Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A napozás előnyei és hátrányai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A napozás előnyei és hátrányai"— Előadás másolata:

1 A napozás előnyei és hátrányai

2 Mi történik testünkkel napozás során?
Testünk anyagcsere- folyamatai felgyorsulnak Testünkben a pigmentek elszíneződnek A színváltozás bőrtípustól függően változik Túl sok napozás esetén leégés történik Később bekövetkezik a hámlás

3 A napozás előnyei Lassítja a csontritkulást
Csökkenti a mell- és prosztata rák kialakulását Enyhíti az ízületi problémákat Több bőrbetegség gyógyulását is elősegíti (pl. ekcéma, pikkelysömör)

4 A napozás hátrányai Sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak ( véredények, idegek ) Károsodás az immunrendszerben Melanóma kialakulása Tartós napozás által létrejönnek: a ráncok a barna öregségi foltok a piros foltok az öregedő bőr

5 A napozás különösen veszélyes:
terhesekre a gyerekekre a fehér bőrűekre

6 Mesterséges napsütés A nap sugarait télen is pótolhatjuk szolárium használattal, így a barna bőr nemcsak nyáron elérhető. A helytelen szolárium használat azonban hasonlóképpen a túlzott napozáshoz, hosszútávon bőrproblémákhoz vezethet, így érdemes néhány alapszabályt betartani a szoláriumozás során. Legelőször is azt vegyük figyelembe, hogy a szolárium a napnál sokkal erősebb, így képes néhány óra helyett néhány perc alatt barnává varázsolni bennünket vagy leéghetünk. Az UVA és UVB sugarak vezetik a bőr idő előtti öregedését okozó ártalmas dolgok listáját. Aki a barna bőrszín elérése miatt áll a szoláriumcsövek elé, annak gondolnia kell arra, hogy bőre veszít zsír- és nedvességtartalmából. Akik túlzásba viszik a szoláriumozást hamarabb megjelennek bőrükön  barna elszíneződések, és a bőr idő előtti öregedését okozó, mély vonalak és ráncok. Tehát a mértékletesség fontos a szoláriumhasználat közben .

7 A napozás elleni védekezés
napszemüveg Naptejek és napvédő krémek szalmakalap 3 óra utáni napozás

8 Tévhitek A napbarnított bőr egészséges.
A lebarnult bőr véd a napsugárzás ellen. Nem lehet leégni felhős napon. Vízben nem lehet leégni. A téli UV sugárzás nem veszélyes. A napvédő krémek megvédenek, így jóval hosszabb ideig napozhatok. Ha rendszeresen megszakítod a napozást, nem égsz le. Ha nem érzed a nap forró sugarait, nem égsz le.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A napozás előnyei és hátrányai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések