Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mellékpajzsmirigyek és a timusz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mellékpajzsmirigyek és a timusz"— Előadás másolata:

1 A mellékpajzsmirigyek és a timusz

2 A mellékpajzsmirigyek
A mellékpajzsmirigyek vérerekkel és idegekkel behálózott kötőszövetes állományból és parenchimából épülnek fel, a parenchimában egymáshoz kapcsolódó sejtkötegek figyelhetők meg.

3

4 A mellékpajzsmirigyek által termelt hormon
A mellékpajzsmirigyek a parathormont (PTH) termelik, amelynek a kalcitonin mellett fontos szerepe van a foszfor-kalcium-egyensúly fenntartásában, biztositja a kalciumnak a csontokba való lerakódását és ezáltal a csontváz normális fejlődését.

5 A hormon hatása Serkenti a kalcium felszivódását a vékonybélben
Csökkenti a Ca és Na vizelettel való kiürülését Serkenti a foszfátok és a kálium vizelettel való kiürülését A csontok szintjén mozgósitja a foszfor kalcium sókat E hatások eredményeképpen: nő a vér kalcium- es nátriumtartalma és cökken a foszfát koncentrációja.

6 Hiper szekréció (hormontúltermelés)
Recklinghausen-féle kórt okoz, amely a csontok kalciumveszteség miatti deformálódásával és törésével jár, ezt foszfor és kalcium-lerakódások követik a lágy szövetekben, illetve vesekövek alakulhatnak ki.

7 Hipo szekréció (elégtelen hormontermelés)
A gyermekek fogazatának késői megjelenését és szellemi visszamaradást okoz Felnőtt korban tetániát (ideg-izom-inger-lékenység fokozódásának eredményeképpen a vázizmok és simaizmok görcsös összehúzódása lép fel), izomgyengeséget, erős kalciumlerakodást vált ki.

8 A tímusz Felületét rostos kötőszöveti tok borítja, amelyből sövények nyomulnak a mirigy állományába. A sövények lebenyeket határolnak. A lebenyek tüszőkböl állnak. A tímusz alapvető funkciókat lát el: 1. limfopoetikus szerep – a T-limfociták képződése által részt vesz az immunitásban 2.endokrin szerv a timokresztin szekréció által, amelynek szerepe van a kalcium anyagcseréjében, a csontváz növekedésének ellenőrzésében, a nemi mirigyekével antagonista (ellentétes), ezzel magyarázható a serdülőkor utáni hanyatlása

9

10

11 A timusz szerepe, funkciója
A timusz alapvető funkciókat lát el: 1.limfopoetikus szerep-a T-limfociták képződése által részt vesz az immunitásban; 2.endokrin szerv a timokresztin szekrécó által, a csontváz növekedésének ellenőrzésében, a nemi szervek fejlődésében. A timokresz hatása a nemi mirigyekével antagonista (ellentétes) , ezzel magyarázható a serdülőkor utáni hanyatlás.


Letölteni ppt "A mellékpajzsmirigyek és a timusz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések