Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?"— Előadás másolata:

1 3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Ki gondolná, hogy egy önfeledt nyaralás során láthatatlan veszélyek leselkednek rátok? A nem megfelelő napozási szokások számos problémát okozhatnak. Ha a Nap ennyire hasznos, miért kell az embereknek egyre jobban vigyázniuk vele?

2 Az ultraibolya sugárzás a Nap sugárzásának egyik összetevője.
Az ózonrétegben a barátaimmal pajzsként védem a Földet a Nap UV sugaraitól. Az ultraibolya sugárzás a Nap sugárzásának egyik összetevője. Fokozatosan szűrődik ki, ahogyan a napfény áthalad a légkörön, különösen az ózonréteg által.

3 A felszínt érő UV-sugárzás mennyisége változik:
a nap során, a legmagasabb értéket általában dél körül éri el, főleg amikor az égen nincs felhőtakaró: (10.00 és óra között) az évszakok során, a legerősebb nyáron, a leggyengébb télen az Egyenlítőtől távolodva gyengül, az Egyenlítőhöz közelebb magasabb az értéke a tengerszint feletti magassággal: 1000 méterenként 8%-kal növekedik a mennyisége a visszatükröző felszín minősége alapján: a hó 80%-ban, a homok 25%-ban, a víz 20%-ban visszatükrözi és növeli a mennyiségét az időjárással: kis felhőtakaró esetén a visszatükröző hatás miatt még intenzívebb is lehet, csak a nagyon sötét, csapadékkal teli felhők nyelik el az UV-sugárzást (80%-ban)

4 Az UV-sugárzás három fajtája:
az UV-B sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV-sugárzás 2%-a) nagy energiájú sugárzás, amely az egészségre ártalmas, veszélyes sugárzás. Normális körülmények között megszűri a Föld ózonrétege. Ha mégis nagy mennyiségben éri testünket, leégünk tőle, rákos elváltozásokat okozhat a bőrünkön, sőt szemünket is károsítja, és az immun-rendszerünket is gyengíti! az UV-C sugárzás a legerősebb, a legártalmasabb és a legveszélyesebb sugárzás, de szerencsére az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri! az UV-A sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV-sugárzás 98%-a) a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány, amely a legkevésbé veszélyes az egészségre. Ez a fény jótékony hatást fejt ki a szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigmentképződést (barnulást). Hiánya az angolkórnak nevezett csontfejlődési rendellenességet okozza.

5 A Napsugárzást már nem úgy érezzük, mint régen!
Sajnos az ember szennyező tevékenysége következtében az ózonréteg sok helyen elvékonyodott, és egyre kevésbé tudja megvédeni a Földet a láthatatlan UV sugaraktól. Mivel az ózonréteg károsodott, a légkör védő-szűrő tulajdonsága csökkent, és több UV-sugárzás, különösen a veszélyesebb UV-B éri el a földfelszínt. A Napsugárzást már nem úgy érezzük, mint régen!

6 A hűtőkészülékekben, a hajtógázos dezodorokban és a légkondícionáló berendezésekben használt freonok, a tűzoltó készülékekben használt halonok, és a különböző növényvédőszerekben található metil-bromidok veszélyt jelenthetnek az ózonrétegre! Ha nem megfelelően kezelik őket, és szennyezőanyagokként a levegőbe szöknek, hozzájárulnak a magas légkörben található ózon bomlásához.

7 A különféle, mesterségesen előállított mérgező vegyületek, főleg a freonok és a halonok (CFC-k) megfordítják a magasban lejátszódó, természet által szabályozott folyamatokat. Visszabontják az ózont oxigénné, így a Nap nagy energiájú, káros UV sugarai akadálytalanul eljutnak a Föld felszínére.

8 Az elmúlt években az Antarktisz feletti „ózonlyuk” (pontosabban az ózonréteg vékonyodás) elérte eddigi legnagyobb méretét, amely terület több, mint háromszor nagyobb az Egyesült Államokénál. Az ózonréteg már erősen vékonyodik számos lakott terület felett is (Dél-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika), de Észak-Amerika, Európa és Ázsia felett is elindult a folyamat, ami fokozott színtű UV-sugárzásnak teszi ki a helyi lakosokat!

9 A hosszantartó ózonréteg károsodás és a fokozott szintű UV-sugárzás a Földön egyre jobban súlyosbítja az UV hatását az emberi bőrre, a szemre és az immunrendszerre, de a növényeket és az állatokat is károsítja, égeti. Az ultraibolya fény a növényeknél terméscsökkenést idéz elő, erdőpusztulást eredményez. Veszélyezteti az élővilág egyensúlyát azzal, hogy a tengerekben élő parányi, lebegő (planktonikus) élőlények számát csökkenti. Így a táplálékláncokban a legelső láncszemek gyengülését okozza.

10 Embereknél a fokozott UV-sugárzás a bőr leégését, szeplősödését, korai öregedését és bőrrák kialakulását okozza. Szemünkben a fokozott UV-sugárzás a szaruhártya és a kötőhártya gyulladásához vezet. A szürkehályog (szemlencse károsodás) kifejlődését okozza illetve gyorsítja. A fokozott UV-sugárzás gyengíti az emberi immunrendszert, ezáltal növeli a fertőzések kockázatát és korlátozza a betegségek elleni védekezés hatékonyságát. Mindkettő egészségkárosítóan hat a szegény és a sebezhető embercsoportokra, különösen a fejlődő országok gyermekeire, mivel sok fejlődő ország az Egyenlítő közelében helyezkedik el, így még magasabb szintű UV-sugárzásnak vannak kitéve az itt élő emberek.

11 Ötből négy esetben a bőrrák megelőzhető ésszerű viselkedéssel,
Kedves gyerekek! A bőrrák a megelőzési kampányok középpontjába került világszerte. Ausztráliában az utóbbi tíz évben 20%-kal nőtt a bőrrák okozta halálesetek száma! Ötből négy esetben a bőrrák megelőzhető ésszerű viselkedéssel, okos napozással!

12 Forduljatok bőrgyógyászhoz, ha változást észleltek a bőrötök állapotában!
A szeplők, a nem változó lapos vagy kidudorodó anyajegyek – foltok akár egy életen át is ártalmatlanok lehetnek… Azonban a következő esetekben orvoshoz kell fordulnotok, hogy egyáltalán esélyetek legyen a súlyosabb esetek megelőzésére! Ebben segít a SANSZ szabály: Sokféle szín (ha az anyajegy több színű) Asszimetria (ha az anyajegy két fele nem egyforma) Nagyság (ha az anyajegy nagyobb 6 mm-nél, azaz egy ceruzaradírnál) Széle (ha az anyajegy széle nem egyenletes és szabályos) Hogy SANSZotok legyen a gyors gyógyulásra, a rendszeres önvizsgálat nagyon fontos! !

13 Sokan azt hiszik, hogy csak a világos bőrű embereknek kell aggódniuk a túlzott napozás ártalmaitól. Habár igaz, hogy a sötétebb bőr eltérő számú és más formájú védőfestéket tartalmaz, a bőr még így is fogékony az UV-sugárzás károsító hatásaira. Bár ritkábban, de a bőrrák sötétbőrű embereken is előfordul, és gyakran csak egy későbbi, veszélyesebb stádiumban veszik észre. Az egyéb UV-sugárzáshoz kapcsolódó betegségek, mint a korai bőröregedés, a szemkárosodás, és az immunrendszer gyengülése a bőrtípustól függetlenek!

14 Ti, kedves gyerekek és fiatalok, különleges védelmet követeltek!
A gyerekek többet vannak kitéve a napfénynek. Az ember az élete alatti UV kitettségének akár 80 %-át is 18 éves kora előtt kapja. A gyermekek szeretnek kint játszani, de általában nincsenek tudatában az UV-sugárzás káros hatásainak. A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, a nyári - déli napsütésben még egy rövidebb idejű tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet! A gyermekkori gyakori napozás és leégés magasabb bőrrák gyakoriságot okoz a későbbi életben. A megnőtt életkilátások tovább növelik a bőrrák és a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

15 Mi az UV index? Mire figyeljünk?
Az UV index a Napból a Föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. Mi az UV index? Mire figyeljünk? Ez a mutató sokkal pontosabban mutatja a bőrleégés veszélyét, mint a hőmérséklet-előrejelzés. Az UV index segítségével egyértelműen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erőssége, és annak megfelelően az óvintézkedések módja is a szabadban.

16 Az UV index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására rövid idő alatt is kialakul a bőr vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyáron az index általában nem haladja meg a 8-as értéket, de lehet magasabb is, különösen a vízparti üdülőhelyeken. Az UV indexet számos országban a napi időjárás- jelentés részeként közlik.

17 Válaszolj a kvízkérdésekre!
A felszínt érő UV-sugárzás változik a nap során, a legmagasabb értékét általában a. reggel éri el. b. dél körül éri el. c. este éri el. Válasz: A felszínt érő UV-sugárzás változik a nap során, a legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincsen felhőtakaró (10.00 és óra között). A különféle, mesterségesen előállított mérgező anyagok, főleg a freonok és a halonok visszabontják az oxigént ózonná. b. az ózont oxigénné. c. a az ózont vízzé. Válasz: A különféle, mesterségesen előállított mérgező anyagok, főleg a freonok és a halonok visszabontják az ózont oxigénné, így a Nap nagy energiájú, káros UV sugarai akadálytalanul eljutnak a Föld felszínére. A gyerekek esetében a déli napsütésben még egy rövidebb idejű tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet, mivel a gyerekek bőre vastagabb b. barnább c. vékonyabb Válasz: A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, és a déli napsütésben még egy rövidebb idejű tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet. Ha magas az UV index számértéke, a bőr vagy a szem sérülése, károsodása rövid alatt alakul ki. b. hosszú idő alatt alakul ki. Válasz: Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására rövid idő alatt is kialakul a bőr vagy a szem sérülése, károsodása.


Letölteni ppt "3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések