Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Időjárás, éghajlat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Időjárás, éghajlat."— Előadás másolata:

1 Időjárás, éghajlat

2 Időjárás, éghajlat IDŐJÁRÁS A légkör fizikai állapotának változásai.
Egy földrajzi hely átlagos időjárása. Időjárás és éghajlat elemei: hőmérséklet, napsugárzás, szél, csapadék

3 A besugárzás A napsugarak kevesebb mint 50%-a éri el csak a felszínt.
Egy részük a légkör levegőmolekuláin és szennyeződésein szétszóródnak, s diffúz, vagy szórt sugárzásként érik el a felszínt. Más részüket a légköri szennyeződések és a felhők visszaverik, illetve elnyelik. A Nap a földfelszín közvetítésével melegíti fel a levegőt.

4 A felmelegedést befolyásoló tényezők
1. A napsugarak hajlásszöge Minél nagyobb hajlásszögben érkeznek a napsugarak a földfelszínre, annál nagyobb hőmennyiség jut egységnyi területre.

5 A felmelegedést befolyásoló tényezők
2. A földfelszín fényvisszaverő képessége (albedo) A felszínre érkező sugárzást a sötét talaj, erdők, szántóföldek elnyelik, a hóval fedett területek, vagy világos színű talajok visszaverik.

6 A felmelegedést befolyásoló tényezők 3. Domborzat

7 A felmelegedést befolyásoló tényezők
4. A napsugárzás időtartama A napsütéses órák száma mindenütt adott a Földön, de az évszakok váltakozása és a borultság miatt nagyok az eltérések. Pl.: Szahara – 4000 óra Magyarország – óra

8 Üvegházhatás A Napból érkező hő egy részét a földfelszín kisugározza. Minél jobban felmelegszik, annál nagyobb mennyiségű hőt képes kisugározni. A kisugárzott hőenergia egy része nem vész el a Föld számára, mert a légkör szennyeződései, a felhők, a vízgőz elnyelik, és visszasugározzák a földfelszín felé. Az üvegházhatás nélkül a légkör hőmérséklete jóval alacsonyabb lenne.

9 A levegő hőmérséklete A napsugarak a földfelszín közvetítésével melegítik fel a levegőt. A felmelegedő levegő térfogata megnő, könnyebbé válik, ezért felemelkedik – helyébe hidegebb levegő áramlik. Ez mindaddig tart, amíg a hőmérséklet-különbségek ki nem egyenlítődnek. A levegő lehűlése függ: Felhőzettől Légköri szennyezettségtől

10 A hőmérséklet napi változása
A levegő hőmérséklete napkeltétől kb óráig emelkedik, majd ezután csökken az újabb napkeltéig. Amikor a Nap az égbolt legmagasabb pontján jár, azaz delel, akkor legnagyobb a napsugarak hajlásszöge. Mégsem ekkor van a legmelegebb. Ennek oka, hogy a napsugarak először a felszínt melegítik fel, s az közvetíti a hőt a levegőnek.

11 Napi középhőmérséklet, napi hőingás
Egy meteorológiai állomáson mért adatok számtani középértéke. Pl.: 8h: 5oC, 14h: 15oC, 18h: 7oC Számítás: (5+15+7):3=9oC Napi hőingás: A nap során mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékleti értékek különbsége. Számítás: 15-5= 10oC

12 Egyéb számítási feladatok
Havi középhőmérséklet: a napi adatok átlaga Évi középhőmérséklet: a havi adatok átlaga Évi közepes hőingás Abszolút hőingás: egy adott helyen az év során mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti értékek különbsége.


Letölteni ppt "Időjárás, éghajlat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések