Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy."— Előadás másolata:

1 4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy ösztönös viselkedésükkel megvédjék magukat, és mindent megtegyenek a biztonságuk megőrzése érdekében. Ezt csinálják az állatok is, amikor a Nap sugarai égetnek. Kihasználják a Nap jótékony hatásait, de ha kell, különösebbnél különösebb módon védekeznek az erős napsugárzás ellen (a fokozott hő- és UV- sugárzás ellen).

2 A napos és meleg tájakon, különösen a sivatagokban és a szavannákon, az állatok nappal (amikor a Nap sugarai a legjobban égetnek) alszanak. Este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és az erős napsugárzás nem éri őket. Ők az éjszakai állatok.

3 A nap legmelegebb időszakában néhányuk mélyen a föld alá bújik, és üregekben, mélyedésekben vészeli át a forróságot. Így tesznek Magyarországon az üregi nyulak. Más állatok a bokrok alatt vagy a fák lombjai között keresik az alváshoz az árnyékot, mint az ausztráliai koalák, amelyek az eukaliptusz fák leveleit eszik, és egyben azokkal védik magukat a Naptól.

4 A meleg tájakon élő, de nappal aktív állatoknak más megoldást kell találniuk: Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel, majd késő délután vagy este aktívak. Ők a nappali állatok.

5 Az afrikai csimpánzok és gorillák például a sűrű erdőben élnek, ahol a lombkorona kiszűri a napsugarakat. A fákon, levelekből épített fészkeikben alszanak éjszaka, és itt sziesztáznak délben is. Csak a reggeli és a késő délutáni órákban aktívak!

6 A gyorsaságukról híres kaliforniai gyalogkakukkok is csak feleannyit mozognak délben, és csupán a reggeli, valamint a késő délutáni órákban futkároznak egy-egy árnyékot adó bokor között. A hazai vadkacsák pedig 11.00 - 15.00 óra között, amikor a legerősebb az UV- sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek.

7 A hatalmas afrikai vízilovak a nappal nagy részét a vízben töltik, mivel a víz kiszűri az UV-sugarak egy kis részét (...és persze ott a mozgás is könnyebb a nagy testükkel). Ha kijönnek a vízből, bőrük speciális olajat választ ki, amely nedvesen tartja a bőrüket a napon, és a naptejhez hasonlóan megvédi őket a leégéstől.

8 Az afrikai orrszarvú a sárban fetreng, amely vastag rétegben rátapad a bőrére, és páncélszerű öltözetként védi a Naptól.

9 Az indiai elefántok port és szénát szórnak a hátukra, ami teljesen befedi a bőrüket, így megvédi őket a Nap káros hatásaitól. A legmelegebb időszakokban az ormányukba felszívott vizet kispriccelve hűtik magukat, ezért szeretnek víz közelében és erdős, árnyékot adó vidékeken tartózkodni.

10 Azonban a legizgalmasabbak a dél-afrikai rókamanguszták. A szőrzetük szürkés vagy barna színű, de a szemük körül egy fekete gyűrűt alkot, ami a Nap sugarait elnyeli, és megvédi a szemüket a közvetlen – erős napsugárzástól. A világ legtermészetesebb napszemüvegét hordják. Az Északi-sarkon élő jegesmedvék különleges szemhéjai is napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas.

11 Az állatok szőrzete, tollazata vagy páncélja is úgy alakult ki az évmilliók során, hogy megvédje őket az erős napsugárzástól. A Galapagosz- szigeteken élő elefántteknős például teljesen be tud bújni hatalmas páncéljába, ha szükség van rá.

12 A vadállatok árnyékba húzódnak, amikor a napsugárzás nagyon erős. A ti felelősségetek az, hogy a gondozott vagy az általatok nevelt háziállatokat, kiskedvenceket megvédjétek az erős napsugárzástól! Nem szabad kint hagyni őket délben a Napon!

13 Nem csak az állatok, a növények is tudnak néhány trükköt mutatni nekünk a védekezéshez Vannak rövid szártaggal, talajközelben maradó fajok, de vannak olyanok is, amelyek molyhos, szőrözött szerveikkel szűrik az UV sugarakat. Más fajok leveleik megvastagodá- sával védekeznek.

14 Ennyi gyönyörű és okosan viselkedő állat és növény megismerése után ugye nem csodálkoztok azon, hogy milyen büszke vagyok a munkámra, és ugye látjátok, hogy milyen fontos az én szerepem? De egyben remélem azt is, hogy rengeteget tanultatok az állatoktól, mert az ösztönös viselkedésükkel sok esetben példát állítanak a felelőtlenül élő emberek elé!

15 Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat az UV- sugárzás láthatatlan veszélyeitől? O kosan napozzatok, sose égjetek le! K ellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! O lyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! (A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!) S oha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon 11.00 és 15.00 óra között (ha rövid az árnyékotok)! A mennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen! N e legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, beton, homok, víz)!

16 Válaszolj a kvízkérdésekre! 1.Az éjszakai állatok este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és nem éri őket a. a hideg.b. az erős napsugárzás.c. az eső. Válasz: Az éjszakai állatok este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és az erős napsugárzás nem éri őket. 2.Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel és késő délután vagy este aktívak a.a növényevők.b. az éjszakai állatok.c. a nappali állatok. Válasz: Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel és késő délután vagy este aktívak a nappali állatok. 3.A hazai vadkacsák ……………………, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek. a.11.00-15.00 óráig b. 15.00-20.00 óráig c. 6.00-11.00 óráig Válasz: A hazai vadkacsák 11.00-15.00 óráig, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek. 4.Az Északi-sarkon élő jegesmedvék különleges …………………………… napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas. a.fejformája b. hatodik érzékei c. szemhéjai Válasz: Az északi sarkon élő jegesmedvék különleges szemhéjai napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas.


Letölteni ppt "4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések