Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján."— Előadás másolata:

1 5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel?
Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján meghatározható az, hogy milyen mértékben vagytok érzékenyek a napsugárzásra, illetve az is, hogy mennyi ideig tartózkodhattok a Napon a bőrleégés veszélye nélkül.

2 „Nem vagytok egyenlők a Nap alatt!”
Minden ember szervezetének a felépítése kicsit különbözik, egyediek vagyunk. Természetes, hogy a betegségekhez és a gyógyszerekhez hasonlóan a napsugárzás hatásaira is másképp reagálunk. Általános szabály azonban, hogy minél világosabb a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt.

3 Bőrtípusotok ismerete segít a megfelelő védekezés kialakításában.
A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első négy típus fordul elő. Az alábbi kép segítségével kezetek színét a képen látható bőrszínekkel összehasonlítva megállapíthatjátok, hogy melyik típushoz tartoztok:

4 A négy bőrtípus jellemző tulajdonságai
Jellegzetességek I. bőrtípus II. bőrtípus III. bőrtípus IV. bőrtípus Bőr Feltűnően világos Világos Világos, világosbarna Világosbarna Haj Vörös, szőke Világos vagy közép szőke Barna Sötétbarna vagy fekete Szem Világoskék vagy zöld Kék, szürke Szeplők Erősen Ritkán Nincsenek Bőrleégés tünetei Nagyon fájdalmas Fájdalmas Ritkábban Alig fájdalmas A bőr reakciója a napsugárzásra Mindig gyorsan leég, és nem barnul Könnyen leég, nagyon nehezen Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le Gyorsan, erősen barnul, igen ritkán ég le UV érzékenység érzékeny Érzékeny Kevésbé

5 A leégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. De a bőr memóriájában egy életen át megmaradnak. Ha beazonosítottátok a bőrtípusotokat, és ismeritek a napi UV index értékét, akkor sokkal pontosabban és részletesebben meg tudjátok határozni a bőrleégés kockázatát és a megelőzés módját.

6 A napfény hatása a bőrre
A bőrötöknek kettős védelmi rendszere van a napsugárzással szemben. Az UV-sugárzás hatására a bőr barnás színét adó festékanyag termelődése fokozódik. Egyre nagyobb számban kerülnek a bőr festéktermelő sejtjei a felsőbb rétegekbe, és a festékanyag is egyre nagyobb mennyiségben képződik. A bőrötöket ezek barnára színezik, ezzel az UV sugarak elleni egyfajta védőszűrőt képeznek. A bőrötök másik védekezési stratégiája az, hogy UV-sugárzás hatására megvastagodik, pontosabban vastagabb szaruréteget növeszt, amely elnyeli az UV sugarak egy részét. Így kialakul egy kéreg, amely bár csak részben, de védi a testeteket az UV sugaraktól.

7 De a bőr védekezése csak hosszabb távon alakul ki, és a bőr önvédelmi képességének is vannak határai, így nem nyújt tökéletes biztonságot számotokra. Ti, gyerekek, fokozott védelmet igényeltek, mivel a bőrötök vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. Sokkal könnyebben és hamarabb égtek le! A védekezőképességetek még fejletlen, mivel az immunrendszer tökéletes működése csak körülbelül 12 éves korra alakul ki, ezért szervezetetek nem képes a károsodott sejteket kijavítani.

8 a napszaknak és a bőrötöknek a leginkább megfelelő!
A bőrleégés elkerülése érdekében olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amelynek a faktorszáma (SPF) a napszaknak és a bőrötöknek a leginkább megfelelő! Minél világosabb a bőrötök, annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet használjatok! Nyár elején magasabb faktorszámú (20-40) fényvédő krémmel kenjétek magatokat, és csak akkor váltsatok az alacsonyabb faktorszámú (10-20) krémekre, ha lebarnultatok! Ne felejtsétek el, hogy a fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet! 40 + 20-40 10-20 2-10

9 Mi az a naptőke? Az embert ért UV-sugárzás mennyisége és az általa okozott negatív hatások az élet során összeadódnak. A gyerekekre jutó UV-sugárzás többszöröse a felnőtteket ért sugárzásnak. A gyermekkori, Nap által okozott gyakori leégéses sérülés magasabb bőrrák előfordulást eredményez a későbbi életetek során. A gyakori napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása. A bőrötök nem felejt, "emlékezik” a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz véges a naptőkéje!

10 Gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel!
Ezért fontos, hogy ne használjátok el idő előtt az egész életetekre szóló véges naptőkéteket, okosan gazdálkodjatok vele, és mint a pénzt, jól osszátok be egy teljes életen át!

11 Kedves gyerekek! A rossz napozási szokások gyakran UV-sugárzás túlterhelést eredményeznek. Sokan az intenzív napozást normálisnak gondolják, és sajnálatosan még több gyermek, sőt a szüleik is a barnaságot a jó egészség és a jó megjelenés jelképének tartják. Pedig a barnaság csupán az UV-károsodás egyik jele, és jelzi a bőr védekezését a további ártalmak megelőzése céljából.

12 Válaszolj a kvízkérdésekre!
Minél ………………………… a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, és ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt. a. sötétebb b. világosabb c. élénkebb Válasz: Általános szabály, hogy minél világosabb a bőrötök színe, annál nagyobb veszélyt jelent számotokra az UV-sugárzás, ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt. 2. A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első ……………… típus fordul elő. a két b. három c. négy Válasz: A szakértők hat bőrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebből az első négy típus fordul elő. 3. A leégés tünetei 4 órával …………………… után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. a. napozás b. éjfél c. dél Válasz: A leégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. A bőrötök nem felejt, "emlékezik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz a ………………………… gazdagsága. b. vastagsága. c. naptőkéje. Válasz: A bőrötök nem felejt, "emlékezik" a korábban elszenvedett sugárterhelésekre, mivel a bőrnek végleges a reagáló-képessége, azaz véges a naptőkéje.


Letölteni ppt "5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések