez, a vérlemezkék képzéséhez, az aminosavak anyagcseréjéhez, a gyomor-bélrendszer épségéhez, szájnyálkahártya épségéhez. Hiánya: a vérsejtek minden típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel, gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

7 Formula 2: Multivitamin-komplex
A vitamin: Szerepe a szervezetben: látás folyamatai, a bőr és egyéb szövetek épsége, a zavartalan növekedéshez, a csontok egészséges fejlődéséhez, immunfolyamatokhoz, védekezés különböző fertőzések ellen. Hiánya: A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.


Letölteni ppt "Formula 2: Multivitamin-komplex"

Hasonló előadás


Google Hirdetések