Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mellékvese.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mellékvese."— Előadás másolata:

1 A mellékvese

2 A mellékvesék eredet, szerkezet és működés szempontjából két különböző részből állanak: a kivül elhelyezkedő kéregállományból, és a velőállományból. 1. A mellékvese kéregállománya koleszterinből származó kortikoszteroid hormonokat termel: -mineralokortikoidok:aldoszteron -glükokortikoidok:kortizol, kortikoszteron -nemi hormonok:androgén, ösztrogénhormonok, progeszteron.

3

4 A hormon hatása: a.) Aldoszteron: a víz és az elektrolitok anyagcseréjében vesz részt, fenntartja a Na-K-egyensúlyt. Hatása gyors, életet mentő. b.)Glükokortikoidok: Hatást gyakorolnak: - az anyagcserére: növelik a nitrogén kiürítését, a vércukorszintet, a vérzsírszintet és serkentik a fehérjék lebomlását. -a vérre: növelik az alakos elemek számát. -az emésztésre: csökkentik a zsírok felszívódását, serkentik a HCl- és pepszinogén szekréciót. -a vesére: növelik a disztális vesecsatornácskák vízáteresztő képességét, fokozzák a fölösleges víz kiürítését, növelik a glomeruláris szűrést. -a központi idegrendszerre: növelik a szag- és ízingerek iránti érzékenységet, módosítják az ingerlékenységet, gátolják a figyelem összpontosítását. c.) Nemi hormonok: kis mennyiségben képződnek és hatásuk hasonló a nemi mirigyek által termelt hormonok hatásához. A fehérjék anabolizmusát serkentik.

5 Hiperszekréció (hormon túlterhelés):
-A nagyobb mennyiségben termelt hormon a típusától függően különféle zavarokat okoz: a.) a Conn-szindrómát az aldoszteron túltermelése okozza. Ez a keringésben levő vérmennyiség növekedésében és magas osztóeres vérnyomás megjelenésében nyilvánul meg. b.) a Cushing-kór a fölös mennyiségben termelődő glükokortikoid hormonok következménye- testsúlygyarapodást, magas osztóeres vérnyomást, valamint hiperglikémiát idéz elő. c.) az androgenitális szindrómát a fölös mennyiségben termelődő nemi hormonok okozzák. Ezek hatására a nőknél "férfias" vonások jelennek meg, a gyermekek növekedése leáll, és a korai pubertás jelenik meg.

6 Cushing-kór

7

8 Hiposzekréció(elégtelen hormontermelés)
-Ebben az esetben Adison kór lép fel, amely a bőr barnára színesődésében, fáradtság megjelenésében, az izommüködés hatékonyságának csökkenésében, gyomor-bél-rendszer és a szív és érrendszer működésének zavarában, testsúlycsökkenésben, gyenge immunműködésben nyilvánul meg.

9 2. A mellékvese velőállománya egy óriási szimpatikus idegdúc, amely olyan posztganglionáris szimpatikus neuronokat tartalmaz, amelyek elvesztették nyúlványaikat és hormonokat termelnek: adrenalint és noradrenalint. Mindkét hormon hatása a szimpatikus idegrendszeréhez hasonló, de amíg az adrenalin energetikai anyagcseréjét serkenti, a noradrenalinnak a vérerekre kifejtett hatása fokozottabb. A két hormon a szervezetre többféle hatást gyakorol.

10 A hormon hatása-Adrenalin
-Noradrenalin

11 Noradrenalin Adrenalin

12 1. Adrenalin: a) Az idegrendszer szintjén:- a felszálló aktiváló retikuláris rendszer ingerlésével az agykéreg állapotára hat. -szorongást, félelmet vált ki. b) A szív és érrendszer szintjén:- fokozza a szívösszehúzódások erejét, gyakoriságát és az ingerületvezetés sebességét. -tágítja a koszorúereket, a tüdőereket és a vázizmok ereit -enyhén tágítja a gyomor és bélcsatorna ereit c) A zsigerizmok szintjén:- az emészőcsatorna, hörgők, húgyhólyag izomzatának ernyedését váltja ki -az emésztőcsatorna záróizmainak, a szőrborzoló izmoknak, a szembogár tágítóizmainak az összehúzódását idézi elő d) Az anyagcserére gyakorolt hatás: -glikogenolózis a májban és az izmokban, hiperglikémia -a szabad zsírsavak mozgósítása a zsírraktárakból, zsíranyagcsere-fokozódás

13 2.Noradrenalin a) Az idegrendszer szintjén:-hasonló de gyengébb hatás b) A szív és érrendszer szintjén:-hasonló de gyengébb hatás -vérerek enyhe szűkítése -vérerek szűkítése -az agy vérereinek enyhe szűkítése c) A zsigerizmok szintjén:-azonos, de gyengébb hatás -azonos, de enyhébb hatás d) Az anyagcserére gyakorolt hatás: - azonos, de enyhébb hatás.


Letölteni ppt "A mellékvese."

Hasonló előadás


Google Hirdetések